Browsing by Subject "Dairy Industry"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Türkiye'de 1960-2000 yılları arasında süt sektöründeki gelişmeler ve endüstrinin içinden bir göz: Ekici Peynir(Bilkent University, 2023) Öztürk, Çağan Berkin; Aras, Ömer Edip; Gelir, Ahmet Deniz; Özkan, OnurTürkiye'nin süt sektöründeki evrim ve Ekici Peynir’ in yükselişi (1960-2000), sektöre dair önemli değişimleri özetlemektedir. Bu dönemde çiğ süt üretimi, 1962-1982 arasında gözle görülür bir artışla 2.604.000 tondan 6.404.000 tona yükselmiştir, ancak verim düşüklüğü ve düşük verimli yerli ırkların hakimiyeti, uluslararası standartlara göre düşük inek başına süt üretimini beraberinde getirmiştir. İçme sütü üretimi, şehirleşme, gelir artışı ve beslenme bilinci gibi faktörlerle tetiklenmiş, Türkiye Süt Endüstrisi Kurumu'nun kuruluşu ise özel sektörün talebi karşılamadaki yetersizliği göstermiştir. Ekici Peynir, Türkiye'nin süt sektöründeki başarı, sanayileşme, inovasyon ve marka oluşturma stratejileri ile şekillenmiştir.