Browsing by Subject "Lokantacılık"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Ankara'da 1960-2000 yılları arasında lokanta kültüründe yaşanan değişimler(Bilkent University, 2023) Kızıl, Robin Umut; Yıldız, Mukadder Nihan; Yıldırım, Mert; Durmuş, Barış Uras; Soğancı, ArınMakalemizin ilk başında “Yemek kültürü nedir?” ve “Ankara’da yemek kültürü nasıldır?” sorularını yanıtlanıyor. Ardından, lokantacılık kültürüne bir giriş yapıp sonrasında Ankara’da olan lokantacılık kültüründen bahsediliyor. Lokantacılığı daha iyi anlatabilmek için, lokantacılığın özü olan esnaf lokantacılığı ve esnaf lokantacılığının tarihine değiniliyor. Ankara’nın meşhur esnaf lokantalarından olan Çiçek Lokantası’ndan örnek veriliyor ve tarihi detaylı bir şekilde anlatılıyor. Sonrasında ise Ankara sosyal yapılaşmasında önemli bir yer edinmiş meyhane kültürü ve gelişiminden bahsediliyor. Burada ise meşhur Çalıkuşu Lokantası’ndan örnek veriliyor. Son olarak da müşterilerin gözünden bu kültürün değişim ve gelişimi işleniyor.Item Restricted Çorbacı Kadir Akdaş’ın Kahramanmaraş’tan Ankara’ya uzanan öyküsü(Bilkent University, 2023) Dai, Kerem; Bilgiç, Ceyhun; Şimşek, Selçuk Alp; Tunç, Hüseyin; Çakır, Gökdeniz CengizKadir Akdaş Kahramanmaraş’ta doğmuş, geniş bir aileye sahip olan bir lokanta Sahibidir. Baba mesleği olan çorbacılığı benimsemiş ve babasından aldığı mesleği günümüze kadar taşımayı başarmıştır. Uzun yıllar babasıyla çalıştıktan sonra mesleği kendi eline alarak birçok lokantanın sahipliğini yapmıştır. Kendisi göterdiği azimle lokantacılık sektöründe büyüyerek Ankara’ya taşınmış ve tanınan bir marka yaratarak şubeleşmesi anlatılmaya değer bir hayat hikayesi olduğunu göstermiş. Günümüzde kendisi Ankara’da üç adet restoranın sahibidir. Halizhazırda kendi çapında eknomik refaha ulaşmış olan Kadir Akdaş’ın geçmişte mücadele ettiği politik, ekonomik ve kişisel zorluklar, Türkiye tarihinde bir yer edinmiştir.Item Restricted Rumeli'den İstanbul'a: Selvi Lokantası(Bilkent University, 2021) Özyurt, Umut Ekin; Tosun, Beyza; Rençber, Mina; Sınmaz, Alara; Işık, ErenJeopolitik konumu açısından önemli bir yere sahip olan Türkiye için göç, bir parçası olduğu diplomatik ve politik olayların sonuçlarından yalnızca bir tanesidir. Balkanlar başta olmak üzere yıllar boyunca birçok bölgeden aldığı göçler ile ekonomik, politik, sosyal ve kültürel olmak üzere birçok alanda değişim ve gelişim yaşamıştır. Tüm bu değişim ve gelişimlerin bir sonucu olan ve günümüzde izleri hala hissedilen Türk mutfağı ve hizmet sektöründeki olumlu ilerleyiş; öncelikle İstanbul’da olmak üzere lokantacılık sektörüne de yansımıştır. Rumeli’den Türkiye’ye yapılan göçün bir parçası olan Hacızade Ailesi, İstanbul’da kurdukları Selvi Lokantası ile bu ilerleyişe katkıda bulunmuştur. Selvi Lokantası ve Hacızade Ailesi, muhallebici olarak başlayan ve talepler doğrultusunda lokantacılık ile devam eden aile tarihleri ile yaşadıkları göçün ve Türkiye’deki sektörel değişimlerin izlerini günümüzde hala taşımaktadırlar. İlk self-servis lokanta olma özellikleri ile hizmet sektöründe kaydettikleri ilerleme ile Türkiye’deki yemek sektöründe önemli bir yerleri bulunmaktadır.Item Restricted Sirkeci Garı ve Kalbindeki Orient Express Restaurant(Bilkent University, 2021) Kasaroğlu, Arda; Çalkınsın, Ece Naz; Gözüyaşlı, Derin; Yaramanoğlu, Defne; Aytar, Elif İpekHIST 200 dersi kapsamında yapılan, Sirkeci Garı ve Kalbindeki Orient Express Restaurant adlı bu makale ile İstanbul’da 1890 yılında Sirkeci Tren Garı ile aynı zamanda kurulmuş olan Orient Express Restaurant’ın tarihsel gelişiminin incelenmesi amaçlanmıştır. İstanbul’un zengin tarihini içerisinde barındıran Orient Express Restaurant, kuruluşundan itibaren bünyesinde birçok saygın kişiyi ağırlamış, Sirkeci Tren Garında bulunan büyük tarihî öneme sahip bir yerdir. Geçtiğimiz yüzyıl içinde Orient Express Restaurant, benzersiz tatları, ziyaretçi profili ve Sirkeci Tren Garı ile öne çıkmakla beraber İstanbul'un eşsiz tarihine katkı sağlayan köklü bir kuruluş hâline gelmiştir.