Browsing by Subject "Reji"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Türkiye’de tütünün kaybolan efendisi: Tekel(Bilkent University, 2021) Heyal, Burak Can; Madenci, Tuğrul MertBu makalede, Tekel kurumunun başlangıcından özelleştirilmesine kadar halka ve şehirlere olan etkisi ele alınmıştır. Kurumun çalışma alanlarından olan alkollü içecekler ve tuz kolları yerine tütün kolu daha ön planda araştırılmıştır. Tekel kurumu öncesi ve sonrası dönemler, karşılaştırma yapabilmek adına araştırmaya dahil edilmiştir. 17. yüzyılda başlayan Anadolu’daki tütün ticareti Osmanlı Devleti’nin ana gelir kaynaklarından biri olup 19. yüzyılda gelirleri Düyûn-ı Umûmiye’ye tahsis edildi. Yeni idareyle getirilmiş olan Memalik-i Şahane Duhanları Müşterekül Menfaa Reji Şirketi (Reji) yönetimi tarafından gelecekte kurulacak olan Tekel kurumu tütün kollarının temelleri atıldı. Tekel kurumu ile başlayan değişim etkisi, kurumun özelleştirilmesine kadar devam etti. Bu süreç içerisinde toplumsal ve kentsel dönüşümler meydana geldi. Etki alanı geniş olan Tekel kurumunun özelleştirilmesi tartışmalara yol açtı.Item Restricted Türkiye’nin unutulan mesleği: tütün eksperliği(Bilkent University, 2023) Başak, Ada; Seyhan, Başak; Atasoy, Elif Damla; Yıldız, HazalTütün, üretim ve tüketim bakımından tarih öncesine dayanan bir geçmişe sahiptir. Günümüzde de tüketimi aktif bir şekilde devam ederken tütünün tarihine, üretim ve tüketim aşamasına hakim olan bir uzmanlık alanının varlığı gereklidir. Bu gereklilikten tetiklenerek tütün eksperliği; tütünün tarihine, tohum aşamasından yaprağına, muhafazasından pazarlamasına kadar uzmanlığa sahip olan bir meslek grubu olarak var olmuştur. Ancak tütün eksperliğine verilen değer ve eksperlerin meslek sahaları ekonomik, sosyal ve siyasal sebeplere bağlı olarak azalmıştır. Eksperler için en çalışma alanı olarak var olan TEKEL’in özelleştirilmesi ile meslek olarak tütün eksperliği neredeyse kaybolmuştur.