Browsing by Subject "Food culture"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Bir göçmen gastronomi harikası: 1924İstanbul restoran(Bilkent University, 2023) Kocaoğlu, Fatma Şebnem; Sevener, Ece; Yarlılar, Mustafa Yiğit; Erdoğmuş, Etka; Bölükbaş, AliKurulduğu tarih net olarak bilinmemekle beraber Türkiye’nin yaşayan en eski restoranı olan 1924İstanbul restoran, 1920’lerin başında Bolşevik İhtilali’nden kaçarak Beyoğlu’na gelen Rus mülteciler tarafından kurulmuştur. Restoran, kurulduğu günden beri özellikle Slav mutfağı olmak üzere dünya mutfağını İstanbul’da yaşatmıştır. Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk, Beyaz Rus prensesler ve Franz Von Papen gibi tarihteki birçok önemli isme de hizmet etmiştir. Hala Beyoğlu’nda hizmet veren restoran 2023 yılının başında “Michelin Guide” tarafından “mutlaka gidilmesi gereken bir restoran” olarak tavsiye edilmiştir.Item Restricted Bir turizm cenneti: Cunda Adası(Bilkent University, 2024) Akhan, Azra Fatma; Gürsoy, Kutay; Ozan, Serhat Çağan; Şimşek, Begüm; Gündüz, AlperenBu yazı, Cunda Adası olarak da bilinen Alibey Adası’nın Türk Cumhuriyet tarihinde geçirdiği turistik evrimi ve bölgesel değişimi konu almakta olup meydana gelen gelişmeleri kronolojik süreç içerisinde incelemektedir. Yazıda, adanın demografik ve sosyolojik yapısı, coğrafi ve fiziki özellikleri, mutfak kültürü, halkının beslenme alışkanlıkları, adanın karakterini ve kimliğini oluşturan mimari yapılar ve bu yapılar üzerinde yürütülen restorasyon faaliyetleri, ada içi ve adadan dışarı ulaşımın gelişimi gibi konulara yer verilmiştir. Proje hazırlanırken muhtelif makalelere, yükseköğretim tezlerine, turizm envanterlerine, kitaplara, dergilere, gazetelere, blog yazılarına ve sözlü kaynaklara başvurulmuştur. Cunda’nın popüler isimlerinden İbrahim Başkurt ve ada halkı arasında Adem Baba lakabıyla bilinen Adem Kaçar ile röportajlar yapılmıştır. Ayrıca adanın diğer bilindik isimlerinden olan Alihan Tavşan, Fevzi Tavşan, Mustafa Sevengül gibi isimlerle ön röportaj niteliğinde görüşmeler yürütülmüştür. İbrahim Başkurt, 80’li yaşlarındadır ve doğma büyüme Cundalıdır. Merhum Cunda Muhtarı Muharrem Başkurt’un ağabeyidir. Farklı yıllarda Ayvalık belediye başkanı yardımcılığı ve Ayvalık belediye meclisi üyeliği görevlerini yürütmüştür. Şu an ise günlerini Cunda’da yer alan zeytin ve zeytinyağı ürünleri sattığı kendi dükkanında geçirmektedir. Adem Baba (Adem Kaçar) 76 yaşındadır ve doğma büyüme Cundalıdır. Gençliğinde Cunda’da restorancılık ve Ayvalık’ta Anavatan Partisi için delegelik yapmıştır. Kendisi akıcı biçimde Yunanca ve Türkçe konuşmaktadır. Görüşülen diğer isimler adada işletmecilik, zeytincilik ve balıkçılık gibi adanın turistik tarihi açısından kritik öneme sahip meslekler ile iştigal etmiş insanlardır ve röportaj yapılan diğer isimler gibi doğma büyüme Cundalılardır.Item Restricted Unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerin bahçesi: çiya Sofrası(Bilkent University, 2018) Öztürk, Alara; Aydemir, Asena; Gürcan, Berfin; Kızılkaya, Cemal Arda; Denker, Yankı EkinÇiya Sofrası Musa Dağdeviren tarafından Türk ve Anadolu mutfağındaki kültürel deformasyonun etkilerini azaltmak amacıyla 1987 yılında Kadıköy’de kuruldu. Bu makale, çiya Sofrası’nın kurulmasının arkasındaki nedenleri, kurucusu Musa Dağdeviren’in amacını ve konuyla ilgili gelecek faaliyetlerinin yemek kültürüne katkılarını değerlendirmek amacıyla hazırlanmıştr.