Browsing by Subject "Baklava"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Dünden bugüne Baklavacı Hacıbaba(Bilkent University, 2018) Aydın, Esra; Bayram, Tılsım; Cömert, Elifsu; İşık, İrem; İşık, TuğçeBaklava, Türk kültüründe yer edinmiş önemli tatlılardan biridir. Tarihi Osmanlı Dönemine dayanan bu şerbetli tatlı, ilk olarak Fatih Sultan Mehmet döneminde mutfak defterlerinde ortaya çıkmıştır. Baklava üreticilerinden biri olan Hacı Sabri Baday, baklava üretimine Gaziantep’te başlamış ve Ankara’da devam etmiştir. Bu araştırma yazısında, Hacı Sabri Baday’ın hayatından, kurmuş olduğu Baklavacı Hacıbaba firmasından ve şubeleşme sürecinden, bu süreçte karşılaşılan zorluklardan; firmanın bugünkü durumundan ve gelecek planlarından bahsedilmiştir. Mesleği ile ilgili gazete haberinden ve Hacı Sabri Baday’ın oğullarıyla yapılan röportajdan edinilen bilgiler ışığında özel hayatı ve meslek hayatı anlatılmıştır.Item Restricted Türk mutfağında baklavanın yeri ve Koçak Baklava(Bilkent University, 2020) Işıksaçan, Hazal; Karaçay, Güney; Akay, Mehmet Akif; Ünalan, Gökçe; Eser, Osman NuriTatlıların sultanı unvanını almış olan “baklava”, Türk kültürünün geçmişten başlayıp günümüzde hâlâ önemini koruyan kültürel bir değeridir. Osmanlı mutfak kültüründe de çok önemli bir yeri olan baklava, günümüzde hem ülke içinde hem ülke dışında sevilerek tüketilmektedir. 1993 yılından bu yana hizmet vermekte olan ve kalitesiyle ön plana çıkan Koçak Baklava, bu hizmetini aynı özenle 27 yıldır devam ettirmektedir. Yenilikçi bir anlayışa sahip olan Koçak ailesi, baklavacılığın püf noktalarının yeni nesillere doğru bir şekilde aktarılarak bu kültürün aynı kalitede devam etmesini hedeflemektedir. Bu çalışmada Koçak ailesinin bu sektöre nasıl giriş yaptığı ve Koçak Baklava’nın kuruluş hikâyesi anlatılmıştır. Ayrıca Koçak Baklava’nın markalaşma süreci, sektördeki konumu, geleceğe yönelik planları ve yenilikçi yaklaşımları da bu çalışmada yer almaktadır.