Browsing by Subject "Esnaflık kültürü"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Tosya’nın zanaat kültürü: çakı ve bıçak(Bilkent University, 2023) Yüce, Gökhun Melih; Altınkök, Derman; Öztürk, Mustafa; Metlioğlu, İsmail; Bayraklı, Bilal SaidTosya çakısı, ilçenin sosyo-kültürel yapısına bağlı olarak ortaya çıkan bağcılık kültürünün getirdiği gereksinimlere dayanarak ilçe ahalisi tarafından imal edilmeye başlamıştır. Çakının üretimi Arasta Çarşısı adı verilen zanaatkârlar çarşısında gerçekleştirilmektedir ve ilçenin önde gelen sosyal ve kültürel özelliklerinden biridir. Bu araştırmada Tosya çakısının genel özellikleri, ilçenin çakıya ve çakının ilçeye olan etkileri, bu zanaatın başlamasını sağlayan kişiler ve günümüzde önde gelen icracıları, üretiminin başladığı ilk günden günümüze olan değişimleri ve çakının üretim aşamaları incelenecektir. Çalışmada çakı ve ilçenin zanaat kültürünü aktaran gazete haberlerinden, ürünün ilçeye ait olduğunu tescilleyen patent belgesinden, ilçenin sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik yapısını aktaran makalelerden ve çakı hakkında yapılmış olan bazı röportaj videolarından yararlanılacaktır. Ayrıca araştırmaya kaynak olması açısından ilçede çakı zanaatını sürdüren ya da sürdürmüş olan icracılar ile de röportaj yapılmıştır. Bu çalışma ışığında Kastamonu Tosya ilçesinin kültürel ve ekonomik değerlerinden biri olan çakıcılığın ilçeye ve zanaat kültürüne olan etkilerinin daha iyi yansıtılması amaçlanmıştır.