Browsing by Subject "Gaziantep"
Now showing 1 - 8 of 8
Results Per Page
Sort Options
Item Restricted Ahilik Kültürü'nden Gaziantep topraklarına bırakılmış bir gelenek: “Esnaf Sahresi”(Bilkent University, 2019) Yılmaz, Batuhan; Dalkılıç, Melisa; Mutlu, Turgut Can; Koçer, YiğitAhilik 1 3. yüzyılın ortalarından başlayarak Selçuklu döneminde toplumu sosyal, ekonomik, ahlaki ve dini anlamda şekillendiren ve 500 yıl boyunca egemen olan bir teşkilat modelidir. Osmanlı’da “lonca” adı altında teşkilatlanan bu organizasyon Ahilik teşkilatı olarak anılmaktadır. Esnaf Sahresi geleneği de emeğin, inancın ve paylaşmanın sembolü olarak Ahilik teşkilatının kültürünü günümüze taşımaktadır. Gaziantep’te bahar aylarının gelmesiyle “Esnaf Sahresi” geleneği, dükkanların Esnaf Odaları tarafından resmi tatilin ilan edilmesiyle beraber esnafların kepenk kapatması ve mesire alanlarında toplanmasıyla büyük bir coşku içinde kutlanır. Usta-çırak, zengin-fakir tüm insanların Sahre’ye gitmesiyle geçmişte yaşatılan birlik ve beraberlik temin edilmeye devam ediyor.Item Restricted Al yemeni kimin ayağında?(1989) Yazıcı, ErdalItem Restricted DEVELİ1912 restoranlarının tarihçesi(Bilkent University, 2020) Güven, Ayça; Akça, Miray; Altıntaş, İlayda; Çoker, Melisa GüneşTürkiye’nin farklı yörelerinin kültürel yemeklerini tanıtan restoran zincirlerinden Develi1912, bir asırdan uzun süredir Gaziantep yemek kültürünü yansıtmaktadır. Yalnızca küçük bir işletme olarak başlayan ve günümüzde toplam on iki şubeye sahip olan restoran, kurucusu Arif Develi’den sonra nesilden nesle aktarılarak ailenin dördüncü kuşağından Ali Develi ve Nuri Develi’ye devredilmiştir. Bu araştırma Develi ailesinin ve restoranın geçmişi, bir işletmenin büyümesi sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar gibi konular üzerinde durulmuş; yöresel Gaziantep mutfağını temsil eden restoranın menüde yapılan ekleme ve çıkarmalara rağmen nasıl asıl amacından şaşmadığına da değinilmiştir.Item Restricted Dünden bugüne Baklavacı Hacıbaba(Bilkent University, 2018) Aydın, Esra; Bayram, Tılsım; Cömert, Elifsu; İşık, İrem; İşık, TuğçeBaklava, Türk kültüründe yer edinmiş önemli tatlılardan biridir. Tarihi Osmanlı Dönemine dayanan bu şerbetli tatlı, ilk olarak Fatih Sultan Mehmet döneminde mutfak defterlerinde ortaya çıkmıştır. Baklava üreticilerinden biri olan Hacı Sabri Baday, baklava üretimine Gaziantep’te başlamış ve Ankara’da devam etmiştir. Bu araştırma yazısında, Hacı Sabri Baday’ın hayatından, kurmuş olduğu Baklavacı Hacıbaba firmasından ve şubeleşme sürecinden, bu süreçte karşılaşılan zorluklardan; firmanın bugünkü durumundan ve gelecek planlarından bahsedilmiştir. Mesleği ile ilgili gazete haberinden ve Hacı Sabri Baday’ın oğullarıyla yapılan röportajdan edinilen bilgiler ışığında özel hayatı ve meslek hayatı anlatılmıştır.Item Unknown Eğitimci ve sanayici: Cemil Alevli(Bilkent University, 2020) Süyür, Berfin; Çapan, Bengisu; Ozan, Rabia Nur; Özer, Dila; Fıycı, Salih AyberkCemil Alevli Cumhuriyet yıllarında hayatını Gaziantep’in gelişimine adamış, Gaziantep’in önde gelen sanayici, siyasetçi ve eğitimci isimlerinin arasında yer almaktadır. Doğduğu şehir Gaziantep’in gelişmesi adına, Almanya’da aldığı eğitimlerin ardından Türkiye’ye dönmüş ve sanayi faaliyetlerine başlamıştır. Ardından siyasete yönelmiş, milletvekilliği ve CHP İl Başkanlığı gibi görevler üstlenmiştir. Siyasi hayatının sonlarına yaklaşırken eğitim alanına yönelen Cemil Alevli, birçok ilkokul ve ortaokulun açılmasına öncülük etmiş, Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki ilk kolej olan Gaziantep Kolej Vakfı’nın kuruluşuna öncülük etmiştir. Ayrıca Gaziantep sosyal yaşamının gelişmesinde birçok katkısı bulunan Alevli, 1 Nisan 1972 tarihinde vefat etmiştir.Item Unknown Gaziantep kurtuluş mücadelesini günümüze taşıyan anıt: Şehitler Abidesi(Bilkent University, 2020) Kaleli, Ömer; Büyükgölcigezli, Nihat Nebil; Turhan, Feride Selin; Tiryaki, Osman Semih; Pancar, DoraGaziantep halkı, 25 Aralık 1921 tarihinde kazandığı tam bağımsızlığını kutlamak ve şehitleri anmak amacıyla 25 Aralık 1935 tarihinde Gaziantep Şehitler Abidesi’nin açılışını büyük bir törenle gerçekleştirmiştir. Bu araştırmada; çeşitli yazılı kaynakların, Abide’nin açılışını belgeleyen tören filminin ve fotoğrafçı Halit Ziya Biçer ile yapılacak olan röportajın katkılarıyla Gaziantep’in toplumsal hafızasında önemli bir yer edinmiş olan Şehitler Abidesi’nin tarihi incelenecektir. Şehitler Abidesi’nin yapılış amacı, süreci, genel özellikleri ve toplumsal hafızadaki yeri hakkındaki incelemeler ve bilgiler bu makalede yansıtılacaktır.Item Unknown Gaziantep'in 16yy'den günümüze ulaşan: Kutnu Kumaşı(Bilkent University, 2020) Tümbül, Cem; Kibaroğlu, Ceylin Sıla; Peker, Doğa; Külekci, Elif; Aktaş, PınarÖnceki yüzyıllarda Anadolu topraklarında yaygın olan birçok zanaat unutulmaya yüz tutmuş ve bazıları da unutularak kaybolmuştur. Özellikle Gaziantep'te yapılan Kutnu kumaşı dokumacılığı da bu zanaatlardan biri olmakla beraber 21. yy'de eski ününe kavuşma çabasındadır. Kutnu kumaşı tarihi çok eskilere dayanan ve 16.yy'den itibaren Gaziantep bölgesinde dokunan değerli bir kumaş türüdür. Ham maddesi ipek ve pamuk olan kutnu, ipliğin farklı renkte boyalara batırılmasıyla elde edilen bir el dokuma sanatıdır. Birçok dokuma aşaması ve türü olan bu kumaş kendine özgü motiflere ve desenlere sahiptir. Geçmişte geniş bir kesime hitap eden kutnu hem halk tarafından hem de saray mensupları tarafından kullanılmıştır. Günümüzde ise geçmişe kıyasla bu kumaşın kullanım alanı daha kısıtlı hale gelmiştir. Bu araştırmada, kutnu kumaşı ile ilgilenen zanaatkarlarla röportajlar yapılarak geçmişten günümüze tarihsel süreci incelenmiştir.Item Unknown Geçmişten günümüze bir lezzet hikâyesi: İmam Çağdaş(Bilkent University, 2021) Kaya, Begüm; Berksun, Beril; Canpolat, Burcu; Töngel, Eda Nur; Tuğsuz, MehmetTürk yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan Gaziantep mutfağı, asırlar öncesine uzanan köklü tarihi ve farklı uygarlıkların kesişim noktasında konumlanması sebebiyle çeşitli dönemlere ait türlü lezzetler barındırmakta, bu zenginliğiyle Türk mutfağının temsilcisi sayılabilecek niteliktedir. Ulusal ve uluslararası alanda Gaziantep gastronomisinin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve geniş kitlelere tanıtılması hususunda şehirde faaliyet gösteren restoranların oynadığı rol oldukça mühimdir. Bu çalışma, İmam Çağdaş’ın Gaziantep yemek kültürünün gelişmesine ve gastronomi turizmine katkısını konu edinmiştir. Şehrin kültürel mirası olan yeme içme geleneğinin kaybolma tehlikesini önleme ve Gaziantep mutfağının değerinin korunması konusunda restoranın etkisi araştırılmış; iş anlayışı, kalitesi ve halkın talebinden yola çıkılarak bugünkü başarısına ulaşmasındaki faktörler ele alınmıştır.