Browsing by Subject "Yemek"
Now showing 1 - 6 of 6
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted 200 yıllık zincirli han içinde 70 yıllık tarihi ile parlak restoran(Bilkent University, 2023) Aslan, Ali Mert; Arı, Eda; Yağcı, Melike Eymen; Büyükdoğan, Muhammed ErenBu makalede, Antalya’da ticaret merkezi olarak bilinen 200 yıllık Zincirli Han’da bir aile lokantası olarak kurulan ve 69 yıldır hizmet veren Parlak Restoran’ın hikayesi anlatılmaktadır. Kuruluşundan itibaren bir aile mirası olarak korunan ve hem Antalya’da hem de Türkiye’de adını duyuran Parlak Restoran ilk olarak Mustafa Parlak tarafından kurulmuştur. Parlak Restoran 60’lı yılların başında Türkiye’ye ilk kömürde pilici getiren restoran olmuştur. 1954 yılından itibaren ayakta olan bu restoranı Mustafa Parlak’ın vefatı sonrası oğlu Güray Parlak devralmıştır. Bu makalede, Parlak Restoran’ın kuruluşu, Güray Parlak dönemi, Parlak Restoran’ın günümüzdeki durumu, Parlak Restoran’ın Antalya’ya katkıları, Zincirli Han’ın önemi ve nesiller arası aktarımını incelemeyi amaçlamaktadır.Item Restricted Afyon Yemek Kültürü'nün tarihi ustası: İkbal Lokantası(Bilkent University, 2018) Arı, İpek; Seber, Zeynep; Demirel, Doğa Armağan; Gürbüz, Metehan; Şengezer, Batuülkelerin kültürleri ve tarihi hakkında bilgi edinmek istediğimiz zaman yemek kültürü her zaman büyük bir önem taşır. Bir ülkenin yemeklerinin hazırlanışı incelendiğinde, bu aynı zamanda bize kültürleri hakkında da bilgi verir. İkbal Lokantası’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin erken dönemlerine kadar uzanan tarihi, bu durumun bir göstergesidir. Bu araştırmada, İkbal Lokantası’nın nasıl kurulduğu, yıllar boyunca nasıl geliştiği ve Türk kültür tarihi ile nasıl kesiştiği incelenecektir.Item Restricted Ankara'da 1960-2000 yılları arasında lokanta kültüründe yaşanan değişimler(Bilkent University, 2023) Kızıl, Robin Umut; Yıldız, Mukadder Nihan; Yıldırım, Mert; Durmuş, Barış Uras; Soğancı, ArınMakalemizin ilk başında “Yemek kültürü nedir?” ve “Ankara’da yemek kültürü nasıldır?” sorularını yanıtlanıyor. Ardından, lokantacılık kültürüne bir giriş yapıp sonrasında Ankara’da olan lokantacılık kültüründen bahsediliyor. Lokantacılığı daha iyi anlatabilmek için, lokantacılığın özü olan esnaf lokantacılığı ve esnaf lokantacılığının tarihine değiniliyor. Ankara’nın meşhur esnaf lokantalarından olan Çiçek Lokantası’ndan örnek veriliyor ve tarihi detaylı bir şekilde anlatılıyor. Sonrasında ise Ankara sosyal yapılaşmasında önemli bir yer edinmiş meyhane kültürü ve gelişiminden bahsediliyor. Burada ise meşhur Çalıkuşu Lokantası’ndan örnek veriliyor. Son olarak da müşterilerin gözünden bu kültürün değişim ve gelişimi işleniyor.Item Restricted Bir göçmen gastronomi harikası: 1924İstanbul restoran(Bilkent University, 2023) Kocaoğlu, Fatma Şebnem; Sevener, Ece; Yarlılar, Mustafa Yiğit; Erdoğmuş, Etka; Bölükbaş, AliKurulduğu tarih net olarak bilinmemekle beraber Türkiye’nin yaşayan en eski restoranı olan 1924İstanbul restoran, 1920’lerin başında Bolşevik İhtilali’nden kaçarak Beyoğlu’na gelen Rus mülteciler tarafından kurulmuştur. Restoran, kurulduğu günden beri özellikle Slav mutfağı olmak üzere dünya mutfağını İstanbul’da yaşatmıştır. Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk, Beyaz Rus prensesler ve Franz Von Papen gibi tarihteki birçok önemli isme de hizmet etmiştir. Hala Beyoğlu’nda hizmet veren restoran 2023 yılının başında “Michelin Guide” tarafından “mutlaka gidilmesi gereken bir restoran” olarak tavsiye edilmiştir.Item Restricted Doğu Almanya'yı dönerle tanıştıran adam: Remzi Kaplan(Bilkent University, 2020) Gürkan, Yağmur Cansu; Çetin, Orkun; Çelik, Ata; Koruk, Gülnihal; Çalışkan, GöktuğBu makalede ilk olarak tüm Avrupa'ya yayılmış ve her ülkede farklı çeşitlerdeki sunumuyla popülaritesini arttırmış olan dönerden bahsedilmiştir. Makalenin devamında Türklerin işçi olarak Almanya'ya göç etmesiyle beraber yaşadıkları kültürel zorluklar ve uyum sürecinden bahsedilmiş, ardından Remzi Kaplan'ın göç hikayesi anlatılmıştır. Berlin Duvarı'nın yıkılışı sonrası Doğu Almanya'ya döneri getiren ilk isim olan Remzi Kaplan, burada Kaplan Döner'i açmış ve üretime başlamıştır. Makalenin son kısmında ise Almanya'daki başarısı ve girişimcilik örnekleriyle bilinen Remzi Kaplan'ın uluslararası kurum ve kuruluşlarda da yer almasından bahsedilmiş, Remzi Kaplan'ın adını sadece dönerle duyurmadığı vurgulanmıştır.Item Restricted Türkiye’de İtalyan mutfağının gelişimi ve Mezzaluna(Bilkent University, 2020) Eryılmaz, Yağmur; Çenesiz, Gamze Elif; Sucu, Arman Engin; Çölgeçen, Betül; Uluşal, Mert Tuğkanİtalyan mutfağı Dünya’nın her yerinde tanınan ve benimsenen köklü bir mutfak kültürüdür. Bu yönüyle birçok kültürü etkilemiş ve bu kültürlerde iz bırakmıştır. Bu projede ise İtalyan yemek kültürünün Türk yemek kültürüne olan etkisi, Türk damak tadına göre yeniden şekillenmesi ve Türk halkının İtalyan yemek kültürüne alışma sürecindeki etkenler araştırılmıştır. Araştırma, Türkiye’de 25 yılı aşkın süredir başarıyla ayakta kalmış olan İtalyan restoranı Mezzaluna üzerinden yürütüldü.