Browsing by Subject "Family business"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Çöğen Helva'nın tarihi (1883-)(Bilkent University, 2022) Uluğtürkkan, İlhami; Özdemir, Deniz Can; Koyuncu, Ömer; Gözel, İdil; Yamalı, Mert EmreÇöğen Helva, Konya’da 1883’te Hacı Rasih Ağa tarafından kurulmuş ve varlığını günümüze kadar bir aile şirketi olarak sürdürebilmiştir. Bir aile şirketi olmanın zorluklarının üstesinden gelerek 100 seneyi aşkın bir tarih birikimi elde etmiş olan Çöğen Helva, bu başarısı ile kendini hem diğer aile şirketlerinden hem de diğer helvacılardan ayırabilmiştir. Osmanlı döneminde kurulan, 2 dünya savaşı ve hem ulusal hem küresel birçok ekonomik krizler görüp geçiren Çöğen Helva’nın hala ayakta olması, nesiller boyunca aktardığı helva tutkusu ve çalışma etiğine bağlıdır. Bu çalışmada Çöğen Helva’nın kuruluşundan itibaren nasıl bir iş planı izledikleri, çalışma etiklerinin nasıl olduğu ve nesiller boyu süregelmiş helva tutkusunun onları nasıl bir başarıya götürdüğü anlatılmıştır.Item Restricted Kamyon şoförlüğünden iş insanlığına: Ünver ailesi(Bilkent University, 2021) Acar, Zeynep; Küçükkatırcı, Hilal; Çomak, Elif Zehra; Ünver, Çağlar; Özel, Esra BegümBu çalışmada, Ünver ailesinin yaşamına ve tuz üretim şirketlerinin kuruluş ve gelişim aşamalarına yer verilecektir. 9 Kasım 1948 tarihinde Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinin Hamzalı Köyü’nde doğan Süleyman Ünver'in üç çocuğu Özmeriç Ünver, Hasan Ünver ve Mehmet Ünver Ankara'da büyümüş, temel eğitimlerinin ardından 1985 ile 1997 yılları arasında kamyon şoförü olarak nakliyecilik yapmışlardır. İşlerin büyümesiyle daha sonra Ünver Nakliye Şirketi kurulmuştur. Daha çok tuz taşımacılığında çalışan kardeşler, tuz sektöründe yeterli bilgi birikimine ulaştıklarından 2005 yılında ilk fabrikalarını kurarak tuz üretimine başlamışlardır ve üretimlerini Ünver Sofram Tuz adıyla sürdürmektelerdir.Item Restricted The last macuncu of Ankara: Ali Kömekçi(Bilkent University, 2020) Taha, Muhammad; Farrukh, Muhammad Shaham; Iftıkhar, Shafaq; Abbas, Shahıd; Hameed, Hadıya AbdulThis research paper depicts how Osmanlı Macunu has evolved in Ankara from 1960 to the present. The main focus of the paper is Ali Kömekçi, who claims to be the last macuncu of Ankara. Ali Kömekçi's father moved to Ankara in 1960, which brought the macun business here. Unfortunately, there has been a decline in the popularity of macun over the past few years. By analyzing several articles and using an interview with Ali Kömekçi himself, our paper shows that the increased popularity of modern day Turkish confectionery and the uncertainty of the macunmaking industry is leading to the fall of Osmanlı Macunu.