Browsing by Subject "Dessert"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Ankara'nın yerel markası: Seğmen Reçelleri (1938-)(Bilkent University, 2018) Arslanboğa, Gizem; Emecan, Ali Galip; Güven, Ceren; Özyurt, Barkın; Yaman, Şevval1938 yılında Seğmen ailesinin Eskişehir Sivrihisar’dan Ankara’ya göç etmesiyle bakkal olarak ticari hayata adım atan Seğmen Kardeşler A.ş. günümüze kadar gelişimini devam ettiren bir markadır. Cumhuriyet tarihine paralel olarak gelişen Seğmen, zaman içerisinde reçel, bal gibi ürünlerin evlerden çıkarak fabrikalarda üretilmesinin ve teknolojinin gelişmesiyle farklı teknikler uygulayarak bu ürünlerin çeşitlendirilmesinin öncülerinden biri olmuştur. Bu projede hayatta olan son kurucu dahil şirket bünyesindeki toplam dört üst düzey yönetici ile görüşülerek ve şirket arşivi ayrıntılı olarak incelenerek gerekli doküman ve fotoğraflar temin edilmiştir. Toplanılan verilere dayanarak Seğmen Reçelleri’nin kuruluş ve gelişim aşamaları, Ankara’nın ticaret hayatına katkıları, aile şirketi olmasının önemi, şirketin günümüzdeki hali ve yurtdışındaki ekonomik ilişkileri anlatılmıştır. Bu yazı aynı zamanda Seğmen’in kurulduğu yıllarda Ankara’daki yaşamı ve tatlı sektöründeki gelişimi göstermektedir.Item Restricted Damaklardaki 120 yıllık lezzet: Helvacı Ali(Bilkent University, 2020) Yılmaz, Barışcan; Balceli, Cemal Yiğit; Güvenç, Erdem; Yenal, Mehmet Kağan; Nasuhbeyoğlu, Sezen EceHelvanın Türk mutfağındaki yeri kültürel anlamda büyük yere sahiptir denilebilir. Türkiye’de bölgesel olarak çeşitlilik gösteren helva, Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinden sonra Türk Mutfağına katılmıştır. Çok uluslu yapıya sahip olan Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde kalan Orta Doğu ve Balkan ülkelerinde de bilinen bir tatlıdır. Geçmişten günümüze fazla bir değişiklik göstermeden gelen bu geleneksel tatlının, günümüzde ticari temsilcileri vardır. Dördüncü neslin yönetimde olduğu Helvacı Ali önemli temsilcilerinden biridir. Restorandan helvacıya dönüşen markanın şu anki yönetiminde çocukluktan yetişmiş olan Cihan Bozacılar vardır. Markalarının başarısını yenilik, lezzet ve istikrar olduğunu söyleyen Cihan Bozacılar, İnegöl’den Türkiye’nin dört bir yanına ve dünyaya bu yüzyıllardır devam eden geleneği tanıtıyor.Item Restricted Pastacılar kralı Ruşen Kökten ve Ruşen Pastaneleri(Bilkent University, 2018) Kara, Elif İrem; Kırmızı, Onur; Kökten, Aybüke; Artuç, Ahmet Buğra; Kerman, Furkan CanBu araştırmada, Ankara’daki en eski pastanelerden biri olan ve 1950’den günümüze kadar süregelmiş, Ruşen Kökten’in kurucusu olduğu Ruşen Pastaneleri aracılığıyla Türkiye’de tatlıcılık ve pastacılık kültürünün gelişmesi, pastanecilik hareketinin başlaması ve 1950’den günümüze uzanan sosyal değişimler analiz edilmiştir. Ruşen Pastaneleri bir aile şirketidir. Aile şirketlerinin çalışma ve işleyiş prensipleri Ruşen Pastaneleri çerçevesinde incelenemiş ve aile şirketlerinde karşılaşılan problemler ile çözümleri üzerinde durulmuştur. Kurulduğu zamandan günümüze kadar geçen sürede birçok ekonomik ve sosyal zorluklarla karşılaşmış olmasına rağmen hala faaliyetini devam ettiren Ruşen Pastaneleri ve Ruşen Kökten’in hayat hikayesi ulaşılan röportajlarla birlikte bu araştırmada yer almakta ve pastanenin kurulma süreci incelenmektedir.Item Restricted Türkiye Cumhuriyeti'nde şekerciliğin Hacı Şerif üzerinden incelenmesi(Bilkent University, 2019) Kandemir, Alper; Kabakcıoğlu, Göktuğ; Limoncu, Nilda; Erman, SinanberkTatlı, Türk tarihi boyunca önemli bir yere sahip olmuştur. Bu araştırmada tatlıcılığın eski Türk uygarlıklardaki varlığından ve tüketilen tatlı türlerinden bahsedilmiş, tatlı kültürünün gelişimi Türk devletleri ve Osmanlı devleti üzerinden anlatılmıştır. Araştırmada bu kültürün en iyi temsilcilerinden biri olan Hacı Şerif’in kuruluşu ve Türkiye Cumhuriyeti’nde tatlıcılığa değinilmiş, kuruluşu ardından Hacı Şerif’in gelişimi, bu süreçte karşılaşılan zorluklar ve firmanın bugün oldukça popüler olan dondurmalı irmik helvası gibi Türk tatlıcılığına olan katkılarından bahsedilmiştir.