Browsing by Subject "Kalite"
Now showing 1 - 5 of 5
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Ankara’dan dünyaya erişen bir atölye: Klasik Müzik Evi(Bilkent University, 2021) Yücel, Başar; Ak, Asım Bilal; Ergin, Yarkın; Uzunhasanoğlu, Pelin; Yıldırım, BeyzaTürk müziğinin derin bir tarihi vardır. Orta Asya’da başlayan müzik kültürü Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de farklı karakteristik özellikler kazanarak Cumhuriyet dönemine gelmiş, bu dönemde modernleşmeye başlamıştır. Bu dönemlerde enstrüman üretimi ile ilgili girişimler de olmuş ama Türkiye’deki enstrüman üretimi Türk müziği kadar yaygınlaşamamış ve gelişememiştir. Bu bağlamda bir istisna olan Klasik Müzik Evi, Ankara’nın Cebeci semtinde, Cebeci Stadyumu’nun yanında bulunan bir enstrüman atölyesidir. Salim Özer’in 43 yıla varan ustalığı ve oğlu Volkan Özer’in de katkılarıyla yüksek kalitede, güzel, güçlü ve kullanışlı enstrüman üreten bu atölye günümüzde birçok ünlü sanatçıya enstrüman üretmenin yanında yurt dışına da satış yapmaktadır.Item Restricted Gelik Lokantası ve tarihi(Bilkent University, 2020) Şen, Mert; Demirkırkan, Ege; İbiş, Arda Atahan; Sezer, Zekiye Bersu; Özkara, DoraGelik Lokantası İstanbul’un köklü ve saygın bir lokantasıdır. 1972’den beri varlığını sürdürmektedir. Ünlü bir iş adamı olan Ömer Duruk ve aşçılık mesleğinde çalışan İbrahim Denizer ortaklığında kurulan lokantanın temelinde yatan prensipler, kalitenin öncelikli tutulmasını sağlamıştır. Gelik Lokantası işletmede ve yemeklerinde özgün bir kimlik oluşturarak Türk mutfağına çeşitli tatlar katmış ve Türk lokanta kültürünün gelişmesine büyük katkılarda bulunmuştur. Böylece Gelik ismi bir sembol haline dönüşmüştür. Gelik Lokantası elde ettiği başarı ile diğer lokantalara örnek olmuş, birçok insan yetiştirmiştir. Birçok olaya ve ünlü isme misafirlik eden Gelik Lokantası nesilden nesile aktarılan bir tarihi yaşatmaktadır.Item Restricted Türk mutfağında baklavanın yeri ve Koçak Baklava(Bilkent University, 2020) Işıksaçan, Hazal; Karaçay, Güney; Akay, Mehmet Akif; Ünalan, Gökçe; Eser, Osman NuriTatlıların sultanı unvanını almış olan “baklava”, Türk kültürünün geçmişten başlayıp günümüzde hâlâ önemini koruyan kültürel bir değeridir. Osmanlı mutfak kültüründe de çok önemli bir yeri olan baklava, günümüzde hem ülke içinde hem ülke dışında sevilerek tüketilmektedir. 1993 yılından bu yana hizmet vermekte olan ve kalitesiyle ön plana çıkan Koçak Baklava, bu hizmetini aynı özenle 27 yıldır devam ettirmektedir. Yenilikçi bir anlayışa sahip olan Koçak ailesi, baklavacılığın püf noktalarının yeni nesillere doğru bir şekilde aktarılarak bu kültürün aynı kalitede devam etmesini hedeflemektedir. Bu çalışmada Koçak ailesinin bu sektöre nasıl giriş yaptığı ve Koçak Baklava’nın kuruluş hikâyesi anlatılmıştır. Ayrıca Koçak Baklava’nın markalaşma süreci, sektördeki konumu, geleceğe yönelik planları ve yenilikçi yaklaşımları da bu çalışmada yer almaktadır.Item Restricted Türkiye'de çağdaş yönetim kalitesini temsil eden bir sivil toplum kuruluşu: KALDER(Bilkent University, 2023) Oğuz, Suna Gökçe; Şaşmaz, İpek; Övüç, Nehir; Başak, Ayşe Yağmur; Orman, Mehmet AliTürkiye Kalite Derneği (KalDer) kalite bilinci gelişmiş bir toplum oluşturmak adına 1991 yılında kurulmuştur. İş dünyasına yönetim kalitesi konusunda yol gösterici olmak ve kurumların rekabet altyapılarını güçlendirmeleri için uygun ortamlar yaratmak misyonuyla yola çıkan derneğin, hedeflerini başarma yolunda izlediği bazı stratejik işbirlikleri bulunmaktadır. KalDer ve TÜSİAD İşbirliği (1993) ve KalDer ve Avrupa Kalite Yönetimi vakfı (EFQM) İşbirliği (1993) bu stratejilere örnektir. Bunun yanında KalDer, insan yaşamının her alanına kalite faktörünü yayma amacı ile 1998 yılından beri Ulusal Kalite Hareketi gibi faaliyetlerde bulunurken bünyesinde kalite esaslı eğitimler düzenlemeye başlayıp çeşitli kitaplar ve dergiler çıkarmıştır. Türkiye Kalite Derneği, günümüzde halen aktifliğini koruyor.Item Open Access Türkiye'de yükseköğretimin uluslararasılaşması: bir endeks oluşturma çalışmaları(Türk Eğitim Derneği İktisadi İşletmesi, 2016) Kireçci, Mehmet Akif; Bacanlı, H.; Erişen, Y.; Karadağ, E.; Çeliköz, N.; Dombaycı, M. A.; Toprak, M.; Şahin, M.Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de yükseköğretim kurumlarının uluslararasılaşma derecelerine göre sıralanmasını sağlayan Türkiye'de Yükseköğretimin Uluslararasılaşma Endeksinin geçerlik ve güvenirliğini sınamaktır. Endeks gösterge ve alt göstergelerinin madde ayırt ediciliği, yapı geçerliği (açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi) ve iç tutarlıkları 300 öğretim üyesinden elde edilen veriler kullanılarak test edilmiştir. Elde edilen bulgular endeksin, (i) üniversite araştırma performansı, (ii) eğitim programı yeterliği, (iii) uluslararası bağlantılar, (iv) öğrenci desteği ve (v) şehir yeterliği olmak üzere beş gösterge ve 33 alt göstergeden oluştuğunu, geçerli ve güvenilir olduğunu göstermiştir. Çalışmada daha sonra Delphi tekniği kullanılarak endeks gösterge ve alt göstergelerinin ağırlıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'de Yükseköğretimin Uluslararasılaşma Endeksi'nin yükseköğretim kurumlarının uluslararasılaşmalarına göre sıralanmasına yönelik olarak kullanılması için bir kanıt niteliğinde olduğu söylenebilir.