Browsing by Subject "Eskişehir"
Now showing 1 - 16 of 16
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted 1934 Romanya-Eskişehir göç hikayesi: Ceylanbaş ailesi(Bilkent University, 2023) Üstündağ, Atalay; Gemalmayan, Ayşe Dila; Çelik, Elif Ceren; Uysal, Eren Serhat Can; Bilgin, UygarBu çalışma, Ruettin Ceylanbaş'ın ailesinin Romanya'dan Türkiye'ye gerçekleşen göç deneyimini incelemekte ve nüfus mübadelesi üzerinde odaklanmaktadır. Eskişehir'e yerleşimlerine odaklanan bu çalışma, göç öncesi ve sonrasındaki yaşamlarının sosyo-kültürel, ekonomik ve kişisel yönlerini aydınlatmayı amaçlamaktadır. Çalışma, Romanya'daki yaşamı ele alarak göç öncesi dönemi açıklığa kavuşturmakta ve Köstence ilindeki Kanara kasabasındaki Ruettin Ceylanbaş'ın ailesinin tarımsal mirasını vurgulamaktadır. Aile, Romanya'daki hükümet baskıları sonucunda zorla Türkiye'ye göç etmek zorunda kalarak zorlu bir süreç yaşamıştır. Çalışma, Türkiye'ye varışlarının ardındaki ilk zorlukları daha detaylı bir şekilde ele alarak, yerleşim sorunları, ekonomik zorluklar ve tarımsal geçim kaynaklarının kaybı gibi konuları detaylandırmaktadır. Projede Ceylanbaş ailesinin çocuğu olan Ruettin Ceylanbaş ile yapılan sözlü tarih çalışması kullanılmıştır.Item Restricted Bir Kırım göçü hikayesi: Türer Ailesi(Bilkent University, 2020) Türer, Berke Can; Erdoğan, Burak; Kartal, Büşra Selin; Arınç, Muhammed Şamil; Durgut, Mustafa ÇağrıKırım'da Osmanlı-Rus Savaşı'nı Osmanlı Devleti'nin kaybetmesi sonucu başlayan sorunlar, Rus ordusunun 1771 yılında Kırım'a girmesinden itibaren Kırım Tatar halkının bir asırdan fazla sürecek bir göç sürecini başlattı. Sonrasında Kırım Savaşı'nda iyice artan göçler, Kırım'ın ve göç edilen ülkelerin demografik yapısının kökünden değişmesine yol açtı. Pek çok Kırımlı aile çeşitli zorluklarla önce Balkan topraklarına ve sonrasında da Türkiye'ye göç etti. Kırımlılar göç ettiği topraklara pek çok kültürel özelliği de beraberlerinde getirdiler. Geçen zamanla birlikte İstanbul ve Anadolu'daki kültürün temel ögelerinden biri haline geldiler. Kırım Savaşı sonucunda ana vatanından göç eden ailelerden biri olan Türer ailesi, geçmişiyle ve çeşitli bölgelere dağılmış aile bireyleriyle bu sürecin daha da iyi anlaşılmasına, Kırım Tatarlarının zorunlu göç tarihine ışık tutulmasına yardımcı olacaktır.Item Restricted Bisküvi üreticiliğinden çok daha fazlası: ETİ Lezzet Uygarlığı(Bilkent University, 2018) Erk, Esin; Kurtpınar, Öykü; Türksoy, Duygu; Sakıncı, Doğa; Kolak, Arda KayraProjemizde belirlenen örnek şirketin, Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.ş’nin ticari faaliyetleri dışında kalan, başta şirketin bulunduğu Eskişehir ili ardından tüm Türkiye’deki sosyal ve kültürel alandaki çalışmaları incelenmiştir. çalışmanın içeriğini ETİ-Eskişehir halkı ilişkisi, işveren-çalışan ilişkisi, şirketin eğitim, kültür, sosyal, spor, sağlık alanında gerçekleştirdiği etkinliklerin çıktıları; öncelikle Eskişehir bazında ardından Türkiye genelinde değerlendirilmiştir. çalışma birincil, ikincil ve sözlü kaynaklar içermektedir.Item Restricted Cumhuriyet döneminde Eskişehir'de lületaşı işlemeciliği(Bilkent University, 2023) Sayan, Ahmet; Deveci, Derya Erdem; Atay, Ecem Sude; Dağlı, Serhan; Kara, SudeysÜlkemizde birçok rezervi bulunan lületaşı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemli bir ihracat malı olarak kullanılmıştır ve günümüzde Eskişehir ile özdeşleşmiştir. Lületaşı ile yapılan tütün ürünleri, giyim aksesuarları, kırtasiye ve ev dekorasyon eşyaları Eskişehir’in maddi ve kültürel gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur. Bilimsel olmayan yöntemlerle ocaklardan çıkarılan lületaşı, çeşitli araç gereçler ve işleme teknikleri kullanılarak zahmetli bir sürecin ardından son ürün halini almaktadır. Dünyadaki rezervlerin önemli bir bölümünü Eskişehir’de barındırması ve hediyelik eşya olarak turistler tarafından yoğun ilgi görmesi lületaşının ülke ekonomisi için de yüksek bir potansiyeli olduğunu göstermektedir. Bu araştırmada sanatkar Hasan Ersoy Taşçı ile yapılan görüşmeden, devlet arşivindeki belgelerden, tez ve makalelerden yararlanılarak Eskişehir özelinde Cumhuriyet Dönemi’nde lületaşı işlemeciliği ele alınmıştır. Ocaklardan çıkarılıp çeşitli yöntemlerle işlenmesinden farklı ürünlerde sergilenmesine kadar olan süreçler yer almıştır. Kültürel ve ekonomik boyutları lületaşının önemini vurgulamakla beraber sektörle ilgili karşılaşılan sorunları ortaya koymak için aktarılmıştır. Ürün yelpazesi, tanıtım, kopyacılık, çalışma koşulları, işçi yetişmesi gibi konularda yaşanan sorunlar lületaşının günümüzde ilgi kaybetmesiyle sonuçlanmıştır. Bu çalışma lületaşının önemini ve güncel sorunlarını ele alarak kültürel ve ekonomik değerinin yeniden canlanmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.Item Restricted Emirdağ’dan Eskişehir’e göç: nedenler, sonuçlar yaşanmışlıklar(Bilkent University, 2023) Çetinel, Emine Feyza; Kaynak, Ezgi; Duran, Kaan; Çayıroğlu, İpek; Güzeyli, Mehmet CanBu makalenin içeriği Emirdağ ilçesinden Eskişehir’e olan yoğun göçü, gerçekleşen göçlerin gerekçelerini ve sonuçlarını ele almaktadır. Emirdağlı insanların bu kadar yoğun bir şekilde Eskişehir’e aynı zamanda da Avrupa’nın birçok yerine göç etmelerine neden olan sosyal, kültürel ve ekonomik faktörler detaylı bir şekilde incelenmiştir. Ayrıca Eskişehir’e yerleşen Emirdağlıların nasıl bir yaşam tarzına sahip oldukları; gittikleri bölgelerdeki insanları, ekonomiyi ve kültürel değerleri nasıl etkiledikleri, Eskişehir’in yerel halkıyla iletişiminin nasıl olduğu ve Emirdağlıların bu göçler sonucunda nasıl etkilendikleri ele alınmıştır. Bütün bunlara ek olarak verdiği sayısız göçlerin sonucunda Emirdağ ilçesi nasıl etkilenmiştir bu konu da ayrıca incelenmiştir.Item Restricted Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanat Fakültesi kuruluşu ve gelişimi(Bilkent University, 2024) Özkutlu, Ada Berra; Çabuk, Alp Deniz; Kaya, Bilge; Öğ, İhsan; Kutlu, TuğrulBu çalışma, Eskişehir'de bulunan Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin (GSF) kuruluşu ve gelişimine tarihsel bir bakış sunmaktadır. Çalışma, 1983 yılında Uygulamalı Güzel Sanatlar Yüksekokulu'nun kurulmasından 1993 yılında GSF statüsüne yükseltilmesine kadar kurumun geçirdiği dönüşümü incelemeyi amaçlamaktadır. GSF'nin Türkiye'deki sanat eğitimi üzerindeki etkisini, özellikle de ülkede daha önce mevcut olmayan sanat programlarının açılmasına öncülük etmesini ve Eskişehir'in sanatsal kimliğine katkıda bulunmasını incelemektedir. Araştırma, ülkemizdeki sanat eğitiminin gelişiminin paralelinde kurumun kronolojik gelişimini kapsamakta ve Türkiye'de sanat eğitiminin şekillenmesindeki rolünü incelemektedir. Çalışma, aynı zamanda kurumun Eskişehir'in ve Türkiye'nin kültürel ve sanatsal gelişimine katkılarını incelemekte ve sanatsal kimliğinin oluşumunun izini sürmektedir. Bu kapsamda, Anadolu Üniversitesi GSF'nin kurucu Dekanı, Üniversitenin eski Rektörü ve eski YÖK üyesi Prof. Dr. Engin Ataç'ın yanı sıra Fakülte'nin mezunlarından Zeynep Kapkın ve Prof. Tevik Fikret Uçar gibi mezunlar ve öğretim üyeleriyle yapılan görüşmeler yapılan çalışmaya rehberlik etmiştir.Item Restricted Eskişehir Şeker Fabrikası'nın Eskişehir’in bölgesel kalkınmasındaki payı(Bilkent University, 2021) Bozan, İclal Ülkü; Teoman, Pelin; Çınarlı, İdil Berna; Güner, Şebnem; Öztürk, EgemenTürkiye’de şeker üretimi, Cumhuriyet sonrası dönemde bir sanayi kolu hâline gelmiştir. Bu sanayi kolu, sağladığı ekonomik katkılarıyla yıllar içerisinde büyük önem kazanmıştır. 1933 yılında Kâzım Taşkent öncülüğünde, Türkiye’nin üçüncü şeker fabrikası olarak kurulmuş olan Eskişehir Şeker Fabrikası; bölgesel ölçekte sosyal ve ekonomik katkılar sağlamıştır. Eskişehir Şeker Fabrikası kurulduğu dönemde ülkenin refah seviyesinde vadettiği yükselme sayesinde yazılı basında adından sıkça söz ettirmiştir. Fabrika hem bölge halkına hem de çevre illerdeki birçok vatandaşa istihdam sağlamıştır. Araştırmada fabrikanın kuruluşundan önceki dönemde şeker üretiminin sosyoekonomik koşullarından bahsedilmesinin ardından Eskişehir Şeker Fabrikasının kuruluşundan günümüze kadar sektör ve ülkemiz kalkınmasına sunduğu katkılar değerlendirilecektir.Item Restricted Eskişehir’in Tatarlı lezzeti: Abdüsselam Balaban kebap(Bilkent University, 2021) Sıvacı, Mirza Kerem; Dağdelen, Mert Can; Arkaç, Hakan; Budur, Mert; Naycı, Osmancan19. ve 20.yüzyıllarda aldığı göçlerden dolayı çok kültürlü bir yapıya sahip olan Eskişehir bu yapıyı yemek kültürüne de yansıttı. 1930’lu yıllar itibariyle Abdüsselam Soyarık tarafından Eskişehir mutfağına kazandırılan Balaban köftesi Eskişehir’de bir yemek durağı haline geldi. Abdüsselam Soyarık’ın çırağı Necdet Gengeç’in oğlu ve geliniyle günümüze kadar geldi. Bu araştırmada Eskişehir’e yapılan göçler, bu göçlerin şehrin kültürüne etkileri, Balaban kebabının tarihçesi ve Abdüsselam Kebap salonunun tarihçesi anlatılmıştır.Item Restricted Güroluk Köyü’nün tarihi(Bilkent University, 2021) Savaş, Benan; Boztaş, Demet; Dalgıç, Deniz; Dede, Ece; Küçükaslan, Muhammed CanEskişehir’in Alpu ilçesine bağlı Güroluk Köyü 1899-1920 tarihlerinde Anadolu’ya göç eden Kırım Tatarları tarafından kurulmuştur. Güroluk modern zamanlarda kurulmuş olan az sayıdaki köylerdendir. Güroluk’un ismi ve resmi statüsü birçok kez değişmiştir. Esas olarak tarım ve hayvancılıkla geçinilen köyde, değişen koşullar yüzünden zaman içinde ekonomik ve sosyal hayatın dönüşümüyle ve özellikle eğitimle nüfus azalmıştır. Ancak yine de özellikle köye yakın şehirlerde yaşayanlar tatiller ve hafta sonlarında köye giderek oradaki kültürel yaşamı canlı tutmaya çalışmaktadırlar. Bu araştırma yazısı Güroluk köyünün coğrafi konumu, kuruluşu ve resmi statüsü, nüfusu, kültürel yapısı, geçim kaynakları, eğitim durumu, şehre göç vermesi ve günümüzde Güroluk köyü gibi konuları ele almaktadır.Item Restricted Lületaşı madenciliğinden Unesco adaylığına: Mehmet Başsav'ın zanaatkarlık hikayesi(Bilkent University, 2018) Adıgüzel, Beyza Nur; Bilgin, Enes Burak; Çelik, Ayşe Gökçe; Gökalp, Zeynep; Yıldız, Tolga TalhaItem Open Access A modernization project in a neoliberal urban setting: municipal statues of Eskişehir(2019-07) Durakoğlu, AyşeThis thesis studies a municipally orchestrated modernization project in the city of Eskişehir, Turkey, in parallel to neoliberal urban trends. Showing the post-industrial characteristics of a neoliberal urban scene, Eskişehir’s neoliberal city branding entails a specific discourse that is formed around the promotion of modernist/westernist values. Therefore, the theoretical assumption of this study is the contextual variability of neoliberal urban practices. As one of the most tangible aspects of this new urban fabric, municipally produced statues are selected as the research material of this study. In this respect, the research question is, how can municipally subsidized, produced and placed statues in Eskişehir urban center be interpreted in a neoliberal urban setting?”. Therefore, the statues are studied with an interpretive approach and textual analysis is employed as the method. Furthermore, selected statues are discussed in relation to two main themes, which are firstly, the municipal modernization/westernization perspective and secondly, the acculturation of urbanites into adopting proper urban behavior. Consequently, the discussion suggests that the statues deliver a westernist modernization perspective, reveal an early Republican influence, encourage urbanites to adopt proper urban behavior, reveal a contestation against conservative/Islamist municipalities and utilize the modern image of the city as a neoliberal branding practice. The aim of this modernization perspective appears to be the construction of a modern city with modern urbanites and simultaneously make use of this particular branding of the city as a neoliberal urban strategy.Item Restricted Tülomsaş ve gelişen Eskişehir'deki payı(Bilkent University, 2020) Demir, Ahmet Kemal; Yelesti, Efe; Diner, Melodi; Yıldız, Oya; Güneş, Muhammed HüseyinBu çalışmada Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş.nin kurulumundan itibaren Eskişehir'in ekonomik, kültürel ve sosyal motifine katkıları incelenmiştir. Araştırmada sorulan sorular sadece fabrikanın çalıştırdığı işçileri ve geliştirdiği teknolojiyi anlama amacıyla değil; aynı zamanda TÜLOMSAŞ'ın sıradan bir Eskişehirlinin hayatında neleri nasıl değiştirdiğini de kavrama amacıyla tasarlanmıştır. TÜLOMSAŞ'ın yeni Türk Cumhuriyeti'nin ilk ağır sanayi fabrikası olarak yaptığı atılımların, geliştirdiği ve koruduğu değerlerin Eskişehir için nasıl sonuçları olduğu araştırılmıştır. Araştırmada TÜLOMSAŞ'ın bünyesinde kurulan Çırak Okulu'ndan mezun olan, TÜLOMSAŞ'ta 20'den fazla yıl bilfiil çalışan, fabrikada çalışırken eskrimde Türkiye'yi temsil etmiş olan Mustafa Köksal'ın tecrübelerinden yararlanılmıştır.Item Restricted Türk havacılığına adanmış 50 sene: Hasan Nur Kıvanç(Bilkent University, 2021) Çakırcık, Çağla Su; Aksu, İzzet Cem; Bodur, Müberra Nur; Özdel, Özgür Boran; Bilge, Tarık BerkanTürkiye’de havacılığın başlangıcı 1900’lü yılların başlarına dayanır. Türkiye Cumhuriyeti, kurucularının muasır medeniyetlere ulaşma hedefinin gerekliliği olarak havacılık alanında gerek askeri gerekse sivil havacılık açısından kendi kendine yetebilen bir yapı kurmayı amaçlamıştır. Havacılığın gelişimi, ilgili personellerin yetiştirilmesi ve bu kişilerin eğitimi amaçlanarak planlamalar yapılmıştır. Bu planlamaların sonucu olarak Türk Hava Kurumu, Türkkuşu gibi kurumlar kurulmuştur. Bu kurumların yetiştirdiği bir havacı personel olan Hasan Nur Kıvanç, Türk havacılığına planör pilotu, planör eğitmeni, hava trafik kontrolörü, meteoroloji uzmanı olarak hizmet etmiştir. Hasan Nur Kıvanç, İnönü Hava Okulunda gerek öğrenci olarak gerekse eğitmen olarak Türk havacılığına katkı sağlamıştır. 1960’tan bu yana yüzü aşkın pilot yetiştiren Hasan Nur Kıvanç, havacılık bakımından oldukça tecrübelidir.Item Restricted Yazar, şair ve çizer: Erol Büyükmeriç(Bilkent University, 2021) Bulut, Mustafa Tuna; Dutoğlu, Akif Emre; Battaloğlu, Ece; Kaptan, Doğa; Tuğlu, Asya26 Ocak 1942!de İstanbul!da dünyaya gelen Erol Büyükmeriç, Türk edebiyatında çocuk ve gençlik edebiyatı alanında başarılı yazarlardan birisidir. İlk, ortaöğretimini İstanbul Kadıköy!de tamamlamış ve sonrasında Ankara Demiryol Meslek Okulu yatılı sınavına girip bu okulu kazanmıştır ve buradan da mezun olmuştur. Daha sonra bir süre memur olarak çalışan Erol Büyükmeriç 1972 yılında Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliği Fakültesi!ni kazanıp bu kurumu da başarıyla bitirmiştir. Üniversite eğitimi bitince tekrar mezun olduğu Demiryol Meslek lisesine bu sefer öğretmen olarak dönen yazar, burada aynı zamanda okulun kitaplığını yönetmiştir. 1979 yılında TCDD Pratik Sanat Okulu Müdürlüğü’ne atanan Erol Büyükmeriç bir sene sonra Eskişehir Lokomotif Motor Sanayii!ne (ELMS/ sonradan TÜ- LOMSAŞ) mühendis olarak atanmış ve 1989!da buradan emekli olmuştur. Yazar 1966!da yazıp 1996!da yayımlanan "Yergök!#$yapıtıyla ünlenmiştir. Erol Büyükmeriç sonrasında, kendi tanımıyla "yazarlığıma verilmiş onurlu bir armağan sayarım” dediği %Dünya Kitap Altın sayfa Ödülü’nü, 2001 yılında başlayıp 2006 yılında bitirip aynı yıl kitaplaştırılan %Midas’ın Serçeparmağı’ eseriyle kazanmıştır. Bu eserler ve çeşitli sanat dallarında (şairlik, karikatüristlik) daha bunlar gibi yazdığı ve çizdiği birçok yapıtla çocuk ve gençlik edebiyatında önemli bir yer tutan Erol Büyükmeriç, günümüzde halen yazarlığa devam etmektedirItem Restricted Yılmaz Büyükerşen’in hayatı ve çalışmaları(Bilkent University, 2021) Erdem, Fatih Selim; Elmas, Hüseyin Batuhan; Şipal, Elif Tuana; Satır, BuketEskişehir’de doğan Yılmaz Büyükerşen, ilkokul ve lise eğitimini aynı şehirde almış, üniversite için birkaç üniversite arasında gidip geldikten sonra yine Eskişehir’de kalmış ve Eskişehir İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisini tamamlamıştır. Mezun olduktan sonra Eskişehir İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nde asistan olmuş, sonra başkan yardımcılığı ve başkanlık yapmıştır. Daha sonra iki dönem Anadolu Üniversitesi rektörlüğü yapmış ve açıköğretim uygulamasını başlatmıştır. 1999’dan beri Eskişehir Belediye Başkanlığı görevini yürütmektedir.Item Restricted Yunanistan'dan Türkiye'ye uzanan lokanta kültürü: Trakya Lokantası(Bilkent University, 2021) Akyar, Ceren; Ulucanlar, Zeynep; İpekçi, Simay; Kurt, Hasan Yarkın; Kutluca, Hasan TalhaTrakya Lokantası, Eskişehir’de yetmiş beş yıldır hizmet vermekte olan bir esnaf lokantasıdır. Sarper ailesi 1945 yılında İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda Yunanistan iç savaşa doğru ilerlerken Gümülcine’den Türkiye’ye göç etmişlerdir. Türkiye’de çeşitli sorunlar ve ekonomik kaygı yaşayan Sarper ailesi, 1946 yılında Eskişehir’de Trakya Lokantası’nı açmıştır. Yunanistan’da da lokantacılıkla uğraşan Emin Sarper’in ve oğlu ikinci nesil işletmeci Ahmet Sarper’in açtığı bu lokantayı şu anda üçüncü nesil Emin Sarper ve oğlu dördüncü nesil Gökalp Sarper işletmektedir. Zaman içerisinde Eskişehir’in de gelişimi ile beraber menüdeki değişiklikleri sayesinde Türk Yunan mutfak kültürüne katkı sağlamıştır. Sarper ailesi yetmiş beş yıllık lokantalarını kültürel farkların, çeşitli problemlerin üstesinden gelerek işletmeyi başarmıştır.