Browsing by Subject "Catering"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Ankara'da 1960-2000 yılları arasında lokanta kültüründe yaşanan değişimler(Bilkent University, 2023) Kızıl, Robin Umut; Yıldız, Mukadder Nihan; Yıldırım, Mert; Durmuş, Barış Uras; Soğancı, ArınMakalemizin ilk başında “Yemek kültürü nedir?” ve “Ankara’da yemek kültürü nasıldır?” sorularını yanıtlanıyor. Ardından, lokantacılık kültürüne bir giriş yapıp sonrasında Ankara’da olan lokantacılık kültüründen bahsediliyor. Lokantacılığı daha iyi anlatabilmek için, lokantacılığın özü olan esnaf lokantacılığı ve esnaf lokantacılığının tarihine değiniliyor. Ankara’nın meşhur esnaf lokantalarından olan Çiçek Lokantası’ndan örnek veriliyor ve tarihi detaylı bir şekilde anlatılıyor. Sonrasında ise Ankara sosyal yapılaşmasında önemli bir yer edinmiş meyhane kültürü ve gelişiminden bahsediliyor. Burada ise meşhur Çalıkuşu Lokantası’ndan örnek veriliyor. Son olarak da müşterilerin gözünden bu kültürün değişim ve gelişimi işleniyor.Item Open Access Meal participation prediction with bayesian hierarchical models(2021-12) Kof, AleynaForecasting sales in the catering industry helps authorities to organize daily transactions efficiently to prevent both waste and business loss. In this study, we focused on predicting meal sales in Bilintur Catering Centre with the dataset which is collected through five academic years. To forecast the meal sales, we constructed two Bayesian hierarchical models. The first model does not differentiate effects of predictors in different academic years, while the second does. We derived the full conditional distributions and employed Gibbs sampling in an extensive MCMC study. We tested two models along with a benchmark multiple regression model on the held-out academic year. We concluded that multiple regression and first model provide more accurate results.