Browsing by Subject "Sugar"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Eskişehir Şeker Fabrikası'nın Eskişehir’in bölgesel kalkınmasındaki payı(Bilkent University, 2021) Bozan, İclal Ülkü; Teoman, Pelin; Çınarlı, İdil Berna; Güner, Şebnem; Öztürk, EgemenTürkiye’de şeker üretimi, Cumhuriyet sonrası dönemde bir sanayi kolu hâline gelmiştir. Bu sanayi kolu, sağladığı ekonomik katkılarıyla yıllar içerisinde büyük önem kazanmıştır. 1933 yılında Kâzım Taşkent öncülüğünde, Türkiye’nin üçüncü şeker fabrikası olarak kurulmuş olan Eskişehir Şeker Fabrikası; bölgesel ölçekte sosyal ve ekonomik katkılar sağlamıştır. Eskişehir Şeker Fabrikası kurulduğu dönemde ülkenin refah seviyesinde vadettiği yükselme sayesinde yazılı basında adından sıkça söz ettirmiştir. Fabrika hem bölge halkına hem de çevre illerdeki birçok vatandaşa istihdam sağlamıştır. Araştırmada fabrikanın kuruluşundan önceki dönemde şeker üretiminin sosyoekonomik koşullarından bahsedilmesinin ardından Eskişehir Şeker Fabrikasının kuruluşundan günümüze kadar sektör ve ülkemiz kalkınmasına sunduğu katkılar değerlendirilecektir.Item Restricted Türkiye Cumhuriyeti'nde şekerciliğin Hacı Şerif üzerinden incelenmesi(Bilkent University, 2019) Kandemir, Alper; Kabakcıoğlu, Göktuğ; Limoncu, Nilda; Erman, SinanberkTatlı, Türk tarihi boyunca önemli bir yere sahip olmuştur. Bu araştırmada tatlıcılığın eski Türk uygarlıklardaki varlığından ve tüketilen tatlı türlerinden bahsedilmiş, tatlı kültürünün gelişimi Türk devletleri ve Osmanlı devleti üzerinden anlatılmıştır. Araştırmada bu kültürün en iyi temsilcilerinden biri olan Hacı Şerif’in kuruluşu ve Türkiye Cumhuriyeti’nde tatlıcılığa değinilmiş, kuruluşu ardından Hacı Şerif’in gelişimi, bu süreçte karşılaşılan zorluklar ve firmanın bugün oldukça popüler olan dondurmalı irmik helvası gibi Türk tatlıcılığına olan katkılarından bahsedilmiştir.