Browsing by Subject "Gastronomy"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Ankara'da 1960-2000 yılları arasında lokanta kültüründe yaşanan değişimler(Bilkent University, 2023) Kızıl, Robin Umut; Yıldız, Mukadder Nihan; Yıldırım, Mert; Durmuş, Barış Uras; Soğancı, ArınMakalemizin ilk başında “Yemek kültürü nedir?” ve “Ankara’da yemek kültürü nasıldır?” sorularını yanıtlanıyor. Ardından, lokantacılık kültürüne bir giriş yapıp sonrasında Ankara’da olan lokantacılık kültüründen bahsediliyor. Lokantacılığı daha iyi anlatabilmek için, lokantacılığın özü olan esnaf lokantacılığı ve esnaf lokantacılığının tarihine değiniliyor. Ankara’nın meşhur esnaf lokantalarından olan Çiçek Lokantası’ndan örnek veriliyor ve tarihi detaylı bir şekilde anlatılıyor. Sonrasında ise Ankara sosyal yapılaşmasında önemli bir yer edinmiş meyhane kültürü ve gelişiminden bahsediliyor. Burada ise meşhur Çalıkuşu Lokantası’ndan örnek veriliyor. Son olarak da müşterilerin gözünden bu kültürün değişim ve gelişimi işleniyor.Item Restricted Bir göçmen gastronomi harikası: 1924İstanbul restoran(Bilkent University, 2023) Kocaoğlu, Fatma Şebnem; Sevener, Ece; Yarlılar, Mustafa Yiğit; Erdoğmuş, Etka; Bölükbaş, AliKurulduğu tarih net olarak bilinmemekle beraber Türkiye’nin yaşayan en eski restoranı olan 1924İstanbul restoran, 1920’lerin başında Bolşevik İhtilali’nden kaçarak Beyoğlu’na gelen Rus mülteciler tarafından kurulmuştur. Restoran, kurulduğu günden beri özellikle Slav mutfağı olmak üzere dünya mutfağını İstanbul’da yaşatmıştır. Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk, Beyaz Rus prensesler ve Franz Von Papen gibi tarihteki birçok önemli isme de hizmet etmiştir. Hala Beyoğlu’nda hizmet veren restoran 2023 yılının başında “Michelin Guide” tarafından “mutlaka gidilmesi gereken bir restoran” olarak tavsiye edilmiştir.Item Restricted Geçmişten günümüze bir lezzet hikâyesi: İmam Çağdaş(Bilkent University, 2021) Kaya, Begüm; Berksun, Beril; Canpolat, Burcu; Töngel, Eda Nur; Tuğsuz, MehmetTürk yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan Gaziantep mutfağı, asırlar öncesine uzanan köklü tarihi ve farklı uygarlıkların kesişim noktasında konumlanması sebebiyle çeşitli dönemlere ait türlü lezzetler barındırmakta, bu zenginliğiyle Türk mutfağının temsilcisi sayılabilecek niteliktedir. Ulusal ve uluslararası alanda Gaziantep gastronomisinin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve geniş kitlelere tanıtılması hususunda şehirde faaliyet gösteren restoranların oynadığı rol oldukça mühimdir. Bu çalışma, İmam Çağdaş’ın Gaziantep yemek kültürünün gelişmesine ve gastronomi turizmine katkısını konu edinmiştir. Şehrin kültürel mirası olan yeme içme geleneğinin kaybolma tehlikesini önleme ve Gaziantep mutfağının değerinin korunması konusunda restoranın etkisi araştırılmış; iş anlayışı, kalitesi ve halkın talebinden yola çıkılarak bugünkü başarısına ulaşmasındaki faktörler ele alınmıştır.Item Restricted Türkiye’nin öncü yemek yazarı: Nevin Halıcı(Bilkent University, 2025) Aydın, Mualla Betül; Gümüş, Hatice; Özmen, Servet Selin; Teğmen, Zeynep Lina; Yemişçiler, ZeynepTürk mutfağı Orta Doğu, Orta Asya, Akdeniz, Karadeniz ve Balkan mutfaklarının sentez noktasıdır. Uluslararası ve ulusal mecralarda gastronomik değeri yeni yeni fark edilen Türk Mutfağı pek çok araştırmacının ilgi kaynağı haline gelmiştir. Bu araştırmacılardan biri olan Nevin Halıcı Konya’da zengin mutfak kültürüne sahip bir ailenin yanında yetişmiş ve bu tutkusunu fark etmesinin ardından yemek araştırmacılığına başlamıştır. Bu araştırmada Halıcı’nın kendi yazılarından, kitaplarından, sempozyumlarından, kendisi ile yapılan görüşmeden alınan kişisel bilgilerden ve anılarından, hakkında yazılan dergi ve gazete yazılarından yararlanılarak kişisel hayatı ve mesleki kimliği anlatılmıştır. Türk yemeklerinin Orta Asya ve Göç dönemi, Anadolu Selçuklu dönemi, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet döneminde geçirdikleri değişimi, Türklerin sosyokültürel yapısı ve yemek kültürü arasında ilişkiyi anlayabilmek için Halıcı’nın hayatı ve çalışmaları büyük değer taşımaktadır. Halıcı’nın çalışmaları, Türk yemek ve mutfak kültürünün gastronomi dünyasındaki önemini göstermiş ve yerini sağlamlaştırmıştır.