Browsing by Subject "Şarap"
Now showing 1 - 6 of 6
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Alman bir şarap uzmanıyla ünlenen köy: Şirince(Bilkent University, 2020) Acar, Mehmet Kaan; Bozkurt, Doğa; Ateş, Mert; Şanap, Atasagun Samed; Kılınç, SelenGünümüzde Şirince köyünün şarapları ile anılmasında 1998 yılında Şirince’ ye turist olarak gelen Alman asıllı Helmut Hermann Krauss’un bölgenin şarap üretimi için ne kadar elverişli olduğunu fark etmesi ve gördüğü şarap üreten köylülerden etkilenip bölgeye yatırım yapmaya karar vermesi en büyük etkendir. Bu sayede Şirince köyünde şarap üretimi ve şarapçılık teknikleri daha sistematikleşti. Bunun yanı sıra fabrika meyve şarabı üretimiyle de Şirince’de ismini öne çıkardı. Şirkete, 2007 yılında çıkarılan bandrol uygulamasına uymamaktan dolayı 21 milyon lira değerinde ceza kesilmesi ile kurucular fabrikayı kapatarak borçlarıyla beraber fabrikayı terk etti. İflasa rağmen bugün Krauss ve ortakları yeni kurulan şarap evlerinde üretime devam ediyorlar.Item Restricted Bin yıllık geleneğin izinde: Süryani şarapçılığının tarihi, diğer kültürel ögeleriyle etkileşimi ve günümüzdeki durumu(Bilkent University, 2025) Aybek, Çağan; Özalper, Birce Tutku; Bekmezci, Zeynep Su; Hazneci, Elif; Yakut, Mustafa BarışBu çalışma; Ortadoğu’daki en köklü halklardan biri olarak bilinen Süryanilerin şarapçılık geleneğinin tarihçesini ve kültürle etkileşimini Mardin Midyat’taki bir şarap yapımcısı olan Simon Aslan’ın deneyimlerine ve anılarına dayanarak kapsamlı ve detaylı bir şekilde incelemektedir. Araştırma çeşitli ikincil kaynaklar ile Süryanilerin kökeni ve tarihine kısa bir bakış sunarak Süryanilikle ilgili kavramsal imgelere dikkat çekmektedir. Araştırma aynı zamanda Süryani Şaraplarının Süryani kültürü ve sanatıyla olan ilişkisini ve dinamiğini de kapsamaktadır. Makalede Simon Aslan’ın Şarap yapımındaki deneyimi ve bilgilerine vurgu yapılarak, bu şarabın Süryani kültüründeki yeriyle önemini ve günümüzdeki sosyo-ekonomik konumunun incelenmesine dair bir bakış açısı sunulmaktadır.Item Restricted Diren Şarapçılık(Bilkent University, 2021) Güney, Emre; Örekşele, Merve; Ertan, AlpBu araştırma çalışmasında Diren Şarapçılığın 1958 yılında kuruluşundan itibaren günümüze kadar geçen süreçteki tarihsel gelişimi incelenmiştir. Araştırma yöntemi olarak kütüphane dokümanları ve şirket arşivleri taranmış, şirketin ve sektörünü güncel bilgilerine internet araştırması ile ulaşılmış, ayrıca şirketin ikinci kuşak ortağı ve yöneticisi Orhan Ziya Diren ile bir röportaj gerçekleştirilmiştir. Erken Cumhuriyet dönemi olarak adlandırılan 1923-1950 yılları arasında Türkiye ve Tokat’ta şarapçılığın durumu, devletin şarapçılık sektörünü desteklemek için yaptığı düzenlemeler, yasalar, geliştirdiği yöntem ve politikalar incelenerek, Diren Şarapçılığın kuruluş dönemindeki arka plan ortaya konulmuştur. Şirketin kurucusu Mustafa Vasfi Diren’in ziraat alanındaki eğitimi, tarıma ve şarapçılığa olan ilgisi, çalışma azmi ve girişimci kişiliği ile Tokat yöresi üzümü ve meyvelerini zor şartlarda tarıma dayalı sanayi ile değerlendirmesi, yetkin kişilerden ve teknolojik gelişmelerden faydalanarak Diren şaraplarının üretimindeki kaliteyi arttırması, Diren Şarapçılığı büyütürken bölgesel ve toplumsal ölçekte yarattığı kalkınma örneklerle anlatılmıştır. Diren ailesinde ikinci ve üçüncü kuşağın yurtdışında ve yurt içinde aldıkları üniversite eğitimlerinin oluşturduğu vizyon ile markayı yükseltme çabaları, ailenin şarapçılık haricinde içecek sektöründe girdiği diğer faaliyet alanları, Diren Şaraplarının ulusal ve uluslararası mecrada ünü, başarısı, aldığı ödüller ve şirketin hedefleri ele alınmıştır. Çalışmanın sonunda Türkiye’de şarapçılık sektöründe yaşanılan temel sorunlar ortaya konularak, bu sorunlar karşısında Diren Şarapçılığın yaklaşımları çerçevesinde sektörün güncel sorunlarının çözümleri hususuna dikkat çekilmesi amaçlanmıştır.Item Restricted Elazığ'da şarapçılık tarihi(Bilkent University, 2020) Aydoğmuş, Ali Emre; Uçar, Berkan; Yıldırım, Kemal Boran; Abi, Özgür; Yaşar, YağızŞarabın hammaddesi olan üzüm eski çağlardan beri Anadolu’da üretilmiştir. Doğu Anadolu illerinden olan Elazığ ilinin yöresinde yetişen Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri de şarap üretiminde hammadde olarak kullanılan üzümlerdir. Elazığ için önemli değerler olarak görülen bu üzümlerden şarap üretimine Cumhuriyet Döneminde de 1946 yılında kurulan Elazığ Şarap Fabrikası sayesinde devam edilmiştir. Bu araştırmada 1970-1980 yılları arasında Elazığ Şarap Fabrikasında müdürlük yapmış Dursun Öz ve 1999-2011 yılları arasında Kavaklıdere Şarapları A.Ş.’de ticaret ve satış direktörlüğü yapmış Devran Aksungur’un röportajlarına ulaşılmaktadır. Araştırma kapsamında Elazığ ili şaraplarının, şarap fabrikasının tarihi, bu şarapların oluşturduğu kültür ve Elazığ iline olan etkileri anlatılmaktadır.Item Restricted Milattan önceye dayanan lezzet: Küp Şarapçılık (1959)(Bilkent University, 2023) Vurdaal, Zeynep; Yeşilmen, Zeynep Ece; Öztürk, Serdar Demirhan; Ersöz, Alara İpek; Akdere, UtkuTürkiye'de yapılan ilk meyve şarabı olan vişne şarabını üretmesi nedeniyle önemli bir noktadadır. Küp şarapçılık 1968de ilk şaraplarını satışa sunmuş, 1959dan sonra Türkiye'de uygulanan alkollü içecek politikalarından etkilenmiştir. Şarabın üretildiği yer olan Bekilli ilçesi zengin bir tarihe ve şarapçılık açısından büyük bir öneme sahiptir. Öyle ki bu şarapçılık geleneği, bölgeyi kültürel ve turistik açıdan zenginleştirmiştir. Şapkacı Hasan Altıntaş ve ailesi şarapçılık sektörüne adım atarak, bu uğraşı profesyonel bir hale getirmiş ve başarıya ulaşmışlardır. Ulaştıkları bu başarıyı anlamak açısından, kat ettikleri yolları öğrenmek büyük önem taşımaktadır. Aldığı ödüller ise başarılarının kanıtı niteliğindedir. Küp Şarapçılık günümüzde de varlığını sürdürerek, şarap üretimine ve satışına devam etmektedir.Item Restricted Tekirdağ’ın taşınan hazinesi: Tekirdağ şarap ve rakı fabrikasi(Bilkent University, 2021) Temel, Cerensu; Yavuz, Hüseyin; Öztürk, Kutlucan; Akkaya, Merve Dinemis; Bilir, ÖmerKurtuluş Savaşı’nın ardından ülkenin kalkınması için birçok yerde fabrikalar kurulmaya başlar. Fransa’dan getirilen şarap uzmanın raporu sonucunda Trakya bölgesinde yetiştirilen üzümlerin değerlendirilmesi amacıyla Tekirdağ Şarap ve Rakı Fabrikası kurulur. Faaliyetlerine şarap üretimi ile başlayan fabrika, daha sonrasında konyak ve rakı üretim tesislerinin kurulmasıyla üretim alanını genişletir. Dönemin fabrika müdürü Avni Mutlu ve arkadaşlarının yaş üzümden özel formülle ürettiği rakı fabrikanın en büyük başarılarından biri olur. Bu rakı Tekirdağ Rakısı adı altında markalaştırılarak piyasaya sunulur. 2004 yılında Tekel’in özelleştirilmesi sonucu satılan Tekirdağ Şarap ve Rakı Fabrikası, daha sonra tamamen kapatılarak Manisa’ya taşınır ve seksen altı yıllık bir tarihi arkasında bırakır.