BUIR logo
Communities & Collections
All of BUIR
  • English
  • Türkçe
Log In
Please note that log in via username/password is only available to Repository staff.
Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Subject

Browsing by Subject "Turkish coffee"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 5 of 5
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    Hazır kahvenin Türkiye’ye gelişi ve Türkiye’de kahve kültürünün değişimi
    (Bilkent University, 2025) Gözübenli, Ahmet Eren; Eren, Ahmet; İlter, Esmanur; Tezcan, Nevzat Eren; Müjde, Utku
    Bu makalede Türk kahvesi / kahve kültürünün son yüzyıldaki değişimi ele alınacaktır. Hazır kahvenin ve modern kahve kültürünün gelişinin Türkiye’nin yerel kahve kültürüne olan etkileri, kahve içme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve kahvenin sosyokültürel boyutu üzerinden ilerleyecek olan çalışmada öncelikle kahvenin Türkiye’deki tarihiyle Türk kahve kültürü incelenecektir. Oluşturulan bu arka plan üzerinden hazır kahvenin 1950’ler ve 1980’lerde iki aşamada Türkiye’ye girişi tartışılacaktır. Daha sonra, bu iki bölümden edinilen bilgiler aracılığıyla hazır kahve, Türk kahvesi karşısında sosyokültürel açıdan incelenecek ve onun üzerindeki etkileriyle bu etkinin derecesi değerlendirilecektir. Kahve üzerinden yapılan bu değerlendirme, en son genel plana taşınarak Türkiye’deki küresel ve yerel kültür ögelerinin etkileşimi ve çatışmasından bahsedilerek genel bir değerlendirmeyle çalışma noktalanacaktır.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    İzmir'in kültürel mirası: Kemeraltı Çarşısı ve kahve falı kültürü, Ayten Polat’tan kahve telvesinin hikayesi
    (Bilkent University, 2023) Bozkurt, Ali Eren; Bümen, Alkım; Demir, Edouard Atakan Özgür; Can, Elif Pınar; Dama, Zeynep Erva
    Geçmişten bugüne Türk kültürünün bilinen simgelerinden olan Türk kahvesi, birçok sosyoloji ve tarih çalışmalarına konu olmuştur. Bu araştırmada da Osmanlı topraklarına kahvenin gelişiyle birlikte ortaya çıkan Türk kahvesi ve kahve falı geleneği incelenmiştir. Eski Türk kültüründen beri süregelen şamanlık ve falcılık geleneği günümüzde farklı şekillerde hâlen devam etmektedir. Türklerin eski Şamanlık geleneğindeki büyücülük ve kâhinliğin günümüzdeki kahve falı kültürü ile olan ilişkisi analiz edilmiştir. Ayrıca kahve falı geleneğinin Türkiye’deki en yaygın olduğu yerlerden birisi olan İzmir Kemeraltı Çarşısı’nın tarihi, fal kültüründeki yeri araştırılmıştır. Çalışmada birincil kaynak olarak Kemeraltı Kahveciler Sokağı’ndaki fal kafelerden biri olan Beyzade Cafe’nin sahibi falcı Ayten Polat ile gerçekleştirilen röportajdan yararlanılmıştır. Röportaj sırasında Ayten Polat’ın hayat tecrübelerine, falcılığa başlamasından bu yana Kemeraltı’nın değişimine, fal kültürünün İzmir’deki önemine değinilmiştir. Bu çalışmayla İzmir Kemeraltı Çarşısı’nın ve Türk kahvesi falının tarihi ve kültürel değerinin toplum tarafından daha fazla anlaşılması amaçlanmıştır.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    Karşıyaka’da nesiller boyu süren bir kültür: Küçük Avcı Kurukahvecisi
    (Bilkent University, 2021) Yağmur, Damla; Özgenç, İsmail; Eryalçın, Dafne; Kurugül, Ilgın Dide; Yılmaz, Göktuğ
    Türk Kahvesi, Türk halkının yıllardan beri tükettiği geleneksel bir içecektir. Bu araştırmada öncelikle Türk kahvesinin Türk mutfağına girişi ve sonrasında, asıl araştırma konusu olan Küçük Avcı’nın da bulunduğu, İzmir’deki kahve ve kahvehane kültürünün gelişimi araştırılacaktır. İzmir, Karşıyaka’da seksen üç yıldır bir sembol haline gelmiş ve dört kuşaktır iş yapan Küçük Avcı Kurukahvecisi’nin kuruluşu başlığı altında, kurucu Mehmet Avcı’nın sektöre atılması ve markaya giden adımlar incelenecektir. Küçük Avcı’nın markalaşma süreci, devamında markayı etkileyen devlet politikaları ve markanın tarihsel süreçte karşılaştığı sorunlar ele alınacaktır. Sonrasında da Karşıyaka halkının markaya olan yaklaşımı üzerinde durulacaktır. Bir sonraki bölümde ise markanın değişen zaman ve koşullar karşısındaki tutumu ve politikaları incelenecektir. Bu da teknolojik gelişmeler, değişmekte olan kahve kavurma yöntemleri, pandemi süreci, internet üzerinden satış ve küresel olayların markaya etkisini içermektedir. Bu doğrultuda Küçük Avcı Kurukahvecisi’nin kuruluşu, Karşıyaka’nın bir sembolü haline gelmesi ve böylesine köklü bir markanın gelişen ve değişen dünya düzeni karşısındaki tutum ve politikaları incelenmektedir.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    Lezzetin derinliklerine bir yolculuk: Mandabatmaz ve Türk kahvesi geleneği
    (Bilkent University, 2024) Kuru, Hatice Sare; Nalcıoğlu, Naz; Öncü, Dilara; Sarıgül, Zeynep Sude; Şenol, Batuhan
    Türk kahvesi kültürü özellikle Osmanlı Devleti ile yaygınlaşıp yıllar boyunca sosyolojik değişimler geçirmiştir ve sadece gastronomik bir unsur olarak değil kültürel bir yapı taşı olarak günümüze kadar gelmiştir. Mandabatmaz Kahvecisi’de Beyoğlu’nun gözde bir mekanı olarak Türk tarihinde kahve kültürünün temsilcileri arasında ilk akla gelen mekanlardan birisidir. Bu çalışmada, Türk kültüründe kahvenin önemi, Osmanlı’da Türk kahvesi ve Mandabatmaz’ın bu bağlamda nasıl bir rol oynadığı, kuruluşu, gelişimi, yıllar içerisinde uğradığı ve karşılaştığı değişikliklerin ve Mandabatmaz’ın Türkiye’de yaşanan değişimlere karşı duruşunun incelenmesi amaçlanmıştır.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    Türk kahvesinin tarihi ve nitelikli Türk kahveciliği
    (Bilkent University, 2022) Kuşhan, Canatay Battal; Ateş, Deniz; Ateş, Elif; Sayın, Esra; Kıprızlı, Kutay
    Kahve bitkisi 10. yüzyılda Afrika’da keşfedilmiştir. Çeşitli yollarla dünyanın başka yerlerine taşınan kahve, Yemen çekirdekleriyle Osmanlı Devleti’ne girmiştir. Osmanlı Devleti hem kahve bitkisinin Avrupa tarafından tanınmasına vesile olmuş hem de bu bitkiden hazırlanan ilk modern kahve içeceğini Türk kahvesi adı ile tüm dünyaya göstermiştir. Türk kahvesi kahve çekirdeğinin öğütülme, pişirilme ve sunumuyla kendine has bir kahve çeşididir. Zamanla Türk kahvesi, Türk topraklarında toplumsal birliktelik anlamı kazanmıştır. Osmanlı’da yaygınlaşan kahvehane kültürü toplumun sosyal hayatına katkıda bulunmuştur. Kahvehaneler, halka haberleşme ve sosyalleşme merkezleri olarak hizmet etmiştir. Oluşmaya 16. yüzyılda kahvehaneler ve sarayda başlayan Türk kahvesi kültürü, zamanla değişen sosyal yapı ve içeceğin üretiminde görülen kalite kaybı sonucu Cumhuriyet Dönemi’nde zayıflamıştır. Kalitedeki en bariz düşüş, Büyük Buhran sebebiyle kahvenin temin edildiği kaynağın sınırlandırıldığı dönem olan 1930-1940 yılları aralığında görülmüştür. Bu dönemde değerini kaybeden Türk kahvesinin, bir zamanlar hem ülke sınırları içinde hem de dünya genelinde sahip olduğu değeri henüz geri kazanamadığı görülmektedir.

About the University

  • Academics
  • Research
  • Library
  • Students
  • Stars
  • Moodle
  • WebMail

Using the Library

  • Collections overview
  • Borrow, renew, return
  • Connect from off campus
  • Interlibrary loan
  • Hours
  • Plan
  • Intranet (Staff Only)

Research Tools

  • EndNote
  • Grammarly
  • iThenticate
  • Mango Languages
  • Mendeley
  • Turnitin
  • Show more ..

Contact

  • Bilkent University
  • Main Campus Library
  • Phone: +90(312) 290-1298
  • Email: dspace@bilkent.edu.tr

Bilkent University Library © 2015-2025 BUIR

  • Privacy policy
  • Send Feedback