BUIR logo
Communities & Collections
All of BUIR
  • English
  • Türkçe
Log In
Please note that log in via username/password is only available to Repository staff.
Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Subject

Browsing by Subject "İstanbul"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 20 of 57
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    1846'dan bu yana Sainte Pulchérie Fransız Lisesi
    (Bilkent University, 2023) Okay, Baran; Gül, Damla Nur; Kıvançlı, İdil; Polat, Zeynep
    Sainte Pulcherie Fransız Lisesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulmuş bir Fransız okulu olup, günümüzde de eğitim faaliyetlerine devam etmektedir. Köklü bir tarihe sahip olan okul, Fransız eğitim sistemi ile Türk eğitim sistemini harmanlayan özel bir eğitim vermektedir. Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemi boyunca birçok önemli olaya tanıklık etmiştir. Okulun taşınma süreci, mimari yapısı ve Lozan Antlaşması'nın etkileri gibi konular, tarihi boyunca yaşadığı önemli olaylar arasındadır. Sainte Pulcherie Fransız Lisesi'nin eğitim sistemi ve disiplini, Türk eğitimine katkıları ve mezunlar derneği gibi konularda araştırma yapılacak önemli konular arasındadır.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    1959 Sonrası Yarımburgaz mağarasındaki araştırma çalışmaları ve mağaradaki tahribatlar
    (Bilkent University, 2021) Ahmetoğlu, Ali Emre; Şahin, Berkan; Bilen, Borga Haktan; Erdoğan, Hamza; Öztürk, Sinan Ulaş
    Yarımburgaz Mağarası İstanbul’un Başakşehir ilçesinde bulunan, devlet koruması altında olan bir mağaradır. Mağaranın oluşumunun eski tarihlere (yaklaşık olarak 1 milyon yıl geriye) dayanması onu bölgenin tarihine ve kültürüne şahit hale getirdi. Bu özelliğiyle Yarımburgaz Mağarası 20. yüzyılda Türk ve yabancı birçok arkeoloğun ve sanat tarihçisinin ilgisini çekti. Mağaranın bu özelliğine rağmen insanların Yarımburgaz Mağarasına karşı olan negatif tutumu yıllardan beri, sayısız önlem alınmasına rağmen dinmedi. Bu çalışmada 1959 yılı sonrası mağarada yapılan kazı çalışmaları, arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’ın liderliğini üstlendiği ikinci dönem kazı çalışmaları ve mağarada meydana gelen insan kaynaklı tahribatlar konu alındı.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    1960-1980 boşanma avukatlarının anlatımıyla İstanbul'da aile kurumu
    (Bilkent University, 2019) Yıldız, Berk; Özden, Esin; Yazıcı, İrem; Akdağ, Nadide
    Bu çalışmada, boşanma avukatlarının sunduğu perspektiflerden yararlanılarak 1960 – 1980 arası İstanbul’daki aile kurumu kavramsal ve hukuksal olarak açıklanmış olup sosyal sınıflar göz önüne alınarak boşanma olgusu üzerine araştırma yapılmıştır. Boşanma olgusu araştırılırken boşanma sebepleri ve yirmi senelik süreçte değişen kadın anlayışı arasındaki korelasyon dikkate alınmıştır.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    1970-1985 yılları arasında İstanbul Gaziosmanpaşa’da seyyar satıcılık
    (Bilkent University, 2021) Çalışkanoğlu, Mürsel Oğuzhan; Değirmenci, Yusuf Alperen; Köşüş, Duygu Ceren; Şenyürek, Arda; Özyurt, Orkun
    Türkiye’de seyyar satıcılık, bir diğer adıyla işportacılık, ekonomik ve kültürel anlamda önemli etkilere sahip bir sektör haline gelmiştir. Seyyar satıcılık, 1970-1985 yılları arasında, İstanbul’da yaygın olarak görülmeye ve bununla beraber bu mesleğin öneminde ve ülkeye olan tesirinde artış görülmeye başlamıştır. Bu makalenin amacı bu sektörün 1970-1985 yılları arasındaki durumunun ve etkilerinin incelenmesidir. Bu araştırma yapılırken, sektör ile ilgili kanun ve yönetmeliklerden faydalanılmış, ilgili makaleler taranmış ve farklı alanlardan seyyar satıcılar, araştırılan dönemde seyyar satıcılık yapmış kişiler ve zabıtayla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucu, ülke ekonomisinin durumu ve iş imkanlarının kısıtlılığından kaynaklı olarak, seyyar satıcılığın enformel sektörün bir parçası olarak ortaya çıktığı görülmüştür. Ekonomik boyutta olumsuz ancak toplumsal anlamda olumlu etkilere sahip olduğu tespit edilmiştir. Seyyar satıcıların zabıta ile olan ilişkisi, rüşvet olayları ve sektörde çalışanların yaşadıkları zorluklar incelenmiştir. Seyyar satıcıların örgütleşmesi ve mafyalaşması, satış yaptıklarını bölgelerin kontrolünü sağlama metotları hemşericilik kavramı üzerinden araştırılmıştır. Hijyen boyutunun sektörün önemli bir parçası ve sorunu haline geldiği görülüştür. Ek olarak seyyar satıcılığın tarihçesine ve hukuksal boyutuna da değinilmiştir.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    1979 İstanbul tanker patlaması
    (Bilkent University, 2018) Yılmaz, Gonca; Caner, Elif; Günay, Bilge; Beşik, Şevval; Kaner, Zeynep Hazal
    14 Kasım 1979’da, boğaz geçişlerinin geceleri yasak olması nedeniyle Romen bandıralı Independenta adlı tanker gemisi Haydarpaşa açıklarında demirlendi ve ertesi günün sabah sularında durmakta olan Romen tankerine, Yunan badıralı Evriali adlı tanker gemisi çarptı. Bu çarpışma sonrası Independenta’nın taşıdığı ham petrolün infilak etmesiyle birçok patlama meydana geldi. Bu patlamalar sonucu, etrafa tonlarca petrol yayıldı, yakında bulunan binaların camlar patladı, İstanbul’da ulaşımda azami derecede aksaklıklar yaşandı. İstanbul’daki halk, büyük hasar görmemesine rağmen, bir ay süren bu yangından oldukça etkilendi.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    70’lerden sonra köyden İstanbul’a göçte aile ve iş faktörünün etkileri
    (Bilkent University, 2021) Sevimli, Duru; Göktepe, Emre; Çağman, Mert; Çelebi, Umur; Yıldırım, Gökçe Nur
    Türkiye hem iç hem de dış göç faaliyetlerinin çokça yaşandığı ülkelerden biridir. Ekonomik, sosyal ve siyasal nedenlerden dolayı Türk halkı sürekli göç etmeyi tercih etmekte veya göçe zorlanmaktadır. İnsanlar kent yaşamının çekici, köy yaşamının itici faktörleri doğrultusunda ekonominin ve diğer olanakların daha gelişmiş olduğu İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirleri göç durağı olarak seçmektedirler. Bu ödevde ise 1970 yılı ve sonrasında yapılan köyden kente göç hareketleri İstanbul’a yapılan göçler çerçevesinde sınırlandırılarak açıklanmıştır. Konuyu daha iyi anlatabilmek adına ülkemizin çeşitli illerinden İstanbul’a göç eden kişilerin hayat hikayelerinden yararlanılmıştır. O dönemdeki bu göç hareketlerinin nedenleri, sonuçları, kavramlar arası karşılaştırmalar, kentleşme ve sanayileşmenin göçe olan etkileri incelenmiştir.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    Balat’taki İspanyol Yahudileri: Sefaradlar
    (Bilkent University, 2020) Kaçar, Ufkum; Dicle, Melis; Özdurdu, Çağın Zeynep; Yeşilpınar, Yasemin
    Yahudi-Roma savaşları sırasında İspanya topraklarında varlıklarını sürdüren Yahudiler, 15. yüzyılın sonlarına doğru zorlu bir göç sürecine başlamışlardır. Elhamra kararnamesi ile dünyanın çeşitli yerlerine göç etmek zorunda kalan Sefarad Yahudileri, göç ettikleri Osmanlı topraklarında birçok ayrımcılığa maruz kalmıştır. İspanya’dan bu topraklara göç etmek zorunda kalan Yahudilerin karşı karşıya kaldıkları sorunlar bu zorlu sürecin en önemli somut kanıtlarındandır. Kaçar ailesi de bu dönemi yakından yaşamış, İspanya’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştır. Bu çalışmada Kaçar ailesinin İstanbul Balat’taki yaşantılarını, geçirdikleri zor süreçleri, devletin onlara karşı tutumlarını ve zaman ilerledikçe Türkiye’deki uyum süreçlerinin nasıl olduğunu ve bu göç hikayesinin gelecek nesillere etkisi anlatılmıştır.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    Bedia Muvahhit’in yaşam hikayesi
    (Bilkent University, 2020) Tuğalan, Can; Özdemirci, Doruk; Yıldırım, Gamze; Bolkan, Zeynep Naz; Yıldırım, Buse
    18 Ocak 1897’de doğan Bedia Muvahhit, 1923’te Halide Edip Adıvar’ın aynı eserinden uyarlanan Ateşten Gömlek ile sinemaya başlamıştır. 1924’te de İbnürrefik Ahmed Nu-ri’nin Ceza Kanunu adlı eseriyle ilk defa sahneye çıkmıştır. Yıllar içerisinde Türkiye’de ve yurt dışında, yerli ve yabancı tiyatro oyunlarında yer almıştır. Sanat hayatı boyunca 200’den fazla sayıda eser içerisinde yer alan Bedia Muvahhit 1975 yılında Şehir Tiyatroları’ndan emekli olmuş ve 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanını almıştır. 20 Ocak 1994 tarihinde vefat etmiştir.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    Beşiktaş Anadolu Lisesi tarihi
    (Bilkent University, 2020) Zunluoğlu, Hüseyin Bahadır; Kasap, Deniz; Özyuvalı, Ömer; Öztürk, Selahattin Cem
    Beşiktaş Anadolu Lisesi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan liselerden biridir. Yıllardır eğitim kurumu olarak hizmet vererek günümüze kadar gelen Beşiktaş Anadolu Lisesi'nin binası, Osmanlı Devleti'nden bugüne Çırağan Baskını gibi muhtelif tarihi olaylara ve V. Murat gibi isimlerin yaşamlarına tanıklık etmiştir. Bu çalışmada Beşiktaş Anadolu Lisesi'nin ve yapının geçmişten günümüze tarihi ve yaşadığı değişiklikler konu edinilmiştir. Projede okulun eğitim kurumuna dönüştürülmeden önce Çırağan Sarayı'nın Harem dairesi olarak kullanılmasına, bu haremin mimarisine, mimarı Sarkis Balyan'a, geçmişte cereyan eden ve Osmanlı Dağılma Devri tarihi açısından önem teşkil eden hadiselere değinilmiştir. Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte dönemin şartlarından ve eğitim kurumuna dönüşen binanın yıllar boyu ilkokul, ortaokul ve liseye dönüşmesi gibi geçirdiği değişimlerden bahsedilmiştir. Ayrıca okulun sosyal faaliyetleri ve meşhur mezunları da kayda geçirilmiştir.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemOpen Access
    Between citizenship and the millet: the Greek minority in republican Turkey
    (Routledge, 2021-04-01) Grigoriadis, Ioannis N.
    As one of Turkey’s non-Muslim minorities, Turkey’s Greeks have faced substantial pressures since the founding of republican Turkey. As its members could not claim their constitutional rights as citizens of Turkey, emigration soared and the minority reached a point of near extinction. Significant improvements were noted when the EU-supported reform transformed the Turkish state and society from 1999 to 2010, which were not reversed as Turkey relapsed to democratic backsliding in the following years. This article explores the social dynamics and ideological frameworks that have contributed to novel perceptions of the Greek minority since after 2002, the year the Justice and Development Party (Adalet ve Kalkınma Partisi-AKP) came to power and have deterred a significant deterioration since Turkey’s democratic backsliding began. It also examines the state of Turkey’s Greeks by focusing on the state of the pious foundations, the Papa Eftim affair and the situation in the islands of Gökçeada (Imbros) and Bozcaada (Tenedos).
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    Beyoğlu Kontu: Giovanni Scognamillo’nun hayatı
    (Bilkent University, 2021) Kocacık, İbrahim Yiğit; Çeşitçioğlu, Bengisu; Yücel, Berçinay; Erötgen, Mustafa; Usta, Etga
    1929 yılında İstanbul’da doğan Giovanni Scognamillo, Türkiye sinema ve edebiyatına büyük katkılarda bulunmuş önemli bir isimdir. Doğduğu ve hayatının büyük bölümünü geçirdiği Beyoğlu’ndaki çok kültürlü yapının onun üzerinde etkisi çok büyük olmuş, bir yandan Levanten kimliğini korurken bir yandan da Türk toplumuna kendi kuşağının büyük ölçüde başaramadığı şekilde entegre olmuştur. Ailesindeki sanata düşkünlükten de çok etkilenen Giovanni Scognamillo hayatı boyunca çok çeşitli sanat dallarıyla uğraşmış, en ünlü eserlerini ise sinema eleştirmenliği ve tarihçiliği ile korku edebiyatı üzerine vermiştir. Giovanni Scognamillo 2016 yılında İstanbul’da hayatını kaybetmiştir.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    Bir belge çalışması
    (1976) Özsezgin, Kaya
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    Bir göçmen ailenin mirası: Beyaz Fırın
    (Bilkent University, 2023) Aysoy, Ece; Akçin, Muhammed İbrahim; Toksöz, Kerem Fatih; Tuncer, Bahattin
    One of the oldest bakeries in Istanbul is Beyaz Fırın, which has been around for almost two centuries. It's also fascinating to learn how this bakery, run for five generations by the Stoyanof family, came to be. A small bakery was established here by Andon Stoyanof, who emigrated to Istanbul in the 1830s to escape the chaos in the Balkans. Because it was founded before there was a sign culture, the store is known as "Bulgarian's Bakery.". Andon, who had given his son Kosma the bakery, went back to his hometown, but Kosma remained in Istanbul to carry on with his work. Beyaz Fırın is where it is today thanks to Kosma's choice to remain in Istanbul. During the reign of brothers George and Lambo, the store, whose ownership was passed from father to son, was split into two entities: Beyaz Patisserie and Beyaz Fırın. The sole store, Beyaz Fırın, opened its doors in 1980. The Beyaz Fırın legacy has undergone a significant transformation with Nathalie Suda as the current manager. Nathalie made a prediction about people's preference for eating out by fusing traditional pastry with new generation pastry while taking into account the circumstances of the shifting global environment. Beyaz Fırın has increased the variety and developed new flavors in order to replicate the original taste for this reason. Beyaz Fırın became one of the most significant and distinctive brands as a result of becoming the pioneer of food advertising. Beyaz Fırın serves customers today with its distinctive structure and distinctive tastes after surviving two centuries and five generations. It is one of the most valuable bakeries in Istanbul because of the new understanding it has given the food industry.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    Bir Koleksiyon
    (1992) İleri, Selim
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    Boğaziçi
    (1993) İleri, Selim
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    Bolşevik Devrimi’nin Türkiye’ye hediyesi: Beyaz Ruslar ve Rejans Lokantası
    (Bilkent University, 2019) Değimli, Cem; Uludağ, Oğulcan; Sergikaya, Serhat; Şaş, Dilara; Çolak, Gizem
    Bu araştırmanın amacı, Bolşevik Devrimi’nden kaçan Rusların İstanbul’a yerleşmesini anlatmak ve yerleştikten sonra İstanbul’daki kültürel yaşam üzerinde nasıl bir etki yarattıklarını ve nasıl katkı sağladıklarını incelemektir. Makalede mercek altına alınan asıl mekan, İstanbul’a yerleşen Beyaz Ruslar tarafından açılmış Rejans Restoran ya da şimdiki adıyla 1924 İstanbul’dur. Rusların İstanbul’a gelişleri, Rejans Restoran’ın açılması, günümüze kadar geçirdiği değişiklikler, konsepti ve menüsü makalenin kapsamına alınmıştır.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    Büyük Kulüp Köşkü ışığında Cemil Topuzlu’nun Çiftehavuzlar özelinde İstanbul mimarisine olan etkisi
    (Bilkent University, 2021) Çıtak, Çiğdem; Cankurtaran, Tuba; Yetkin, Muhammet Muhlis; Hacıoğlu, Kerem; Temiz, Oğuz Kaan
    Tıp tahsilini Fransa’da tamamlayan Cemil Topuzlu, okuduğu dönem boyunca ve sonrasında birçok Avrupa şehrini gezerek Batı mimarisi hakkında bilgi sahibi oldu. Ülkesine döndüğünde birçok imar çalışmasına imza atarak ismini duyuran Topuzlu, kendine bir köşk yaptırmak istediğinde yer için Muhittin Bey köşkünün de bulunduğu Çiftehavuzlar sahilini seçti. Köşkün mimarı olarak doğu-batı sentezini Beyoğlu’ndaki yapılarında başarıyla göstermiş olan Vallaury’yi atayan Topuzlu, bu yapıyı takdir eden sadrazamın onu şehremini olarak atamasından sonra yalnızca Çiftehavuzlar’ın değil, tüm İstanbul’un değişimini başlatacak yenilikler getirdi. Daha öncesinde yaşamak için tercih edilmeyen Çiftehavuzlar, Topuzlu eli değdikten sonra aydın kesimin uğrak yerlerinden oldu ve bunun sonucunda Büyük Kulüp de tesislerini Çiftehavuzlar’a temelli taşıma kararı alarak semtin kalitesinin artmasına yardımcı oldu.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    Çigan bohemliğinden kültür çingeneliğine
    (1991) Cemal, Ahmet
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemOpen Access
    The city as a reflecting mirror : being and urbanite in the 19th century Ottoman Empire
    (2015) Demirakın, Nahide Işık
    The physical and social transformations taking place in İstanbul, İzmir and Salonica throughout the 19th century Ottoman Empire had been the subject of many studies, however, the degree to which urban population identified themselves with the novelties of the era’s urban living still remains in shadow. This dissertation aims to interpret the 19th century Ottoman Empire by focusing on the urban population of the Empire’s three largest cities and the contemporary narratives written by people from different segments of the society. Their descriptions and interpretations of the milieu they live in reveal how they perceived the modernising processes of the Empire reflected through the city and the varying degrees of identification with not only being an urbanite but also with the changing relationship between the state and the population, transforming from one of subjecthood to citizenship. In addition to traditional distinctions between Muslims and non-Muslims as well as private and public designated along gender within the urban space, it appears that the 19th century brought about new points of convergence and divergence into the scene redefining the boundaries of private and public and offering a possibility for a new identity that transcended communal, religious and ethnic differences, thereby complicating the urban network of relationships. In this sense, new modes of communication within the city that were now spread through the educational reforms and the burgeoining press became major influences, and contested the view of state imposed reforms by offering their versions of modernity and encouraging urbanites to take part in the process.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    ItemRestricted
    Ekonomi politiği aşacak olan sanat
    (1992) Albayrak, Sadık
  • «
  • 1 (current)
  • 2
  • 3
  • »

About the University

  • Academics
  • Research
  • Library
  • Students
  • Stars
  • Moodle
  • WebMail

Using the Library

  • Collections overview
  • Borrow, renew, return
  • Connect from off campus
  • Interlibrary loan
  • Hours
  • Plan
  • Intranet (Staff Only)

Research Tools

  • EndNote
  • Grammarly
  • iThenticate
  • Mango Languages
  • Mendeley
  • Turnitin
  • Show more ..

Contact

  • Bilkent University
  • Main Campus Library
  • Phone: +90(312) 290-1298
  • Email: dspace@bilkent.edu.tr

Bilkent University Library © 2015-2025 BUIR

  • Privacy policy
  • Send Feedback