Browsing by Subject "Şarapçılık"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted 123 yıllık aile geleneği: Kutman Şarapçılık(Bilkent University, 2020) Doğan, Doğa; Yılmaz, İbrahim Ethem; Yıldırım, Meriç; Kır, Özgün Barış; Yüksel, YaseminKutman Şarapları, 1896 yılında Tekirdağ'ın bir köyü olan Mürefte'de kurulmuş Türkiye'nin en eski şarap firmalarından biridir. Kutman Şarapları'nın sahibi Kutman ailesi nesillerdir şarapçılık yapmaktadır ve bu süreçte birçok döneme tanıklık etmişlerdir. Firma, Cumhuriyetin kuruluşunun ilk yıllarındaki mübadele dönemi, askeri darbe dönemlerindeki kısıtlayıcı ithalat politikaları ve daha sonra şarapçılık sektörünün küçülmesine yol açan vergi politikaları başta olmak üzere birçok engelle karşılaşmıştır. Pek çok siyasi, kültürel ve ekonomik olayın yaşandığı dönemin tanığı olan firma bu dönemlerden büyük ölçüde etkilenmiştir. Kutman ailesi şarap ve şarapçılık hakkındaki bilgilerini bir sonraki nesillere aktarmak amacıyla 2004 yılında Türkiye'nin ilk ve tek şarap müzesini açmışlardır. Firma halen ailenin dördüncü nesli tarafından kurulduğu coğrafyada üretime devam etmektedir.Item Restricted And ailesi'nin tarihi(Bilkent University, 2021) Aslan, Pınar; İbrişim, Talya; Özatik, Mehmet Ege; Özşuca, Uğur Emir; Yardımcı, BegümCumhuriyet döneminden itibaren Türkiye tarihinin birçok alanında yer almış olan And ailesinin bilinen tarihi Bulgaristan’a kadar dayanmaktadır. Türk siyasi tarihinde önemli bir yere sahip olan Tunalı Hilmi’nin kızı Sevda Tunalı ve yine Bulgaristan doğumlu Cenap And tanışmalarından kısa bir süre sonra evlenmişlerdir. Sevda And’ın ölümünden sonra Cenap And eski bakanlardan Avni Başman’ın kızı Cevza Başman ile evlenmiştir. And ailesi sanat, ticaret ve siyaset alanında birçok dalda adını duyurmuş, Türkiye’de bulunan varlıklı ve tarihi açıdan önemli ailelerin içerisinde yer almıştır.Item Restricted Bağcılığı ve şarapçılığı ile Bozcaada(Bilkent University, 2020) Gürkan, Ege Kaan; Şaplı, Ayşenur; Savucu, İpek; Alpay, Abdullah Can; Taş, GökhanBozcaada halkının geleneksel geçim kaynakları bağcılık ve şarapçılık iken yakın tarihte turizmin de adaya gelmesi ile adalıların hem gelir kaynakları hem de yaşam şartları değişime uğramıştır. Adadaki bu değişimi inceleyip analiz edebilmek amacıyla haberler ve makaleler incelenmiştir. Ek olarak, Bozcaada'nın yerel halkı ile röportajlar yapılarak araştırmaya derinlik kazandırılması amaçlanmıştır. Turizmin etkilerini daha iyi inceleyebilmek adına internet haber siteleri de kullanılmıştır. Özetle, Bozcaada'nın şarapçılık ve bağcılık ile bağlantısı, turizmin adaya gelmesi ve bütün bu etmenler ile yaşanan değişiklikler incelenmiştir.Item Restricted Diren Şarapçılık(Bilkent University, 2021) Güney, Emre; Örekşele, Merve; Ertan, AlpBu araştırma çalışmasında Diren Şarapçılığın 1958 yılında kuruluşundan itibaren günümüze kadar geçen süreçteki tarihsel gelişimi incelenmiştir. Araştırma yöntemi olarak kütüphane dokümanları ve şirket arşivleri taranmış, şirketin ve sektörünü güncel bilgilerine internet araştırması ile ulaşılmış, ayrıca şirketin ikinci kuşak ortağı ve yöneticisi Orhan Ziya Diren ile bir röportaj gerçekleştirilmiştir. Erken Cumhuriyet dönemi olarak adlandırılan 1923-1950 yılları arasında Türkiye ve Tokat’ta şarapçılığın durumu, devletin şarapçılık sektörünü desteklemek için yaptığı düzenlemeler, yasalar, geliştirdiği yöntem ve politikalar incelenerek, Diren Şarapçılığın kuruluş dönemindeki arka plan ortaya konulmuştur. Şirketin kurucusu Mustafa Vasfi Diren’in ziraat alanındaki eğitimi, tarıma ve şarapçılığa olan ilgisi, çalışma azmi ve girişimci kişiliği ile Tokat yöresi üzümü ve meyvelerini zor şartlarda tarıma dayalı sanayi ile değerlendirmesi, yetkin kişilerden ve teknolojik gelişmelerden faydalanarak Diren şaraplarının üretimindeki kaliteyi arttırması, Diren Şarapçılığı büyütürken bölgesel ve toplumsal ölçekte yarattığı kalkınma örneklerle anlatılmıştır. Diren ailesinde ikinci ve üçüncü kuşağın yurtdışında ve yurt içinde aldıkları üniversite eğitimlerinin oluşturduğu vizyon ile markayı yükseltme çabaları, ailenin şarapçılık haricinde içecek sektöründe girdiği diğer faaliyet alanları, Diren Şaraplarının ulusal ve uluslararası mecrada ünü, başarısı, aldığı ödüller ve şirketin hedefleri ele alınmıştır. Çalışmanın sonunda Türkiye’de şarapçılık sektöründe yaşanılan temel sorunlar ortaya konularak, bu sorunlar karşısında Diren Şarapçılığın yaklaşımları çerçevesinde sektörün güncel sorunlarının çözümleri hususuna dikkat çekilmesi amaçlanmıştır.