Browsing by Subject "Helva"
Now showing 1 - 5 of 5
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted 1923’ten günümüze Sakarya’nın lezzet mirası: Gülsevenler(Bilkent University, 2024) Yıldırım, Aybike; Ersoy, Defne; Aydın, Elif Nur; Algür, Emre; Şen, LaraHelva ve lokumu hala geleneksel yöntemler ile müşteriyle buluşturan ve eski tatlara duyulan özlemi gideren Gülsevenler ailesi aynı zamanda Türk mutfağının gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu makalenin amacı Osmanlı’dan günümüze kadar gelen helva ve lokumun Sakarya halkının sevdiği Gülsevenler işletmesinde hangi farklı yöntemlerle oluşturulduklarını Melih Gülseven ile yapılan röportajdan alınan bilgiler ışığında incelemek olacaktır. Gülsevenler işletmesinin sahiplerinden biri olan Melih Gülseven; işletmelerinde helva ve lokumun geleneksel yöntemler ile üretim sürecinden, bunun yanında işletmenin kuruluş yılı olan 1923’ten bu yana yaşamış olduğu sıkıntılar karşısında bir aile işletmesi olarak nasıl evrildiklerinden ve Melih Gülseven başa geçtikten sonra işletmenin geçirdiği değişimlerden bahsetmektedir.Item Restricted Ankara'da bir helvacı Abdurrahman Tatlıcı(Bilkent University, 2021) Balcı, Emre; Özgür, Mehmet Berşan; Kanımtürk, Duru; Güneş, ElifGeçmişten günümüze Türk mutfağında ve Türk kültüründe önemli bir yeri bulunan helva tatlısı, farklı türleriyle birçok Türk geleneğinde yer edinmiştir. Bu çalışmada, helva tatlısının bu önemi ile Ankara’nın köklü helva üreticilerinden olan Abdurrahman Tatlıcı markasının tarihi, 1946 yılındaki kuruluşundan itibaren ülkenin sosyal ve ekonomik değişimleriyle beraber incelenmiştir. Abdurrahman Tatlıcı ile yapılan röportaj ile günümüzde helvanın eski önemini yitirmekte olduğu saptanmıştır. Markanın bu popülarite kaybı üzerindeki düşünceleri ve gelecek hakkındaki fikirleri de çalışmaya dahil edilmiştir.Item Restricted Damaklardaki 120 yıllık lezzet: Helvacı Ali(Bilkent University, 2020) Yılmaz, Barışcan; Balceli, Cemal Yiğit; Güvenç, Erdem; Yenal, Mehmet Kağan; Nasuhbeyoğlu, Sezen EceHelvanın Türk mutfağındaki yeri kültürel anlamda büyük yere sahiptir denilebilir. Türkiye’de bölgesel olarak çeşitlilik gösteren helva, Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinden sonra Türk Mutfağına katılmıştır. Çok uluslu yapıya sahip olan Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde kalan Orta Doğu ve Balkan ülkelerinde de bilinen bir tatlıdır. Geçmişten günümüze fazla bir değişiklik göstermeden gelen bu geleneksel tatlının, günümüzde ticari temsilcileri vardır. Dördüncü neslin yönetimde olduğu Helvacı Ali önemli temsilcilerinden biridir. Restorandan helvacıya dönüşen markanın şu anki yönetiminde çocukluktan yetişmiş olan Cihan Bozacılar vardır. Markalarının başarısını yenilik, lezzet ve istikrar olduğunu söyleyen Cihan Bozacılar, İnegöl’den Türkiye’nin dört bir yanına ve dünyaya bu yüzyıllardır devam eden geleneği tanıtıyor.Item Restricted Geçmişten günümüze Koska Helva(Bilkent University, 2018) Bilici, Mahmut; Sabancı, Sevde; Aksakalı, Sena; Duman, Efdal Mert; Canoğlu, Fatma Begüm1907’den beri faaliyette bulunan Koska Helva günümüzde helvacılık zanaatının en önemli isimlerinden birisidir. Dindar ailesinin kurucusu olduğu Koska Helva’nın tarihi Denizli’de başlamıştır. Sonrasında Koska Semti’nde faaliyetine devam eden Koska Helva, bu semt ile özdeşleşecek kadar ünlenmiştir. Helva yapımı konusunda usta olan Dindar ailesi bu özelliğini nesiller boyu devam ettirmiştir. Kıtlık Dönemi’nde yaşadığı zorluklar olmasına rağmen bu zorlukları yaratıcı çözümlerle atlatmıştır. Günümüzde yönetim kurulu başkanı Nevzat Dindar Koska Helva’nın şirketleşmesinde önemli rol oynamıştır. Koska Helva karşılaştığı engellere ve değişen zaman şartlarına rağmen büyümeye devam etmiş ve helva yapımına büyük yenilikler getirmiştir. Kurumsallaşmasıyla beraber hem ülke içinde hem de ülke dışında ürünlerini tüketicilerin beğenisine sunmaktadır.Item Restricted Türkiye Cumhuriyeti'nde şekerciliğin Hacı Şerif üzerinden incelenmesi(Bilkent University, 2019) Kandemir, Alper; Kabakcıoğlu, Göktuğ; Limoncu, Nilda; Erman, SinanberkTatlı, Türk tarihi boyunca önemli bir yere sahip olmuştur. Bu araştırmada tatlıcılığın eski Türk uygarlıklardaki varlığından ve tüketilen tatlı türlerinden bahsedilmiş, tatlı kültürünün gelişimi Türk devletleri ve Osmanlı devleti üzerinden anlatılmıştır. Araştırmada bu kültürün en iyi temsilcilerinden biri olan Hacı Şerif’in kuruluşu ve Türkiye Cumhuriyeti’nde tatlıcılığa değinilmiş, kuruluşu ardından Hacı Şerif’in gelişimi, bu süreçte karşılaşılan zorluklar ve firmanın bugün oldukça popüler olan dondurmalı irmik helvası gibi Türk tatlıcılığına olan katkılarından bahsedilmiştir.