Browsing by Subject "Kiwifruit"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Giresun'da Kivi üreticiliği, adaptasyon dönemi ve katkısı(Bilkent University, 2018) Varol, Muhammet Kasım; Yıldırım, Beyza; Hasan, Rima; Bozkurt, Aylin; Can, EceKivi meyvesi, tarımsal alanda gelişmiş ve gelişmekte olan pek çok ülkenin üretim faaliyetlerine geçtiği ve ihracat ve ithalat kapılarını tüm Dünya’ya açmış bir meyvedir. Uzun zamandır Dünya’da tüketilen bu meyvenin tarihsel anlamda Türkiye’ye gelişini, tüketime kadar geçirdiği evrimleri ve ne şartlarda Türkiye’ye ulaştığını bilmek, kivi üreticiliğini anlamak açısından önemlidir. Tarımsal alanda uygun topraklara sahip olan Türkiye, kivi yetiştiriciliği için büyük bir potansiyele sahiptir. Fındık ve çay gibi Karadeniz Bölgesi’nin gözdesi ürünlerin yanında üretime geçilen kivinin Dünya’da yayılışı, üretim aşamasında geçirdiği süreçler, verimli mahsuller elde edilmesi için gerekli şartlar ve ekonomide Türkiye adına nasıl bir paya sahip olduğu, detaylıca incelenmiştir. Bu incelemelerde Organik Meyve üreticiliği Başkanı Mehmet Gürkan, Giresun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ziraat mühendisi şaduman Keser üçüncü ve Keşap Fındık üreticileri Birliği başkanı Musa Sabırlı ile röportaj yapılmıştır. Kivi üreticiliği ve Türkiye’deki durumu hakkında kilit sorulara alınan cevaplar doğrultusunda ekonomiye daha fazla katkıda bulunabilmesi için öneriler verilmiş, Türkiye’deki gelişimi incelendiğinde kivinin nasıl daha çok getirisinin olabileceğine yönelik çözüm odaklı fikirler sunulmuştur.