Browsing by Subject "Meyhane kültürü"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Ankara'da 1960-2000 yılları arasında lokanta kültüründe yaşanan değişimler(Bilkent University, 2023) Kızıl, Robin Umut; Yıldız, Mukadder Nihan; Yıldırım, Mert; Durmuş, Barış Uras; Soğancı, ArınMakalemizin ilk başında “Yemek kültürü nedir?” ve “Ankara’da yemek kültürü nasıldır?” sorularını yanıtlanıyor. Ardından, lokantacılık kültürüne bir giriş yapıp sonrasında Ankara’da olan lokantacılık kültüründen bahsediliyor. Lokantacılığı daha iyi anlatabilmek için, lokantacılığın özü olan esnaf lokantacılığı ve esnaf lokantacılığının tarihine değiniliyor. Ankara’nın meşhur esnaf lokantalarından olan Çiçek Lokantası’ndan örnek veriliyor ve tarihi detaylı bir şekilde anlatılıyor. Sonrasında ise Ankara sosyal yapılaşmasında önemli bir yer edinmiş meyhane kültürü ve gelişiminden bahsediliyor. Burada ise meşhur Çalıkuşu Lokantası’ndan örnek veriliyor. Son olarak da müşterilerin gözünden bu kültürün değişim ve gelişimi işleniyor.Item Restricted İstanbul şairlerinin uğrak noktası: Hatay Restaurant 1967(Bilkent University, 2022) Gezkaya, Umut; Çağlı, Zehra; Ayran, Mina; Özenç, Mükremin AtaHatay Restaurant Bostancı da açılmış kendine has sanatsal dokusuyla geçmişten günümüze gelen bir meyhanedir. Adını meyhanenin eski sahibi ve aynı zamanda Mehmet Ali Bey’in patronu olan bu insanın geldiği şehir olan Hatay’dan almaktadır. Cemal Süreya’nın uğrak noktalarından biri olan bu meyhane Cemal Süreya sayesinde sanatsal kimliğini almıştır. İçerisinde bulunan hatıra defteri sayesinde ünlü şairlerin şahsi yazdığı yazılara ulaşmayı mümkün kılan bu meyhane kimine göre yaşayan bir tarihi eser olarak görülmektedir. Özel lezzetleri ve kendine has olan sanatsal ve kültürel özellikleri olan bu meyhane, bu özellikleriyle günümüzdeki ününü korumaktadır.Item Restricted Yüzyılı aşkın tarihe sahip bir işletme: Safa Meyhanesi(Bilkent University, 2022) Yıldırım, Can; Boz, Atakan, Mert; Güven, Eda; Yüksel, Derin; Mustafa Anıl, TaşdanBir ömür geçirdiğimiz evler, turistik olarak nitelendirdiğimiz yerler, geleneklerimiz... Kızıltay Ailesi için bu yadigâr denilebilecek değer, 1948 yılından beri onlar tarafından işletilen İstanbul, Yedikule'deki meyhane “Safa Meyhanesi”dir. Bu makalede odak ve özne Safa Meyhanesi olup meyhanenin özellikleri, tarihi ve bir meyhane olarak önemi detaylı bir şekilde araştırılacaktır. Bunların yanında, Meyhanenin Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerindeki faaliyeti, İstanbul'un köklü meyhane kültürüne katkıları, kuruluş ve Kızıltay Ailesine devir süreçleri, Türkiye'de gerçekleşmiş siyasi ve toplumsal açılardan önemli olayların meyhaneye etkileri, meyhanenin diğer meyhaneler karşısındaki sosyal konumu gibi konular incelenecektir. Safa Meyhanesi'nin de bulunduğu İstanbul'da, meyhanelerin varlığı Osmanlı dönemine dayanmaktadır. Safa Meyhanesi, 1948 yılında Süleyman Kızıltay devraldığından beri Kızıltay ailesinin elindedir. Yıllardır duvarların arasında biriktirdiği hatıralar ve zamanın eskitemediği müşteri-çalışan samimiyeti Safa'nın onlarca kişi için ayrı bir yere sahip olmasında önemli bir yere etkendir. Safa Meyhanesi, eskimeyen değerleriyle insanlara hasret duydukları o eski günleri yaşatmaya devam ettiği için yıllardır sevilen ve tercih edilen bir mekandır.