Browsing by Subject "Otizm"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Türkiye'de otizm farkındalığının gelişimi ve topluma yansıması(Bilkent University, 2020) Bahtiyar, İrem; Aydın, Enis; Duman, Uzay Can; Aslan, Ali Cahit; Mutlu, AdeviyeBu makale Türkiye'deki otizm farkındalığının 20. yüzyılın ortalarından itibaren nasıl geliştiğini, bu farkındalığın gelişmesi için ne gibi çalışmalar yapıldığını ve bu çalışmaların etkilerini ele almaktadır. Farkındalığın gelişmesinin toplum düzeyinde yaptığı etkiler ve bu etkilerin sonuçları incelenmiştir. Ayrıca farkındalığın gelişmesi ile beraber otizmli bireylere olan ilgi artmıştır. Artan ilgiyle birlikte otizmli bireylerin topluma kazandırılması sürecinin en önemli kısmı olan eğitim ve bu eğitimin otizmli bireylerin hayat kalitelerini nasıl etkilediği de ele alınmıştır. Bunlara ek olarak medya unsurlarının otizm farkındalığıyla olan ilişkisi ve farkındalığa olan katkısının önemi de incelenmiştir.Item Restricted Türkiye’de otizm ve toplumsal farkındalık: Nevin Eracar’ın katkıları(Bilkent University, 2023) Karabulut, Bilge Su; Gültekin, Doğa Aybike; Bülbül, Ekin Deniz; Özgedik, ZeynepBu çalışma, klinik psikolog Nevin Eracar'ın otizm konusundaki kariyerini ve toplumsal farkındalığı artırma çabalarını ele almaktadır. Araştırmada, Nevin Eracar ile gerçekleştirilen sözlü tarih çalışması temel alınarak, otizmle mücadele stratejileri incelenmiştir. Makale, Eracar'ın otizm spektrum bozukluğuyla ilgili kariyerinin geniş yelpazesini kapsayarak, özellikle erken müdahaledeki modelini, otizmle ilgili yayımladığı kitapları ve gerçekleştirdiği araştırmaları detaylı bir şekilde ele almaktadır. Ayrıca, toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediği etkinlikler ve yürüttüğü çalışmalar da makalenin odak noktalarından biridir. Bu makale, Eracar'ın otizm konusundaki önemli katkılarını vurgulayarak, otizm spektrum bozukluğuyla ilgili farkındalığın artırılmasının ve otistik bireylerin hayat kalitesinin iyileştirilmesinin akademik ve toplumsal önemine odaklanmaktadır.