Browsing by Subject "Sephardic Jews"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Balat’taki İspanyol Yahudileri: Sefaradlar(Bilkent University, 2020) Kaçar, Ufkum; Dicle, Melis; Özdurdu, Çağın Zeynep; Yeşilpınar, YaseminYahudi-Roma savaşları sırasında İspanya topraklarında varlıklarını sürdüren Yahudiler, 15. yüzyılın sonlarına doğru zorlu bir göç sürecine başlamışlardır. Elhamra kararnamesi ile dünyanın çeşitli yerlerine göç etmek zorunda kalan Sefarad Yahudileri, göç ettikleri Osmanlı topraklarında birçok ayrımcılığa maruz kalmıştır. İspanya’dan bu topraklara göç etmek zorunda kalan Yahudilerin karşı karşıya kaldıkları sorunlar bu zorlu sürecin en önemli somut kanıtlarındandır. Kaçar ailesi de bu dönemi yakından yaşamış, İspanya’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştır. Bu çalışmada Kaçar ailesinin İstanbul Balat’taki yaşantılarını, geçirdikleri zor süreçleri, devletin onlara karşı tutumlarını ve zaman ilerledikçe Türkiye’deki uyum süreçlerinin nasıl olduğunu ve bu göç hikayesinin gelecek nesillere etkisi anlatılmıştır.Item Restricted Boyoz ve Alsancak Dostlar Fırını'nın tarihi(Bilkent University, 2019) Arıer, Selin; Oral, Arya; Bilen, Ece; Arsan, Yaren; Külahlı, Elif SuBoyoz, İzmir bölgesinde meşhur ve sıklıkla tüketilen bir hamur işi olmakla birlikte Sefarad Yahudilerine dayanan tarihsel bir geçmişe de sahiptir. Alsancak Dostlar Fırınının kurucusu Mustafa Akar ve onun ölümünden sonra işletmeyi yeniden canlandıran kızı Berrinm Akar Rasuli de boyozun İzmir’de ünlenmesine ve yayılmasına önemli katkılar sağlamıştır. Son yıllarda da meşhur bir yiyecek olarak boyozun, İspanya’daki Musevilerden başlayarak İzmir’e ulaşmasını sağlayan süreç farklı alt başlıklarda incelendi. Öncelikle boyozun genel tanımı, kelimenin kökeni, yapılışı ve temel özelliklerinden bahsedildikten sonra Türkiye’ye geliş süreci ve hangi kültürlere dahil olduğu yazıldı. Ardından yakın tarihte boyozu üne kavuşturan ve Alsancak Dostlar Fırınının kurucusu olan Mustafa Akar’ın hayatı ve fırını tarihi anlatıldı. Mustafa Akar’ın ölümünden sonra işletmeyi devralan ve canlandıran kızı Berrin Akar Rasuli’nin yaşadığı süreç, kendi kişisel hayatı ve fırının bugüne kadar geçirdiğ süreçlerden bahsedildi. Boyozun etkileri ve nasıl İzmir’e özgü bir lezzet olduğunun üzerinde duruldu.