BUIR logo
Communities & Collections
All of BUIR
  • English
  • Türkçe
Log In
Please note that log in via username/password is only available to Repository staff.
Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Subject

Browsing by Subject "Sanayi"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 14 of 14
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • No Thumbnail Available
    ItemRestricted
    1956 yılında Ankara Ayaş'ta kurulan ve uzun yıllar varlığını sürdüren tamirhane
    (Bilkent University, 2018) Yıldız, Önder; Yeldan, Alper; Pekol, Sena; Çetin, Ceren
    Bu araştırmada Cumhuriyet dönemi sonrasındaki sanayi gelişiminin Ankara’daki etkileri ve bir yansıması olarak gelişen sanayi bölgelerinden uzakta, Ankara’nın Ayaş ilçesinde kurulan bir tamirhane incelenmiştir. özellikle otomotiv sanayinin Cumhuriyet döneminden günümüze ilerleyişi, sektörün getirdiği ikincil ihtiyaçlar, bu ihtiyaçların eğitim üzerine yansıması araştırılmıştır. Ayaş’ta kurulan tamirhane, dönemin sanayi yapısı çerçevesinde değerlendirilmiş; orada kurulmasının sebebi kurucularının aile yapısı, eğitimleri ve Ayaş’ın sosyo-kültürel yapısıyla birlikte değerlendirilmiştir.
  • No Thumbnail Available
    ItemRestricted
    1960'lardan günümüze Kayseri sanayisinin gelişimi
    (Bilkent University, 2018) Kılıç, Mehmet Akif; Bulan, Etka; Akyüz, Ahmet Kaan; Karabulut, İrem; Özülkü, Zehra Sena
    Bu araştırma projesinin konusu Kayseri Sanayisi ve 1960’tan günümüze kadar olan gelişimi olarak belirlenmiştir. Bu konu kapsamında, zaman içinde değişen ekonomi politikalarının Kayseri’ye olan etkisi ve buna bağlı olarak özel sektörün gelişimi de incelenmiştir. Kayseri tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olmuştur. özellikle Cumhuriyet’in kuruluş döneminden sonra yapılan atılımlar ve gelişmeler neticesinde Kayseri, Anadolu’nun sanayi ve ticaret yükünü üstlenmiştir. Bu projede, Kayseri Sanayi Odası Meclis Başkanı Abidin özkaya, Demiryaka Holding CEO’ su Necmettin Baktır ile yapılan röportajlardan yararlanılmıştır. Birincil kaynak olarak yine Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nin arşivi bu proje için geniş çaplı bilgi sağlamıştır. Buna ek olarak, sektörel bazlı incelemelerde sunduğu bilgiler ile bize ışık tutmuştur. Röportaj yapılan kişilerin ise Kayseri sanayisinde etkin bir rol oynamaları ve içinde bulundukları sektörler hakkında bilgi sahibi olmaları projenin hazırlanmasına büyük katkı sağlamıştır.
  • No Thumbnail Available
    ItemRestricted
    Antalya İplik ve Pamuklu Dokuma Fabrikası'nın tarihi
    (Bilkent University, 2021) Köse, Beyza Simay; Şimşek, Melike; Altınışık, Mustafa Asım; Koç, Mustafa Kaan; Torusdağ, Ömer Bahadır
    1950’lerden itibaren çeşitli teşvik ve yatırımlarla birlikte, işsizliği azaltmak ve ovalardaki pamuk üretiminin artışından faydalanmak amacıyla Antalya İplik ve Pamuklu Dokuma Fabrikası’nın kurulması planlandı. 1955’te bir devlet/özel sektör ortak girişimi olarak kuruldu ve 1961 yılında üretime başladı. 2004’te Sümer Holding Yönetim Kurulu fabrikayı resmen kapatma kararı aldı. Bu kararın ardından çeşitli el değiştirmeler sonucunda fabrika Antalya Belediyesi’ne devredildi ve fabrika için müzeye dönüştürme kararı alındı. Tesis son devirden sonra müze olarak faaliyet göstermeye başladı.
  • No Thumbnail Available
    ItemRestricted
    Arçelik Ankara Bulaşık Makinesi Fabrikası
    (Bilkent University, 2020) Özaltan, Ömer; Sancak, Ahmet Batuhan; Kantik, Efser Efe; Çetin, Şule; Özçifçi, Emre
    Bu araştırmada, 1993'te kurulan Ankara Arçelik Bulaşık Makinesi Fabrikası'nın kuruluş aşamasından günümüze kadarki gelişimi araştırıldı. Araştırma kapsamında ilk olarak Türkiye'nin 90'lar öncesindeki beyaz eşya imalatı ve fabrikanın açılışına değin piyasadaki talep değişimleri hakkında bilgiler edinildi. Fabrikanın kuruluş aşaması incelendi. Fabrikanın açılışının ülke ve bölgeye etkileri ele alındı. İlerleyen yıllarda fabrikada yaşanan değişiklikler ve üretim hacmindeki büyümeyle iyileşmeler araştırıldı. Fabrikanın kuruluş döneminde ve ilk yıllarında görev alan çalışanlarla yapılan görüşmeler başta olmak üzere sözlü ve yazılı kaynaklardan faydalanılarak araştırma tamamlandı.
  • No Thumbnail Available
    ItemRestricted
    Eskişehir'de havacılık ve Selahattin Reşit Alan
    (Bilkent University, 2021) Adıyaman, Aybüke; Önem, Batuhan; Somuncu, Doğukan; Lüle, Efe Kaan; Hayır, Uğur Berkay
    1910 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün de katıldığı Picardie manevraları ile türk havacılığı hızla gelişmeye başlamıştır. Bu gelişmelerden çok etkilenen şehirlerden biri de coğrafi konumundan dolayı Eskişehir’dir. Eskişehir’in havacılık tarihi ilk olarak 1912 yılında Yeşilköy (Ayastefanos) Tayyare Mektebi’nin kuruluşuyla ardından da 1926 kurulan Eskişehir Tayyare Tamir Fabrikasının kurulmasıyla başlamıştır. İlk türk tayyare mühendisi olan Selahattin Reşit Alan da bu fabrikada yaptığı çalışmalarla türk havacılığının ilerlemesine katkı sağlamıştır. Bu araştırmada Eskişehir’in Türk havacılık sektöründeki öneminin yanında Selahattin Reşit Alan’ın hayatından ve bu alanda gerçekleştirdiği projeler araştırılmıştır.
  • No Thumbnail Available
    ItemRestricted
    Gaziantep’te bir dâhi: Mennan Usta’nın hikâyesi
    (Bilkent University, 2025) Koçyiğit, Alper; Akpek, Arca Murat; Balcı, Bora; Öztürk, Egemen Barkın; Önder, Kaan
    Mennan Aksoy, 1952 tarihinde doğmuş Gaziantepli sanayicidir. Basında ve halk arasında “fuarlara girişi yasaklanan sanayici” olarak tanınan Mennan Aksoy, tekstil makineleri üzerine akademik eğitim almamasına rağmen sentetik iplik makinesi üretimi yaptı ve bu makinelerin Türkiye içinde ve yurt dışına satışını gerçekleştirdi. Makine üretimi yapmak için TÜBİTAK ve TTGV’den destek gördü, ayrıca alanında uzman ve eğitimli kişilerle ortaklıklarda bulunarak Türkiye’nin tekstil sanayisinde önemli bir role sahip oldu. Yalnızca ilkokul mezunu olmasına rağmen gösterdiği başarı, basının da ilgisini çekti, birçok gazete haberine ve belgesele konu oldu.
  • No Thumbnail Available
    ItemRestricted
    Gerede’de dericilik tarihi ve dericiliğin Gerede’ye etkileri (1980-2000)
    (Bilkent University, 2024) Evirgen, Başak; Çatakoğlu, Deniz; Özongun, Halil Arda; Coşgun, Hilal; Doğan, Zeynep Suude
    Bu makale, Bolu’nun Gerede ilçesindeki dericilik sektörünün yirminci yüzyıl sonundakini durumunu incelemektedir. Bu makalede Gerede koşullarının dericiliğe elverişliliği, sektörün Gerede’ye yayılma süreci ve burada sıklıkla üretilen deri ürünlerine değinilmiştir. Ayrıca, Gerede dericiliğinde sanayileşme süreci, sektörün ilçeye ekonomik açıdan katkıları ve çevreye etkileri üzerinde durulmuştur. Bu çalışma, Türkiye Dericiler Derneği Başkan Yardımcısı ve Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olan Ersin Kaşka ile görüşülerek sözlü tarih kapsamında Gerede dericiliğinin iki binler öncesi dönemdeki durumunu ve geçirdiği dönüşümleri açıklamayı hedeflemektedir.
  • No Thumbnail Available
    ItemRestricted
    Kağıt sanayisine adanmış bir hayat: Mehmet Ali Kağıtçı
    (Bilkent University, 2018) Mert, Veli Can; Arslan, Atakan; Keskin, İbrahim Burak; Harlak, Mehmet Yiğit; Türkyaşar, Arda
    Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde birçok sanayi sektöründe olduğu gibi kağıt sanayisinde de dünya standartlarını yakalamak gerekliliği doğmuştur. Ġstanbul üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümünde öğrenimini tamamlayan Mehmet Ali Kağıtçı daha sonra Almanya ve Fransa’da çeşitli kağıt fabrikalarında ve enstitülerde çalışmış ve Kağıt Mühendisi unvanı almıştır. Türkiye’ye dönüşünün ardından kağıt ve karton üretiminde kullanılabilecek hammade araşıylarına başlayan ve gerekli makamlara raporlar yazan Kağıtçı bu süreçte çeşitli engelleme ve yalanlamalara maruz kalmıştır. Daha sonra kendisinin de fikri alınarak kurulan Ġzmit Kağıt Fabrikası’nda müdürlük görevinde bulunan Kağıtçı çeşitli sabotajlarla görevinden alınmıştır. Türkiye’de Kağıt Sanayisinin öncülerinden olan Mehmet Ali Kağıtçı’nın hayat hikayesi ülkede kağıt sanayisinin gelişimi ve günümüz sanayisine yansıması açısından anlatılmaya değerdir.
  • No Thumbnail Available
    ItemRestricted
    Kanunla kurulmuş ilk sanayi ve teknoloji geliştirme vakfı: Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı
    (Bilkent University, 2021) Üngör, Hülya Ceren; Yükselen, İrem; Gürbüz, İrem; Balaban, Doğu; Öznergız, Orkun Taha
    Bu makalede Türkiye’de kanunla kurulan vakıf statüsündeki dört vakıftan biri olan Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV)’nın kuruluşundan itibaren yaptığı işler incelenmiştir. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, 1991 yılında kamu ve özel sektör ortaklığında kurulmuş olup, özerk bir yapıya sahiptir. Kanunla kurulan bu dört vakıftan yalnızca TTGV sanayi ve teknoloji alanında çalışmaktadır. Kurulduğu tarihten itibaren hem teknoloji ve çevre alanlarında AR-GE çalışmalarını desteklemiş, hem TÜBİTAK ve TÜSİAD ile birlikte iş birliği yaparak Teknoloj Ödüllerini hayata geçirmiş, teknoparkların kurulmasında öncülük etmiş ve hala da teknolojik gelişmeleri takip eden ve sürdürülebilirlik üzerine çalışan bir vakıftır.
  • No Thumbnail Available
    ItemRestricted
    Rüyam Kolonya: sakarya’nın endüstriyel gelişimine katkıları ve tarihsel yolculuğu
    (Bilkent University, 2023) Kalpak, Ayça Sera; Coşkuntürk, Nehir; Gürcan, Aybüke; Gülyüz, Ece; Altınışık, Fatih
    Kolonya, Osmanlı döneminden beri Türk kültürünün bir parçası olmuştur. Cumhuriyet‟in ilanından sonra da değişerek ve gelişerek ama aynı zamanda da özünde hep aynı kalan kolonyanın Türk kültüründeki yeri, Rüyam Kolonya‟nın alışılmışın dışında kolonyaları ve Sakarya‟nın endüstriyel gelişimine katkıları çerçevesinde incelenmiştir. Bu araştırmada, daha önce yapılan diğer araştırmalar, yazılan tezler, bloglar, haberler ve Rüyam Kolonya‟nın sahibi Murat Kılıç ile yapılan röportajda edinilen bilgiler ve belgeler doğrultusunda Rüyam Kolonya‟nın Sakarya‟ya, Türkiye‟ye ve kolonya kültürüne katkıları gün yüzüne çıkarılmıştır.
  • No Thumbnail Available
    ItemRestricted
    Tülomsaş ve gelişen Eskişehir'deki payı
    (Bilkent University, 2020) Demir, Ahmet Kemal; Yelesti, Efe; Diner, Melodi; Yıldız, Oya; Güneş, Muhammed Hüseyin
    Bu çalışmada Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş.nin kurulumundan itibaren Eskişehir'in ekonomik, kültürel ve sosyal motifine katkıları incelenmiştir. Araştırmada sorulan sorular sadece fabrikanın çalıştırdığı işçileri ve geliştirdiği teknolojiyi anlama amacıyla değil; aynı zamanda TÜLOMSAŞ'ın sıradan bir Eskişehirlinin hayatında neleri nasıl değiştirdiğini de kavrama amacıyla tasarlanmıştır. TÜLOMSAŞ'ın yeni Türk Cumhuriyeti'nin ilk ağır sanayi fabrikası olarak yaptığı atılımların, geliştirdiği ve koruduğu değerlerin Eskişehir için nasıl sonuçları olduğu araştırılmıştır. Araştırmada TÜLOMSAŞ'ın bünyesinde kurulan Çırak Okulu'ndan mezun olan, TÜLOMSAŞ'ta 20'den fazla yıl bilfiil çalışan, fabrikada çalışırken eskrimde Türkiye'yi temsil etmiş olan Mustafa Köksal'ın tecrübelerinden yararlanılmıştır.
  • No Thumbnail Available
    ItemRestricted
    Türkiye'de kurumsal haberleşme ve: Karel Holding
    (Bilkent University, 2020) Genç, Aslı Ilgın; Atalay, Bengisu Meryem; Gürer, Elif Sara; Deliktaş, Günsu; Karakaş, Hande
    Osmanlı Devleti'nde ve milli mücadele yıllarında ve sonrasında Türkiye'de haberleşme gelişmeleri ve faaliyetleri devlet ekseninde yaşanmıştır. Bu çalışmada Türkiye'de haberleşme geçmişinden bahsedilmiş, Karel Holding'in 1986'da kuruluşu ve bugünlere gelişi, Türkiye'nin dünyada başlayan kurumsal haberleşme devrine Karel ile yetişmesi ve bu yerli şirket sayesinde bu alanda kendine yetebilir hale gelmesi anlatılmıştır. Bu somut örnek çerçevesinde elektronik kurumsal haberleşme teknolojilerinin büyük yerli bir şirket tarafından sağlanmasının haberleşme güvenliği ve Türkiye'nin ulusal güvenliği için kritik olduğu ve Karel'in bu alandaki varlığının Türkiye'nin ekonomisine kattığı değer ile kurumsal haberleşmenin, bilgi teknolojisi üretmenin Türkiye'nin geleceğindeki önemi açıklanmıştır.
  • No Thumbnail Available
    ItemRestricted
    Türkiye’de mobilyacılığın gelişimi Siteler ve Üçel Ağaç İşleri
    (Bilkent University, 2024) Erdem, Ertuğrul Efe; Zorkol, Kadir Deniz; Doğan, Kerem Oktay; Erişen, Yağız
    Bu çalışma, Türkiye’de mobilya sektörünün Osmanlı İmparatorluğu dönemininin ilk yıllarından günümüze kadar olan gelişimini incelemiştir. Bu çalışmada Türkiye mobilyacılığınının tarihsel gelişimi, Batılılaşma hareketlerinin etkisi, Erken Cumhuriyet döneminde gerçekleşen sanayileşme denemeleri ve yakın dönemdeki büyüme ele alınmaktadır. Türkiye ve Ankara’da Mobilyacılık hakkında genel bilgiler verilmesinin ardından bu süreçte 1960’lı yıllardan itibaren Ankara Siteler Sanayi Bölgesi’nin nasıl önemli bir mobilyacılık merkezi haline geldiğinden bahsedilmektedir. Ayrıca, Siteler’in karşılaştığı organizeleşme, teknolojik yetersizlik ve yetiştirilecek eleman eksikliği gibi kronik sorunlar tartışılıp bu sorunlara çözüm üretilmektedir. Son bölümde ise Üçel Ağaç İşleri örneğinin başarısı ve kurucusu Rüstem Topsakal’ın hayatı ele alınarak bölgede oynadığı önemli rol vurgulanmaktadır.
  • No Thumbnail Available
    ItemRestricted
    Türkiye'de plastik sektörü ve Serdar Plastik
    (Bilkent University, 2021) Yıldırım, Okan; Bayraktar, Ceyda; Ersak, Beste; Karslı, Özge; Durucan, Tan
    Serdar Plastik 1973 yılında İlhami Tütek tarafından kurulmuş bir şirkettir. 40 metrekareye kurulan şirket şu anda 40 bin metrekarede 550 çalışanla çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye plastik sektörünün 70lere dayandığını varsayarsak Serdar Plastik, Türkiye plastik sektöründe ilk faaliyet veren kuruluşlardan bir tanesidir. Şu anda da İlhami Tütek!in oğlu Serdar Tütek tarafından çalışmalar yürütülmektedir. Bu makalede şu anki yönetici Serdar Tütek ile görüşülerek şirket tarihçesi hakkında yeterli bilgi ve dökümanlara ulaşılmıştır. Toplanılan bilgilere dayanarak Serdar Plastik!in kuruluşundan itibaren olan gelişimi, hangi alanlarda faaliyet gösterdiği, çalışma politikası anlatılmıştır. Aynı zamanda bu makale, Türkiye plastik sektörünü ve dünyadaki yerini de anlatmaktadır.

About the University

  • Academics
  • Research
  • Library
  • Students
  • Stars
  • Moodle
  • WebMail

Using the Library

  • Collections overview
  • Borrow, renew, return
  • Connect from off campus
  • Interlibrary loan
  • Hours
  • Plan
  • Intranet (Staff Only)

Research Tools

  • EndNote
  • Grammarly
  • iThenticate
  • Mango Languages
  • Mendeley
  • Turnitin
  • Show more ..

Contact

  • Bilkent University
  • Main Campus Library
  • Phone: +90(312) 290-1298
  • Email: dspace@bilkent.edu.tr

Bilkent University Library © 2015-2025 BUIR

  • Privacy policy
  • Send Feedback

We collect and process your personal information for the following purposes: Authentication, Preferences, Acknowledgement and Statistics.
To learn more, please read our
privacy policy.

Customize