Browsing by Subject "Restaurant culture"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Ankara'nın ilk sosyal ayak izi: AOÇ Merkez Lokantası(Bilkent University, 2022) Hacımusalar, Bilge; Bektaş, Ece; Demirbaş, Doğa; Çamurdan, Göksun Ural; Ertem, ErayTürkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olan Ankara, Cumhuriyet Döneminin başlarında henüz gelişmekte olan bir şehirdi. Genç Cumhuriyet ütopyası olarak kurulmaya çalışılan başkent, zamanla çağdaş insan modelinin çizildiği bir merkez haline gelmiştir. Bu şehrin kuruluş aşamasında Atatürk Orman Çiftliği cumhuriyetin temsil ettiği fikirlerin somut bir örneği oldu. Çiftlik 1925 yılında kurulduğunda ise topluma hizmet eden ortak bir kültür merkezi ve böylelikle de kentsel hafıza yaratılması için uygun bir ortam halini aldı. Atatürk Orman Çiftliği’nin bir parçası olan Merkez Lokantası, oluşturulmak istenen kentsel belleğin sosyal ayağını oluşturuyordu. Dönemin önemli eğlence mekânları ve lokantaları arasında yerini alan Merkez Lokantası, yeme içme ve eğlence kültürüyle kentsel belleğe katkıda bulunmuştur. Bu makalede ise kentsel belleğin ne olduğundan ve öneminden; Atatürk Orman Çifliği’nin kuruluş süreci ve Ankara’nın gelişimindeki payından; bu çiftliğin bir parçası olan Merkez Lokantasının tarihi, topluma etkisi ve öneminden bahsedilmektedir