Browsing by Subject "Viticulture"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Cumhuriyet Döneminin üretilen ilk şaraplarından olan Kavaklıdere Şarapları’nın ülke ve dünya pazarındaki yeri(Bilkent University, 2022) Yıldırım, Yiğit Efe; Atak, Defne; Aksoy, Zeynep; Ünlüsoy, Defne; Demirbaş, Yusuf ZiyaKavaklıdere Şarapları 1929 yılında Tunalı Caddesine de adını veren Hilmi Tunalı Bey’in kızı olan Sevda Tunalı ve eşi Mehmet Cenap tarafından Ankara-Kavaklıdere ilçesinde kurulmuştur. Bugün Karum olarak bilinen konumda ilk arazisini satın alıp bağcılık faaliyetlerine başlayan Kavaklıdere firması 1987 yılına kadar üretimini orada sürdürmüş ve sonrasında Ankara-Akyurt ilçesinde bağ satın alıp o mevkiye taşınmıştır. Kurulduğundan bu yana vizyonunda Türk şarabını dünyaya tanıtmak olan Kavaklıdere şirketi uzun yıllar yurt dışında sürdürdüğü etkileşimleri ile bağlarını ve tesislerini genişleterek bulunduğu coğrafyayı yaptığı tarımı verimli kılarak öne çıkarmıştır. Bu sebeple, Kavaklıdere Şarapları ülkesini temsil etmek adına kendisine yeni pazarlar aramaya başlamıştır. 1966 yılında yurt dışı pazarlarına açılışını yapan Kavaklıdere Şarapları günümüzde üretiminin %25 ini ihraç eder hale gelmiştir. Uluslararası camiada almış olduğu prestijli ödüller ile kalitesini dünya standartlarında icra etmiştir. Ürettiği üzümün kalitesini sunduğu farklı lezzetler ile değerlendirip, şarabını Türk mutfağına entegre ederek vizyonundan ödün vermemiş ve kültürel değerlerini dünya mutfaklarına ulaştıran ilk firma olarak temsilci rolünü korumaya devam etmiştir. Hem dünya pazarında hem de ülke pazarında sahip olduğu statüyü korumaya devam etmekte olan Kavaklıdere Şarapları, dünyanın birçok yerinde düzenlediği organizasyonlar ile etkileşimini sürdürüp, yayımladığı dergiler ve kitaplar ile toplumu bilinçli bir tüketici yapmak gayesinde çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir.Item Restricted Diren Şarapçılık(Bilkent University, 2021) Güney, Emre; Örekşele, Merve; Ertan, AlpBu araştırma çalışmasında Diren Şarapçılığın 1958 yılında kuruluşundan itibaren günümüze kadar geçen süreçteki tarihsel gelişimi incelenmiştir. Araştırma yöntemi olarak kütüphane dokümanları ve şirket arşivleri taranmış, şirketin ve sektörünü güncel bilgilerine internet araştırması ile ulaşılmış, ayrıca şirketin ikinci kuşak ortağı ve yöneticisi Orhan Ziya Diren ile bir röportaj gerçekleştirilmiştir. Erken Cumhuriyet dönemi olarak adlandırılan 1923-1950 yılları arasında Türkiye ve Tokat’ta şarapçılığın durumu, devletin şarapçılık sektörünü desteklemek için yaptığı düzenlemeler, yasalar, geliştirdiği yöntem ve politikalar incelenerek, Diren Şarapçılığın kuruluş dönemindeki arka plan ortaya konulmuştur. Şirketin kurucusu Mustafa Vasfi Diren’in ziraat alanındaki eğitimi, tarıma ve şarapçılığa olan ilgisi, çalışma azmi ve girişimci kişiliği ile Tokat yöresi üzümü ve meyvelerini zor şartlarda tarıma dayalı sanayi ile değerlendirmesi, yetkin kişilerden ve teknolojik gelişmelerden faydalanarak Diren şaraplarının üretimindeki kaliteyi arttırması, Diren Şarapçılığı büyütürken bölgesel ve toplumsal ölçekte yarattığı kalkınma örneklerle anlatılmıştır. Diren ailesinde ikinci ve üçüncü kuşağın yurtdışında ve yurt içinde aldıkları üniversite eğitimlerinin oluşturduğu vizyon ile markayı yükseltme çabaları, ailenin şarapçılık haricinde içecek sektöründe girdiği diğer faaliyet alanları, Diren Şaraplarının ulusal ve uluslararası mecrada ünü, başarısı, aldığı ödüller ve şirketin hedefleri ele alınmıştır. Çalışmanın sonunda Türkiye’de şarapçılık sektöründe yaşanılan temel sorunlar ortaya konularak, bu sorunlar karşısında Diren Şarapçılığın yaklaşımları çerçevesinde sektörün güncel sorunlarının çözümleri hususuna dikkat çekilmesi amaçlanmıştır.