Browsing by Subject "Pastane"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Bir göçmen ailenin mirası: Beyaz Fırın(Bilkent University, 2023) Aysoy, Ece; Akçin, Muhammed İbrahim; Toksöz, Kerem Fatih; Tuncer, BahattinNeredeyse iki yüz yıllık bir tarihi olan Beyaz Fırın İstanbul’un en köklü fırınlarından bir tanesidir. Stoyanof ailesinin beş kuşaktır işlettiği bu fırının ortaya çıkma hikayesi de ilgi çekicidir. 1830’lu yıllarda Balkanlardaki karışıklıktan kurtulmak için İstanbul’a göçen Andon Stoyanof burada küçük bir fırıncı dükkânı açmıştır. Tabela kültürünün olmadığı zamanlarda kurulduğu için dükkân “Bulgar’ın Fırını” ismiyle nam salmıştır. Fırını oğlu Kosma’ya bırakan Andon memlekete dönmüş ama Kosma İstanbul’da kalarak işleri devam ettirmiştir. Kosma’nın İstanbul’da kalma kararı Beyaz Fırın’ı bugünlere getirmiştir. Yönetimin babadan oğula geçtiği dükkân, George ve Lambo kardeşler zamanında Beyaz Pastane ve Beyaz Fırın olarak ikiye bölünmüş. 1980 yılında ise tek dükkân Beyaz Fırın olmuştur. Beyaz Fırın’ın bugünkü yöneticisi Nathalie Suda ile aile mirası önemli bir dönüşüm geçirmiştir. Geleneksel pastacılıkla yeni nesil pastacılığı birleştiren Nathalie değişen dünyanın şartlarını göz önünde bulundurmuş, insanların artık dışarda yemek yemeyi tercih edeceğini öngörmüştür. Bu nedenle Beyaz Fırın’da çeşitliliği arttırmış, farklı lezzetleri yaratmış böylece özgün tadı yakalamıştır. Gıda reklamcılığının öncüsü olmuş, Beyaz Fırın’ı en önemli ve özgün markalardan biri haline getirmiştir. İki asır, beş kuşak gören Beyaz Fırın bugün özgün yapısı ve özgün tatlarıyla hizmet vermektedir. Gıda sektörüne getirdiği yeni bir anlayış nedeniyle İstanbul’un en değerli fırınlarından bir tanesi özelliği taşımaktadır.Item Restricted Çok yönlü bir kişilik olarak Mustafa Cantekin(Bilkent University, 2020) Bayam, Hatice Nur; Bozkurt, Ebrar; Duran, Gözde; Orhan, Rümeysa; Özdemir, ZehraBu çalışmada, 1951 yılında doğan ve çok yönlü bir kişi olan Mustafa Cantekin’in hayatı genel hatlarıyla incelenmiştir. Çocukluğu ve gençlik yılları çeşitli zorluklarla baş etmekle geçen Cantekin, çocukluğundan gençlik yıllarının başına kadar müziğe oldukça ilgili iken zamanla muhafazakârlaşma sürecine girerek müziği bıraktı. Hayata tutunma mücadelesi sırasında denediği çeşitli meslekler arasından pastacılıkta karar kılan Cantekin; uzun yıllar Kayseri’nin Develi ilçesinde ilçenin ilk ve tek pastanesini işleterek pastane kültürü bağlamında Develi’nin sosyal, kültürel ve ekonomik olarak değişiminde önemli bir rol oynadı. Bu çalışmayı hazırlarken Mustafa Cantekin’in anı defteri, fotoğrafları ve yakınlarıyla yapılan röportajlardan yararlanıldı.