Browsing by Subject "Commercial effects of organic agriculture"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Türkiye'de organik tarımın başlangıcı ve gelişimi(Bilkent University, 2022) Tokdemir, Denız; Akkuş, Berkay; İşcan, Zeynep; Abay, Ahmet Emir; Çınar, İbrahim BarkınOrganik tarım, her aşamasının kontrollü olması ve üretilen ürünün sertifikalandırılması teknikleriyle donanmış, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen, üretimde kimyasal girdi kullanılmayan bir tarımsal üretim disiplinidir. Türkiye’de 1950’lere kadar yapılan tarım esasında organik tarıma çok benzerken sonrasında verimliliği artırmak amacıyla çeşitli kimyasal maddeler tarım alanlarına sürülmüştür. 1984 ile itibaren Avrupa’dan gelen kuru üzüm ve kuru incir gibi ürün talepleri dolayısıyla, organik tarım Türkiye’de kontrollü ve sertifikalı bir şekilde yürürlüğe başlamıştır. Organik tarımın Türkiye’de gelişimi; hukuki süreç, ticari yön, sosyal etki, akademide müfredata giriş ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen projeler dahilinde incelenmiştir. Ticari yönü hakkında Türkiye’nin ilk organik tarım şirketi olan Işık Organik’in ziraat mühendislerinden Vedat Kaplan ile, akademik perspektifini ise Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Haluk Çağlar Kaymak ile yapılan röportajlar kaynak olarak kullanılmıştır. Çalışmada organik tarımın Türkiye’de gelişimi araştırılmış ve çok yönlü bir sentez gerçekleştirilmiştir.