Browsing by Subject "Pastry in Istanbul"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Üstün Palmie Pastanesi: İstanbul’da kültürler arası birlik ve beraberliğin oluşumunda bir pastanenin rolü(Bilkent University, 2023) Akkızoğlu, Anıl; Öktem, Elifnaz; Tontu, Özge; Kurt, Rıdvan Ali TarıkDoğu Karadeniz kökenli Hemşinlilerin Türkiye’ye Rusya’dan getirmiş oldukları pastacılık kültürü özellikle 20.yüzyılda İstanbul’da oldukça ilgi görmüştür. Diğer yandan Rum kökenli pastacılar da 1964 yılındaki Rum Sürgünü öncesi dönemde İstanbul’da birçok pastane açmışlar ve bu pastanelerde yetiştirdikleri Türk çıraklarla pastacılığı İstanbul’da yaygın bir hale getirmişlerdir. Hasan Fehmi Yıldıran erken yaşlarda Bolu Mengen’den İstanbul’da çıraklık yapmaya gelmiş ve Rum pasta ustalarının yanında yetişmiştir. 6-7 Eylül Olayları ile birlikte gerilmekte olan dönemin siyasi ortamına rağmen Türk ve Rum aileler arasında yıllarca yakın ilişkiler devam etmiştir. 1964 Rum Sürgünü ile birçok yakınından uzak kalan Fehmi Yıldıran 1970 yılında kendi pastanesini açmıştır. İlk olarak İstanbul Beyoğlu’nda açtığı Palmie Pastanesi günümüzde Kurtuluş semtinde Üstün Palmie Pastanesi adıyla hizmet vermeye devam etmektedir. Elli seneyi aşkın süredir varlığını sürdürmekte olan pastane Rum pasta ustalarının öğretisini devam ettirmekle beraber bölgede hala yaşamaya devam etmekte olan gayrimüslimlerin uğrak noktası olmaya devam etmektedir. Paskalya çöreği Paskalya yumurtası ve likörlü çikolata gibi başlıca ürünleri ile Üstün Palmie Pastanesi İstanbul halkının da özellikle yılbaşı ve Paskalya dönemlerinde yoğun ilgisiyle karşılaşmaktadır.