Browsing by Subject "Kars Gravyeri"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Kars Gravyeri'nin tarihi, üretim teknikleri ve Koçulu ailesi(Bilkent University, 2018) Güzelcan, Tutku; Karakurt, Hakan; Leblebicioğlu, Damla; Ceylan, Mehmet; Korkmaz, Estin DamlaKars Gravyeri Türkiye’de ve dünyada markalaşmış bir peynirdir. Gravyerin hikayesi, bölgenin tarihi ile yakından ilişkili olup köklü bir geçmişe sahiptir. Peynirin bugünkü önemli üreticilerinden Koçulu Peynircilik’in sahibi Koçulu ailesinin tarihi de Gravyer peyniriyle yakından alakalı olup, peynirin geçmişten geleceğe nasıl taşındığını göstermektedir. çarlık Rusya’sının 18. Yüzyıldan itibaren uyguladığı politikalarla bir etnik ve kültürel çeşitlilik bölgesine dönüşen Kafkasya’ya yerleşmiş Alman asıllı bir ailenin bireylerinden Alexander Kayzer, Koçulu ailesinin atasıdır. Kayzer, Gravyer işine Kars-Ardahan bölgesinde 1900’lerin başında başladı. Aile içerisinde nesilden nesle devam etse de 1979 yılı ve sonrasında iş gücü yetersizliği, aile bireylerinin farklı mesleklere yönelmesi, aile babasının ölümü ve 80 darbesinin etkisiyle 20 yıl sekteye uğradı peynircilik. 2000’li yıllar sonrası dirilen gelenek ülkede, dünyada ünlendi ve yerel ürün özelliği kazandı. 1900’lü yılların başlarında politik olarak stabil olmayan, ortasında ise ekonomik sıkıntılar geçiren Kars ilinde Gravyer gibi bir peynirin nasıl kültürel bir birikim olarak devamlılık gösterdiği Koçulu ailesinin aile tarihinde görülmektedir.