Browsing by Subject "Geleneksel bıçak üretimi"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Türkiye'de Sürmene Bıçakçılığının gelişimi ve değişimi(Bilkent University, 2018) Saruhan, Ece İpek; Hadim, İpek; Yıldız, Burcu; Atabey, Saadet Belin; Oğuz, ZelihaSürmene bıçakçılığı 19. yüzyılın sonlarına doğru Rumlarla beraber ortaya çıkan ve yaygınlaşarak hobiden mesleğe dönüşen bir el sanatıdır. 1952 yılına dek birçok ustanın geçim kaynağı olmasına rağmen getirilen yasak ile beraber üretiminde ciddi düşüş yaşanmıştır. Babadan oğula geçen bu zanaat, 1988’de yasağın kaldırılmasına rağmen eskisi kadar rağbet görmemiştir ve usta sayısında gözle görülür bir azalma olmuştur. Buna rağmen bu zanaatın ekonomiye, sosyal hayata ve Türk kültürüne katkısı olduğu su götürmez bir gerçektir. Kendine has yapım şekli ve özellikleri bulunan Sürmene bıçağı, günümüzde artan talep nedeniyle fabrikalar vasıtasıyla seri üretime geçmiştir. Fabrikalaşmanın beraberinde getirdiği olumlu ve olumsuz yönler, bıçak ustası Temel Karadeniz ve Sürmene halkı ile röportaj yapmak vasıtasıyla araştırılmıştır. Geçmişte ve günümüzde yaşanan olumsuzluklara rağmen Sürmene bıçağı Trabzon’un önemli bir parçası haline gelmeyi başarmış ve Sürmene’nin ihracatla birlikte dünyaya kapılarının açılmasına olanak sağlamıştır.