Browsing by Subject "Coffee"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Karşıyaka’da nesiller boyu süren bir kültür: Küçük Avcı Kurukahvecisi(Bilkent University, 2021) Yağmur, Damla; Özgenç, İsmail; Eryalçın, Dafne; Kurugül, Ilgın Dide; Yılmaz, GöktuğTürk Kahvesi, Türk halkının yıllardan beri tükettiği geleneksel bir içecektir. Bu araştırmada öncelikle Türk kahvesinin Türk mutfağına girişi ve sonrasında, asıl araştırma konusu olan Küçük Avcı’nın da bulunduğu, İzmir’deki kahve ve kahvehane kültürünün gelişimi araştırılacaktır. İzmir, Karşıyaka’da seksen üç yıldır bir sembol haline gelmiş ve dört kuşaktır iş yapan Küçük Avcı Kurukahvecisi’nin kuruluşu başlığı altında, kurucu Mehmet Avcı’nın sektöre atılması ve markaya giden adımlar incelenecektir. Küçük Avcı’nın markalaşma süreci, devamında markayı etkileyen devlet politikaları ve markanın tarihsel süreçte karşılaştığı sorunlar ele alınacaktır. Sonrasında da Karşıyaka halkının markaya olan yaklaşımı üzerinde durulacaktır. Bir sonraki bölümde ise markanın değişen zaman ve koşullar karşısındaki tutumu ve politikaları incelenecektir. Bu da teknolojik gelişmeler, değişmekte olan kahve kavurma yöntemleri, pandemi süreci, internet üzerinden satış ve küresel olayların markaya etkisini içermektedir. Bu doğrultuda Küçük Avcı Kurukahvecisi’nin kuruluşu, Karşıyaka’nın bir sembolü haline gelmesi ve böylesine köklü bir markanın gelişen ve değişen dünya düzeni karşısındaki tutum ve politikaları incelenmektedir.Item Open Access Signal and image processing algorithms for agricultural applications(2006) Dülek, BerkanMedical studies indicate that acrylamide causes cancer in animals and certain doses of acrylamide are toxic to the nervous system of both animals and humans. Acrylamide is produced in carbohydrate foods prepared at high temperatures such as fried potatoes. For this reason, it is crucial for human health to quantitatively measure the amount of acrylamide formed as a result of prolonged cooking at high temperatures. In this thesis, a correlation is demonstrated between measured acrylamide concentrations and NABY (Normalized Area of Brownish Yellow regions) values estimated from surface color properties of fried potato images using a modified form of the k-means algorithm. Same method is used to estimate acrylamide levels of roasted coffee beans. The proposed method seems to be a promising approach for the estimation of acrylamide levels and can find applications in industrial systems. The quality and price of hazelnuts are mainly determined by the ratio of shell weight to kernel weight. Due to a number of physiological and physical disorders, hazelnuts may grow without fully developed kernels. We previously proposed a prototype system which detects empty hazelnuts by dropping them onto a steel plate and processing the acoustic signal generated when kernels hit the plate. In that study, feature vectors describing time and frequency nature of the impact sound were extracted from the acoustic signal and classified using Support Vector Machines. In the second part of this thesis, a feature domain post-processing method based on vector median/mean filtering is shown to further increase these classification results.Item Restricted Türk kahvesinin tarihi ve nitelikli Türk kahveciliği(Bilkent University, 2022) Kuşhan, Canatay Battal; Ateş, Deniz; Ateş, Elif; Sayın, Esra; Kıprızlı, KutayKahve bitkisi 10. yüzyılda Afrika’da keşfedilmiştir. Çeşitli yollarla dünyanın başka yerlerine taşınan kahve, Yemen çekirdekleriyle Osmanlı Devleti’ne girmiştir. Osmanlı Devleti hem kahve bitkisinin Avrupa tarafından tanınmasına vesile olmuş hem de bu bitkiden hazırlanan ilk modern kahve içeceğini Türk kahvesi adı ile tüm dünyaya göstermiştir. Türk kahvesi kahve çekirdeğinin öğütülme, pişirilme ve sunumuyla kendine has bir kahve çeşididir. Zamanla Türk kahvesi, Türk topraklarında toplumsal birliktelik anlamı kazanmıştır. Osmanlı’da yaygınlaşan kahvehane kültürü toplumun sosyal hayatına katkıda bulunmuştur. Kahvehaneler, halka haberleşme ve sosyalleşme merkezleri olarak hizmet etmiştir. Oluşmaya 16. yüzyılda kahvehaneler ve sarayda başlayan Türk kahvesi kültürü, zamanla değişen sosyal yapı ve içeceğin üretiminde görülen kalite kaybı sonucu Cumhuriyet Dönemi’nde zayıflamıştır. Kalitedeki en bariz düşüş, Büyük Buhran sebebiyle kahvenin temin edildiği kaynağın sınırlandırıldığı dönem olan 1930-1940 yılları aralığında görülmüştür. Bu dönemde değerini kaybeden Türk kahvesinin, bir zamanlar hem ülke sınırları içinde hem de dünya genelinde sahip olduğu değeri henüz geri kazanamadığı görülmektedir.