Browsing by Subject "Bakery"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Bir göçmen ailenin mirası: Beyaz Fırın(Bilkent University, 2023) Aysoy, Ece; Akçin, Muhammed İbrahim; Toksöz, Kerem Fatih; Tuncer, BahattinOne of the oldest bakeries in Istanbul is Beyaz Fırın, which has been around for almost two centuries. It's also fascinating to learn how this bakery, run for five generations by the Stoyanof family, came to be. A small bakery was established here by Andon Stoyanof, who emigrated to Istanbul in the 1830s to escape the chaos in the Balkans. Because it was founded before there was a sign culture, the store is known as "Bulgarian's Bakery.". Andon, who had given his son Kosma the bakery, went back to his hometown, but Kosma remained in Istanbul to carry on with his work. Beyaz Fırın is where it is today thanks to Kosma's choice to remain in Istanbul. During the reign of brothers George and Lambo, the store, whose ownership was passed from father to son, was split into two entities: Beyaz Patisserie and Beyaz Fırın. The sole store, Beyaz Fırın, opened its doors in 1980. The Beyaz Fırın legacy has undergone a significant transformation with Nathalie Suda as the current manager. Nathalie made a prediction about people's preference for eating out by fusing traditional pastry with new generation pastry while taking into account the circumstances of the shifting global environment. Beyaz Fırın has increased the variety and developed new flavors in order to replicate the original taste for this reason. Beyaz Fırın became one of the most significant and distinctive brands as a result of becoming the pioneer of food advertising. Beyaz Fırın serves customers today with its distinctive structure and distinctive tastes after surviving two centuries and five generations. It is one of the most valuable bakeries in Istanbul because of the new understanding it has given the food industry.Item Restricted Boyoz ve Alsancak Dostlar Fırını'nın tarihi(Bilkent University, 2019) Arıer, Selin; Oral, Arya; Bilen, Ece; Arsan, Yaren; Külahlı, Elif SuBoyoz, İzmir bölgesinde meşhur ve sıklıkla tüketilen bir hamur işi olmakla birlikte Sefarad Yahudilerine dayanan tarihsel bir geçmişe de sahiptir. Alsancak Dostlar Fırınının kurucusu Mustafa Akar ve onun ölümünden sonra işletmeyi yeniden canlandıran kızı Berrinm Akar Rasuli de boyozun İzmir’de ünlenmesine ve yayılmasına önemli katkılar sağlamıştır. Son yıllarda da meşhur bir yiyecek olarak boyozun, İspanya’daki Musevilerden başlayarak İzmir’e ulaşmasını sağlayan süreç farklı alt başlıklarda incelendi. Öncelikle boyozun genel tanımı, kelimenin kökeni, yapılışı ve temel özelliklerinden bahsedildikten sonra Türkiye’ye geliş süreci ve hangi kültürlere dahil olduğu yazıldı. Ardından yakın tarihte boyozu üne kavuşturan ve Alsancak Dostlar Fırınının kurucusu olan Mustafa Akar’ın hayatı ve fırını tarihi anlatıldı. Mustafa Akar’ın ölümünden sonra işletmeyi devralan ve canlandıran kızı Berrin Akar Rasuli’nin yaşadığı süreç, kendi kişisel hayatı ve fırının bugüne kadar geçirdiğ süreçlerden bahsedildi. Boyozun etkileri ve nasıl İzmir’e özgü bir lezzet olduğunun üzerinde duruldu.Item Restricted Şenyurt Fırını ve Ankara Frıncılar Odası(Bilkent University, 2021) Demirtaş, Aysun; Karaman, Arda; Torbacı, Burcu; Yılmaz, Buğrahan; Zatibeyoğlu, SinanBu projede Şenyurt Fırın’ın doğuşu ve gelişimi, kurucu aile baz alınarak incelenmiştir. Araştırma kapsamında dönemsel göç hareketleri, kurucu ailenin iş hayatına entegre olma aşamaları, yönetimde yaşanan değişiklikler ve nihayetinde Şenyurt Fırın’ı ve Fırıncılar Odası arasındaki ilişki değerlendirmeye alınmıştır. Ek olarak, fırıncılık sektörünün zaman içindeki değişimine ve kurucu ailenin dinamiklerine değinilmiştir.