Browsing by Subject "Butchery"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Günaydın restoranları: bir et hikayesi(Bilkent University, 2020) Durmuşoğlu, Betül; Erdoğan, Ilgaz; Ateş, Efe Umut; Tuncel, Ata; Öztürk, BatuhanCüneyt Asan 1959 yılında çok fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Küçüklüğünden itibaren içinde hep bir çalışma isteği olmuştur ve bu yüzden okulu bırakıp 1969 yılında Bostancı Kasaplar Çarşısında kasap çırağı olarak iş hayatına atılmıştır. Etle tanıştığı andan itibaren etle bağını hiç koparmayan Cüneyt Asan bu meslek için yaratıldığına inanmıştır. Farklı olmak, yeni şeyler denemek benimsediği önemli noktalardandır. Türkiye’nin ilk içinde kütüphane ve bar bulunan kasabını ve Türkiye’nin ilk büyük Steak House’unu açmıştır. Köfte Döner, Et Suşi gibi birçok ilke imza atmıştır. Farklı konseptleriyle ve sunum tarzlarıyla hem Türkiye’de hem yurtdışında Günaydın Restoranları saygınlık ve beğeni kazanmıştır. Cüneyt Asan katıldığı uluslararası festivallerde ve organizasyonlarda Türk Mutfağını en iyi şekilde tanıtmayı amaçlamıştır. Günaydın’ın günümüze kadar gelişmek adına attığı en önemli adımlardan biri 1990 yılında Tekirdağ Malkara’da kurulan büyükbaş hayvan çiftliğidir. Bu çiftliğin kurulması ile işletmelerinin et ihtiyacı karşılanmıştır. Türkiye'deki büyükbaş hayvan eksikliğinin giderilmesi adına devlet tarafından da farklı destekler yapılmış ve girişimlerde bulunulmuştur. Ancak yapılan yeniliklerin istikrarsız ve yetersiz olması nedeni ile fazla bir başarı sağlanamamıştır. Günaydın Restoranları gibi özel kuruluşların girişimleri sonucu kurulan çiftlikler ise yararlı birer yatırım olarak kalmıştır. 2000 yıllarında popülerleşmeye başlayan “veganlık” ve “vejetaryenlik” konseptleri yeni bir müşteri tipinin oluşmasını ve ortaya çıkan talebin karşılanmasını gerekli kılmıştır. Dolayısıyla spesifik olarak, vejetaryen ve veganların ihtiyaçlarına yönelik kuruluşlar ve işletmeler açılmıştır. Veganlığa ek olarak yemek sektörünü etkileyen faktörlerden biri de fast food zincirleri olmuştur. Fast food restoranlarının Türkiye pazarına giriş yapması yemek sektörünün yapısını değiştirmiş ve rekabeti artırmıştır. Yerel işletmeler yenilikler yaparak ayakta kalmaya çalışmıştır. Günaydın Restoranlarının kurulduğu 1990’lar dönemi zincir fast food restoranlarının yayılması ile geçmiştir.Item Open Access New evidence for fish processing in the Ancient Eastern Mediterranean: formalised epinephelus butchery in fifth century bc Kinet Höyük, Turkey(John Wiley & Sons Ltd., 2016) Çakırlar, C.; Ikram, S.; Gates, M. H.Archaeological evidence for fish preparation in the Eastern Mediterranean is scarce. A Late fifth century deposit at Kinet Höyük provides tangible evidence for the systematic butchering of large individuals of Epinephelus (groupers), and possibly of Mugilidae (mullets), and Clarias gariepinus (African catfish). Butchery marks on head and proximal trunk regions of groupers follow a consistent pattern, indicating the processing of large fish heads for, apparently, local redistribution and consumption at the settlement. Although elements of the vertebral column remaining between the atlas and the ultimate vertebra are virtually absent in the assemblage associated with these butchered fish remains, this differential representation of elements does not appear to be an unequivocal reflection of fish processing techniques and subsequent trade. The insufficiency of research on ancient fisheries and fishing in the Eastern Mediterranean poses an obstacle to contextualise this deposit within a general historical and archaeological framework.