Browsing by Subject "Pistachio chocolate"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Nestle Damak Çikolata ve Türkiye çikolata tarihine katkıları(Bilkent University, 2023) Akdağ, Burak Talha; Arpacı, Berat Emre; Geçit, Mustafa; Zeybektekin, Öykü; Cenk, Ömer TarıkDamak, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yabancı sermayelerinden biri olan Nestle firmasının bir iştiraki olarak 1933 yılında ülkemizde üretilmeye başlanmış ve daha sonra Türkçe ismiyle adını dünyaya duyurmuş bir markadır. Kuruluşundan bu yana, doğduğu toprakların kültürüne ve değerlerine sahip çıkmayı görev bilmiş olan Damak markası, Anadolu topraklarının kadim tatlarını çikolata ile birleştirerek ilklere imza atmış ve bu ürünleri Türkiye ve dünyanın diğer birçok ülkesinde tüketicilerle buluşturmuştur. Dünyanın ilk fıstıklı çikolatası olan Damak, Antep fıstığını kullanarak katma değer üretmekle kalmamış, TEMA Vakfı ile bölgedeki fıstık üretiminin artması için ortak bir proje geliştirmiştir. Araştırmamızda Damak markasının, yeni cumhuriyetin ekonomi politikaları gereği yabancı sermayenin yerli bir yatırımı olarak kuruluşu, Türkiye pazarındaki ilk yılları ve pazara yayılışı incelenmiştir. Markanın Türkiye çikolata tarihindeki yeri ve dünyaca ünlü Nestle firmasının Türkiye'ye özel bir marka oluşturmasının nedenleri araştırılmıştır. Damak markasının küreselleşme serüveninden ve ayrıca Türkiye ekonomisindeki yerinden bahsedilmiştir. Nestle Damak ve TEMA Vakfı iş birliğiyle yürütülen "Fıstığımız Bol Olsun" projesi detaylıca araştırılmış ve projenin ülkemize katkılarına sayısal veriler ışığında değinilmiştir. Ayrıca Damak markasının geçmişten günümüze reklamcılık politikaları ve hedef kitlesi incelenmiştir.