Browsing by Subject "Winemaking"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Diren Şarapçılık(Bilkent University, 2021) Güney, Emre; Örekşele, Merve; Ertan, AlpBu araştırma çalışmasında Diren Şarapçılığın 1958 yılında kuruluşundan itibaren günümüze kadar geçen süreçteki tarihsel gelişimi incelenmiştir. Araştırma yöntemi olarak kütüphane dokümanları ve şirket arşivleri taranmış, şirketin ve sektörünü güncel bilgilerine internet araştırması ile ulaşılmış, ayrıca şirketin ikinci kuşak ortağı ve yöneticisi Orhan Ziya Diren ile bir röportaj gerçekleştirilmiştir. Erken Cumhuriyet dönemi olarak adlandırılan 1923-1950 yılları arasında Türkiye ve Tokat’ta şarapçılığın durumu, devletin şarapçılık sektörünü desteklemek için yaptığı düzenlemeler, yasalar, geliştirdiği yöntem ve politikalar incelenerek, Diren Şarapçılığın kuruluş dönemindeki arka plan ortaya konulmuştur. Şirketin kurucusu Mustafa Vasfi Diren’in ziraat alanındaki eğitimi, tarıma ve şarapçılığa olan ilgisi, çalışma azmi ve girişimci kişiliği ile Tokat yöresi üzümü ve meyvelerini zor şartlarda tarıma dayalı sanayi ile değerlendirmesi, yetkin kişilerden ve teknolojik gelişmelerden faydalanarak Diren şaraplarının üretimindeki kaliteyi arttırması, Diren Şarapçılığı büyütürken bölgesel ve toplumsal ölçekte yarattığı kalkınma örneklerle anlatılmıştır. Diren ailesinde ikinci ve üçüncü kuşağın yurtdışında ve yurt içinde aldıkları üniversite eğitimlerinin oluşturduğu vizyon ile markayı yükseltme çabaları, ailenin şarapçılık haricinde içecek sektöründe girdiği diğer faaliyet alanları, Diren Şaraplarının ulusal ve uluslararası mecrada ünü, başarısı, aldığı ödüller ve şirketin hedefleri ele alınmıştır. Çalışmanın sonunda Türkiye’de şarapçılık sektöründe yaşanılan temel sorunlar ortaya konularak, bu sorunlar karşısında Diren Şarapçılığın yaklaşımları çerçevesinde sektörün güncel sorunlarının çözümleri hususuna dikkat çekilmesi amaçlanmıştır.