Browsing by Subject "Pastacılık"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Aziz Alpak ve İstanbul pastanesi(Bilkent University, 2021) Taşkın, Hamit Batuhan; Yılmaz, Tolga; Topaloğlu, Ezgi; Yaşarlar, Elif; Atalık, Selin EcemBu araştırmada, Zonguldak’ta Aziz Alpak tarafından 1954 yılında açılan ve ilin en eski pastanelerden biri olan İstanbul Pastanesi tarihsel gelişimi ve bu gelişime etki eden faktörler incelenmiştir. Araştırmamızda özet olarak Türkiye’deki pastacılık tarihi, Zonguldak Pastane kültürü ve bu kültüre İstanbul Pastanesinin katkıları incelenmiştir. Bu araştırmada İstanbul Pastanesi’nin kurucusu Aziz Alpak’ın büyük oğlu Ahmet Alpak ve küçük oğlu Hasan Alpak ile yapılan röportajlardan, çeşitli makalelerden ve gazete haberlerinden ulaşılan bilgilerden yararlanılmıştır. Araştırmada Aziz Alpak’ın hayat hikâyesine, Zonguldak’a gelişine ve iş hayatına başlama sürecine, pastacılık ve pastanecilik serüveninin nasıl ilerlediğine yer verilmiştir. Aziz Alpak’ın açıp daha sonrasında oğullarının işlettiği İstanbul Pastanesinin kuruluşundan bu zamana kadar olan süreci incelenmiş ve Zonguldak’ a olan katkıları analiz edilmiştir.Item Restricted Çok yönlü bir kişilik olarak Mustafa Cantekin(Bilkent University, 2020) Bayam, Hatice Nur; Bozkurt, Ebrar; Duran, Gözde; Orhan, Rümeysa; Özdemir, ZehraBu çalışmada, 1951 yılında doğan ve çok yönlü bir kişi olan Mustafa Cantekin’in hayatı genel hatlarıyla incelenmiştir. Çocukluğu ve gençlik yılları çeşitli zorluklarla baş etmekle geçen Cantekin, çocukluğundan gençlik yıllarının başına kadar müziğe oldukça ilgili iken zamanla muhafazakârlaşma sürecine girerek müziği bıraktı. Hayata tutunma mücadelesi sırasında denediği çeşitli meslekler arasından pastacılıkta karar kılan Cantekin; uzun yıllar Kayseri’nin Develi ilçesinde ilçenin ilk ve tek pastanesini işleterek pastane kültürü bağlamında Develi’nin sosyal, kültürel ve ekonomik olarak değişiminde önemli bir rol oynadı. Bu çalışmayı hazırlarken Mustafa Cantekin’in anı defteri, fotoğrafları ve yakınlarıyla yapılan röportajlardan yararlanıldı.Item Restricted Nişantaşı Peleki Pastanesi: Hemşinli lezzet mirası(Bilkent University, 2024) Karagöl, Beyzanur Büşra; Kolaylı, Senay Irmak; Horuz, Lara; Aslan, Mina GöksuBirinci Dünya Savaşı öncesi Osmanlı’nın kötü ekonomisinden, gerek engebeli ve dağlık araziler gerek tarım alanlarının kısıtlılığı gerek de elverişsiz iklim şartları nedeniyle en çok etkilenen insanlar arasında Hemşinliler de yer alıyordu. Özellikle de ekonomik sebepler nedeniyle Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye göç ettiler. Göç eden Hemşinliler, önce fırıncılıkla başlayıp sonrasında pastacılık zanaatını öğrenerek geçimlerini sürdürmüştür. Sonrasında Hemşinlilerin Bolşevik devrimin nedeniyle ülkelerine geri dönmeleriyle Anadolu’ya pastacılık kültürü yayılmaya başladı. Peleki Pastanesi’nin sahibi Musa Keskin’in dedesi Huduloğullarından Mahmut Keskin de bu göçü yaşamış Hemşinlilerden bir tanesi. Bu çalışmada başta Musa Keskin’in dedesinin mirasını devam ettirmek üzere 1986 yılında Nişantaşı'nda açarak başladığı Peleki Pastanesi’nin tarihi olmak üzere Hemşinlilerin göç serüvenleri, göç sonrası hayatları ve Hemşinli pastacılık kültürünün geleceği anlatılmıştır.Item Restricted Üstün Palmie Pastanesi: İstanbul’da kültürler arası birlik ve beraberliğin oluşumunda bir pastanenin rolü(Bilkent University, 2023) Akkızoğlu, Anıl; Öktem, Elifnaz; Tontu, Özge; Kurt, Rıdvan Ali TarıkDoğu Karadeniz kökenli Hemşinlilerin Türkiye’ye Rusya’dan getirmiş oldukları pastacılık kültürü özellikle 20.yüzyılda İstanbul’da oldukça ilgi görmüştür. Diğer yandan Rum kökenli pastacılar da 1964 yılındaki Rum Sürgünü öncesi dönemde İstanbul’da birçok pastane açmışlar ve bu pastanelerde yetiştirdikleri Türk çıraklarla pastacılığı İstanbul’da yaygın bir hale getirmişlerdir. Hasan Fehmi Yıldıran erken yaşlarda Bolu Mengen’den İstanbul’da çıraklık yapmaya gelmiş ve Rum pasta ustalarının yanında yetişmiştir. 6-7 Eylül Olayları ile birlikte gerilmekte olan dönemin siyasi ortamına rağmen Türk ve Rum aileler arasında yıllarca yakın ilişkiler devam etmiştir. 1964 Rum Sürgünü ile birçok yakınından uzak kalan Fehmi Yıldıran 1970 yılında kendi pastanesini açmıştır. İlk olarak İstanbul Beyoğlu’nda açtığı Palmie Pastanesi günümüzde Kurtuluş semtinde Üstün Palmie Pastanesi adıyla hizmet vermeye devam etmektedir. Elli seneyi aşkın süredir varlığını sürdürmekte olan pastane Rum pasta ustalarının öğretisini devam ettirmekle beraber bölgede hala yaşamaya devam etmekte olan gayrimüslimlerin uğrak noktası olmaya devam etmektedir. Paskalya çöreği Paskalya yumurtası ve likörlü çikolata gibi başlıca ürünleri ile Üstün Palmie Pastanesi İstanbul halkının da özellikle yılbaşı ve Paskalya dönemlerinde yoğun ilgisiyle karşılaşmaktadır.