Browsing by Subject "Desert"
Now showing 1 - 5 of 5
Results Per Page
Sort Options
Item Open Access Desert dreams and techno-utopian nightmares: The complex history of California city and the colonial gaze towards the desert(Taylor & Francis Inc., 2023-10-10) İşbilen, EzgiDespite being some of the harshest environments to design for and inhabit, deserts are considered some of the most malleable in our imagination. Countless military bases, proving grounds, gunneries, and practice fields that simulate other locales prove that in military imagination, deserts are nondescript proxy spaces waiting to be filled with the character of whatever location they are to imitate. The developers’ imagination is not far behind. Through a historical case study of California City, an ambitiously planned but only partially built desert development project, and unpacking of the terms “desert” and “wasteland,” this essay examines the colonial gaze towards the desert that often shapes our perceptions of this unique environment and exposes the fallacies in our thinking that lead us to imagine deserts as a blank slate waiting to be transformed. The paper also highlights the dangers of overconfidence in technology to create techno-utopias and the need to acknowledge the reality of the desert’s harsh environment in any planning or development.Item Restricted Dünden bugüne Baklavacı Hacıbaba(Bilkent University, 2018) Aydın, Esra; Bayram, Tılsım; Cömert, Elifsu; İşık, İrem; İşık, TuğçeBaklava, Türk kültüründe yer edinmiş önemli tatlılardan biridir. Tarihi Osmanlı Dönemine dayanan bu şerbetli tatlı, ilk olarak Fatih Sultan Mehmet döneminde mutfak defterlerinde ortaya çıkmıştır. Baklava üreticilerinden biri olan Hacı Sabri Baday, baklava üretimine Gaziantep’te başlamış ve Ankara’da devam etmiştir. Bu araştırma yazısında, Hacı Sabri Baday’ın hayatından, kurmuş olduğu Baklavacı Hacıbaba firmasından ve şubeleşme sürecinden, bu süreçte karşılaşılan zorluklardan; firmanın bugünkü durumundan ve gelecek planlarından bahsedilmiştir. Mesleği ile ilgili gazete haberinden ve Hacı Sabri Baday’ın oğullarıyla yapılan röportajdan edinilen bilgiler ışığında özel hayatı ve meslek hayatı anlatılmıştır.Item Restricted İzmir’de bir tatlıcılık örneği: Nokta Tatlıcısı(Bilkent University, 2020) Çağlar, Ozan; Özoğul, Hülya Ada; Sezer, Adil Ahmet Bahadır; Lokumcu, BartuBu rapor gelişen ve değişen Türkiye tatlı kültürünü Nokta Tatlıcısı üzerinden ele almaktadır. Nokta Tatlıcısı'nı seçme nedenimiz; uzun zamandan beri İzmir tatlıcıları arasında var olan önemli konumundan dolayı, İzmir ve Türkiye'deki tatlıcılık kültürünün değişimini ve gelişimini incelemek için iyi bir örnek oluşturmasıdır. Nokta Tatlıcısı uzun zamandır süregelen bir geleneğe sahip olan bir aile şirketidir. Kökleri nesiller öncesine dayanan bu tatlıcılık geleneği, Nokta Tatlıcısı'nın kurucusu olan Nihat Boyacı çocukken ailesi ile beraber Aydın'dan İzmir'e göç etmesiyle ve Nihat Boyacı'nın seyyar satıcılıktan dükkan sahipliğine geçmesiyle, eski geleneklerini kaybetmeden yeni bir çehreye bürünmüştür.1 Nokta Tatlıcısı bu süreçte, başta bir tatlıcının nasıl gelişebileceği olmak üzere bir esnafın yaşayabileceği zorluklar, toplumun eğlence anlayışındaki değişim gibi birçok konuya örnek olabilecek olayların öznesi olmuştur. Bu araştırmada, Nokta Tatlıcısı'nın kuruluşundan başlayarak sattıkları ilk tatlılar ve bunların değişimi, yıllar geçtikçe yaşadıkları zorluklar ve olaylardan bahsedilip, tatlıcıların eskiden sevgili mekanı olma özelliği üzerinden günümüzdeki toplumun tatlıcılara bakış açısının değişimi incelenecektir.Item Restricted Türk mutfağında baklavanın yeri ve Koçak Baklava(Bilkent University, 2020) Işıksaçan, Hazal; Karaçay, Güney; Akay, Mehmet Akif; Ünalan, Gökçe; Eser, Osman NuriTatlıların sultanı unvanını almış olan “baklava”, Türk kültürünün geçmişten başlayıp günümüzde hâlâ önemini koruyan kültürel bir değeridir. Osmanlı mutfak kültüründe de çok önemli bir yeri olan baklava, günümüzde hem ülke içinde hem ülke dışında sevilerek tüketilmektedir. 1993 yılından bu yana hizmet vermekte olan ve kalitesiyle ön plana çıkan Koçak Baklava, bu hizmetini aynı özenle 27 yıldır devam ettirmektedir. Yenilikçi bir anlayışa sahip olan Koçak ailesi, baklavacılığın püf noktalarının yeni nesillere doğru bir şekilde aktarılarak bu kültürün aynı kalitede devam etmesini hedeflemektedir. Bu çalışmada Koçak ailesinin bu sektöre nasıl giriş yaptığı ve Koçak Baklava’nın kuruluş hikâyesi anlatılmıştır. Ayrıca Koçak Baklava’nın markalaşma süreci, sektördeki konumu, geleceğe yönelik planları ve yenilikçi yaklaşımları da bu çalışmada yer almaktadır.Item Open Access Voluntary losses and wage compensation(Sage, 2006) Wigley, S.This article endeavors to establish the moral force behind the worker’s claim to a compensatory wage in return for the labor burdens she endures. The apparent incompatibility between compensation and voluntary losses suggests that the only reason for providing a compensatory wage is the need to entice a valued service. In response, the article considers and rejects attempts to ground the compensatory wage on duress, mutual trade, and desert. Instead, it argues that the worker is not responsible for her loss of well-being because she would not have incurred it in the absence of the employer’s promise to compensate.