Browsing by Subject "Paddy"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted 1960-1980 arasında Türkiye'deki tarımsal politikalar ve çeltik üretimi(Bilkent University, 2018) Ataman, Emir; Ayyıldız, Merve; Serdaroğlu, İrem; Algan, Begüm Melis; Arslan, AybikeTarım, çeşitli besin maddelerini üretir ve bu besin maddelerini işleyerek onlara çeşitlilik kazandırır. Bireylerin bu besin maddelerine olan ihtiyacını karşılamasından ötürü tarım, toplumların sağlığı ve kalkınması üzerinde önemli etkiye sahiptir. Tarım sektörü, Türkiye Cumhuriyeti için de kuruluşundan günümüze kadar hep sosyoekonomik açıdan önemli bir yere sahip olmuştur. Türkiye’de tarımın gelişmesi için Tarım Bakanlığı’nın öncülüğünde yıllar içerisinde pek çok tarımsal politika belirlenmiş ve bu bağlamda pek çok faaliyet gerçekleştirilmiştir. 1960-1980 yılları arasında Türkiye ilk defa “planlı” bir tarım politikasına kavuşmuştur. Bu bağlamda; çiftçiyi topraklandırmak, tohum ıslahı yapmak, çiftçiye fiyat garantisi vermek ve doğru ekim tekniklerini öğretmek gibi pek çok başarılı faaliyete yer vermiştir. Bu faaliyetler ve çiftçinin desteğiyle, Türkiye o dönem tarım konusunda “kendi kendine yetebilen” bir ülke haline gelmiştir. Bu araştırmada, bu başarıda önemli bir yere sahip olan tohum ıslahı konusu “çeltik” örneği üzerinden işlenmiştir. Bu konu incelenirken, 1960-1980 dönemi ve Türkiye’de çeltik üretimi ile ilgili belgelerden, yayınlardan, sayısal verilerden, o dönemde çeltik alanında Tarım Bakanlığı’nda ziraat mühendisi olarak görev almış Türkan Ataman’la yapılan röportajdan yararlanılmıştır. O dönemdeki çiftçilerin genel durumunu ve yardımlara olan bakış açısını, tohum ıslah çalışmalarının neden önemli olduğunu, tarım bakanlığının bu çalışmadaki rolünü anlayabilmek, tohum ıslah çalışmalarının “kendi kendine yetebilme” durumuna olan katkısını belirleyebilmek için diğer ürünlere kıyasla üretim oranı ve kalite konusunda daha büyük bir başarı gösteren çeltik ürününü incelemek büyük bir önem taşımaktadır. Araştırma Enstitüleri’nin, Tarım Bakanlığı çalışanlarının ve çiftçilerin çeltik üretimi konusunda koordineli çalışmaları ve seferberlikleri; gerek Türkan Ataman’la yapılan röportajdan gerekse belgelerden anlaşılmaktadır. çeltik üretimi örneği; 1960-1980 döneminde yapılan faaliyetlerin ve izlenen politikanın başarısını gözler önüne sermektedir.Item Restricted Tosya’nın Türkiye’ye kattıkları ve Çeltik işletmeciliği(Bilkent University, 2024) Karataş, Alp Tuan; Küçükgüçlü, Arın; Özuysal, Berrak; Tınaz, Deniz; Saral, EceTosya; Kastamonu’ya bağlı, çeltik ve dokumacılık ile öne çıkan bir ilçedir. Çeltik ise yağışlı ve nemli bölgelerde yetişen bir pirinç türüdür. Lezzeti ile öne çıkan Tosya pirincinin üretimine Osmanlı dönemi öncesinde başlanmıştır. Türkiye’nin ilk çeltik fabrikasının Tosya’da kurulması bu üretimi desteklemiş ve artırmıştır. Yetiştirilişi ve üretilişi bakımından birçok bitkiden farklılık gösteren çeltik bitkisi Türkiye ve Tosya’nın ekonomisine katkı sağlamıştır. Su içinde çimlenebilen ve suyun içindeki oksijenden yararlanan çeltik pirinci diğer bitkilerden bu yönü ile ayrılır. Çeltik üretiminde Tosya henüz potansiyeline ulaşamamış ve potansiyelini gerçekleştirme konusunda gerilemiştir.