Browsing by Subject "Tea"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Çernobil faciasının Doğu Karadeniz’deki çay üretimi ve tüketimi üzerine olan etkisi(Bilkent University, 2021) Uzun, Ahmet Cihan; Aslan, Ahmet Arif; Ayartepe, Cem; Özcan, Ege Hamdi; Yenal, Mehmet Kağan; Gülcüoğlu, UtkuBu araştırmanın amacı Çernobil faciası sonrası Türkiye’de çay üretiminin ve çay üretiminin etkilediği diğer alanların bu felaketten nasıl etkilendiği hakkında bilgi toplamaktır. Bu yolda öncelikle Çernobil faciasının çayda ve çay üretimi olan bölgelerde bıraktığı fiziksel etkiler yani radyoaktif birikim incelenmiştir. Ardından bu olayın Türkiye’nin çay ticaretine etkisi ve bu çay ticaretindeki etkinin ekonomiye etkileri araştırılmıştır. Araştırmanın devamında Çernobil felaketinden etkilenmiş çayların tüketiminin Türkiye’de yarattığı sağlık sorunları incelenmiştir, sonrasında ise Çernobil felaketinin bahsedilen etkilerinin Türkiye medya ve politikasında nasıl yer bulduğu ve buralara nasıl etki ettiği incelenmiştir. Tüm bu araştırmaların sonucunda, Çernobil felaketinin Türkiye’de uzun ve kısa vadeli olumsuz sonuçlar doğurduğu anlaşılmıştır.Item Restricted From brew to bond: exploring the socio-cultural dynamics of Türkiye’s tea gardens(Bilkent University, 2024) Pitafi, Alishba; Irfan, Hamza; Zare Bidaki, Kasra; Jokoo, NazihahAfter the dissolution of the Ottoman Empire in the early 1920s, the tea drinking culture gradually took over the coffee drinking culture in Türkiye. The increasing popularity of tea gave rise to the concept of tea gardens: relaxing outdoor settings with scenic views that are visited by both men and women to exchange everyday gossip and have casual conversation over a cup of çay. This paper investigates the socio-cultural dynamics of Türkiye's tea gardens, analyzing their evolution from mere tea-drinking spots to significant social hubs, and exploring the multi-factor roles they play in promoting collectivism and social identity within Turkish culture. This research paper also briefly compares the two social spaces essential to Türkiye’s culture: coffeehouses and tea gardens. Additionally, it describes how tea gardens evolved within themselves as a concept and had an effect on the social life and the culture in Türkiye.