Browsing by Author "Eraslan, Nur"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Afşin-Elbistan Termik Santralinin insan sağlığına ve doğaya olan etkileri(Bilkent University, 2020) Baltacı, Berk; Er, Erhan; Eraslan, Nur; Gezay, Mina; Turunç, FurkanAfşin-Elbistan A Termik Santrali 1984 yılında Çoğulhan mahallesinde kurulmuştur. 2006 yılında ise termik santralin B ünitesinin yapım aşaması tamamlanmıştır. Bugün her iki ünite de çalışmaya devam etmektedir. Araştırmada A santralinin çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Santral bacalarından NO2 ve SO2 gazlarının salınımının çevreye ve insan sağlığına etkileri mevcuttur. Kurulduğu günden bu yana termik santral Çoğulhan bölgesinde yaşayan insanlarda görülen çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir. Araştırmada ise bu sağlık sorunları istatistiklere dayanarak ortaya konulmuştur ve alınan önlemler ele alınmıştır.Item Restricted Pastırma üretiminde bir aile geleneği: Tabakoğlu pastırmaları(Bilkent University, 2021) Düz, Boray Baran; Nalbant, Burak; Efe, Cansu; Torun, Göktürk; Eraslan, NurPastırma, Türk kültüründe ve mutfağında Osmanlı İmparatorluğu döneminden bugüne önemli bir yere sahiptir. Pastırma üretimiyle öne çıkan illerden biri olan Kastamonu’da pastırmanın tarihi 19. yüzyılın sonlarına kadar uzanır. Tabakoğlu ailesi de Kastamonu’daki bu geleneğin en eski temsilcilerindendir. Geleneksel üretim politikasını sürdürmeyi başarmış olan ve eski usullere uygun üretilen Tabakoğlu pastırması, Kastamonu’ya gelen herkesin uğrak noktalarından biri olmuştur. Bu çalışmada Tabakoğlu ailesi ile yaptığımız röportaj doğrultusunda Kastamonu’da pastırmanın tarihi ve bunun mutfak kültürüne yansımaları, Tabakoğlu ailesi ve pastırma üretim süreçleri, günümüze kadar olan süreçte bunların değişimi anlatılacaktır.