Browsing by Subject "Social value"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Rezilliği izlerken(1994) Oktay, AhmetItem Restricted Türk kahvesinin tarihi ve nitelikli Türk kahveciliği(Bilkent University, 2022) Kuşhan, Canatay Battal; Ateş, Deniz; Ateş, Elif; Sayın, Esra; Kıprızlı, KutayKahve bitkisi 10. yüzyılda Afrika’da keşfedilmiştir. Çeşitli yollarla dünyanın başka yerlerine taşınan kahve, Yemen çekirdekleriyle Osmanlı Devleti’ne girmiştir. Osmanlı Devleti hem kahve bitkisinin Avrupa tarafından tanınmasına vesile olmuş hem de bu bitkiden hazırlanan ilk modern kahve içeceğini Türk kahvesi adı ile tüm dünyaya göstermiştir. Türk kahvesi kahve çekirdeğinin öğütülme, pişirilme ve sunumuyla kendine has bir kahve çeşididir. Zamanla Türk kahvesi, Türk topraklarında toplumsal birliktelik anlamı kazanmıştır. Osmanlı’da yaygınlaşan kahvehane kültürü toplumun sosyal hayatına katkıda bulunmuştur. Kahvehaneler, halka haberleşme ve sosyalleşme merkezleri olarak hizmet etmiştir. Oluşmaya 16. yüzyılda kahvehaneler ve sarayda başlayan Türk kahvesi kültürü, zamanla değişen sosyal yapı ve içeceğin üretiminde görülen kalite kaybı sonucu Cumhuriyet Dönemi’nde zayıflamıştır. Kalitedeki en bariz düşüş, Büyük Buhran sebebiyle kahvenin temin edildiği kaynağın sınırlandırıldığı dönem olan 1930-1940 yılları aralığında görülmüştür. Bu dönemde değerini kaybeden Türk kahvesinin, bir zamanlar hem ülke sınırları içinde hem de dünya genelinde sahip olduğu değeri henüz geri kazanamadığı görülmektedir.