Browsing by Subject "Bakery"
Now showing 1 - 3 of 3
Results Per Page
Sort Options
Item Restricted Bir göçmen ailenin mirası: Beyaz Fırın(Bilkent University, 2023) Aysoy, Ece; Akçin, Muhammed İbrahim; Toksöz, Kerem Fatih; Tuncer, BahattinNeredeyse iki yüz yıllık bir tarihi olan Beyaz Fırın İstanbul’un en köklü fırınlarından bir tanesidir. Stoyanof ailesinin beş kuşaktır işlettiği bu fırının ortaya çıkma hikayesi de ilgi çekicidir. 1830’lu yıllarda Balkanlardaki karışıklıktan kurtulmak için İstanbul’a göçen Andon Stoyanof burada küçük bir fırıncı dükkânı açmıştır. Tabela kültürünün olmadığı zamanlarda kurulduğu için dükkân “Bulgar’ın Fırını” ismiyle nam salmıştır. Fırını oğlu Kosma’ya bırakan Andon memlekete dönmüş ama Kosma İstanbul’da kalarak işleri devam ettirmiştir. Kosma’nın İstanbul’da kalma kararı Beyaz Fırın’ı bugünlere getirmiştir. Yönetimin babadan oğula geçtiği dükkân, George ve Lambo kardeşler zamanında Beyaz Pastane ve Beyaz Fırın olarak ikiye bölünmüş. 1980 yılında ise tek dükkân Beyaz Fırın olmuştur. Beyaz Fırın’ın bugünkü yöneticisi Nathalie Suda ile aile mirası önemli bir dönüşüm geçirmiştir. Geleneksel pastacılıkla yeni nesil pastacılığı birleştiren Nathalie değişen dünyanın şartlarını göz önünde bulundurmuş, insanların artık dışarda yemek yemeyi tercih edeceğini öngörmüştür. Bu nedenle Beyaz Fırın’da çeşitliliği arttırmış, farklı lezzetleri yaratmış böylece özgün tadı yakalamıştır. Gıda reklamcılığının öncüsü olmuş, Beyaz Fırın’ı en önemli ve özgün markalardan biri haline getirmiştir. İki asır, beş kuşak gören Beyaz Fırın bugün özgün yapısı ve özgün tatlarıyla hizmet vermektedir. Gıda sektörüne getirdiği yeni bir anlayış nedeniyle İstanbul’un en değerli fırınlarından bir tanesi özelliği taşımaktadır.Item Restricted Boyoz ve Alsancak Dostlar Fırını'nın tarihi(Bilkent University, 2019) Arıer, Selin; Oral, Arya; Bilen, Ece; Arsan, Yaren; Külahlı, Elif SuBoyoz, İzmir bölgesinde meşhur ve sıklıkla tüketilen bir hamur işi olmakla birlikte Sefarad Yahudilerine dayanan tarihsel bir geçmişe de sahiptir. Alsancak Dostlar Fırınının kurucusu Mustafa Akar ve onun ölümünden sonra işletmeyi yeniden canlandıran kızı Berrinm Akar Rasuli de boyozun İzmir’de ünlenmesine ve yayılmasına önemli katkılar sağlamıştır. Son yıllarda da meşhur bir yiyecek olarak boyozun, İspanya’daki Musevilerden başlayarak İzmir’e ulaşmasını sağlayan süreç farklı alt başlıklarda incelendi. Öncelikle boyozun genel tanımı, kelimenin kökeni, yapılışı ve temel özelliklerinden bahsedildikten sonra Türkiye’ye geliş süreci ve hangi kültürlere dahil olduğu yazıldı. Ardından yakın tarihte boyozu üne kavuşturan ve Alsancak Dostlar Fırınının kurucusu olan Mustafa Akar’ın hayatı ve fırını tarihi anlatıldı. Mustafa Akar’ın ölümünden sonra işletmeyi devralan ve canlandıran kızı Berrin Akar Rasuli’nin yaşadığı süreç, kendi kişisel hayatı ve fırının bugüne kadar geçirdiğ süreçlerden bahsedildi. Boyozun etkileri ve nasıl İzmir’e özgü bir lezzet olduğunun üzerinde duruldu.Item Restricted Şenyurt Fırını ve Ankara Frıncılar Odası(Bilkent University, 2021) Demirtaş, Aysun; Karaman, Arda; Torbacı, Burcu; Yılmaz, Buğrahan; Zatibeyoğlu, SinanBu projede Şenyurt Fırın’ın doğuşu ve gelişimi, kurucu aile baz alınarak incelenmiştir. Araştırma kapsamında dönemsel göç hareketleri, kurucu ailenin iş hayatına entegre olma aşamaları, yönetimde yaşanan değişiklikler ve nihayetinde Şenyurt Fırın’ı ve Fırıncılar Odası arasındaki ilişki değerlendirmeye alınmıştır. Ek olarak, fırıncılık sektörünün zaman içindeki değişimine ve kurucu ailenin dinamiklerine değinilmiştir.