Beypazarı Kurusu ustası: İsa Kuluç

Date
2020
Editor(s)
Advisor
Supervisor
Co-Advisor
Co-Supervisor
Instructor
Source Title
Print ISSN
Electronic ISSN
Publisher
Bilkent University
Volume
Issue
Pages
Language
English
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Series
Burcu Feyzullahoğlu, HIST 209-2 (2019-2020 Spring) ; 1
Abstract

The study will be primarily based on the familial inheritance and bequest of the consummate craft of bread making known as Beypazarı Kurusu and one of its masters, Isa Kuluc. This research paper will seek to explore and scrutinize the origin, the cultural and historical significance, and the future of the traditional craft of making Beypazarı Kurusu, one of Turkey's most heavenly luscious confections through the outlook of Isa Kuluc. Lastly, the research will examine how, located in Beytepe Mahallesi, the Beypazarı Kurusu has been a contentment and income for its original begetters for the last 50-60 years.


Bu çalışma, Beypazarı Kurusu olarak bilinen yiyeceğin mucidi, ekmek yapım sanatının ustası, İsa Kuluç'un aile mirasına dayanmaktadır. Bu araştırma makalesi, Beypazarı Kurusu'nu Türkiye'nin en lezzetli yiyeceklerinden biri haline getiren geleneksel zanaatın kökenini, kültürel ve tarihi açıdan geleceğini mercek altına almaktadır. Bunun yanı sıra, Beytepe Mahallesinden doğup, günümüze kadar uzanan Beypazarı Kurusu'nun, orijinal üreticileri için son 50 - 60 yıllık bir süreçte, ne kadar güçlü bir gelir kaynağı oluşturduğu da analiz edilen bir başka husus olarak bu araştırma makalesinde yer almaktadır.

Course
Other identifiers
Book Title
Citation
Published Version (Please cite this version)