Browsing by Subject "Alsancak Dostlar Fırını"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Boyoz ve Alsancak Dostlar Fırını'nın tarihi(Bilkent University, 2019) Arıer, Selin; Oral, Arya; Bilen, Ece; Arsan, Yaren; Külahlı, Elif SuBoyoz, İzmir bölgesinde meşhur ve sıklıkla tüketilen bir hamur işi olmakla birlikte Sefarad Yahudilerine dayanan tarihsel bir geçmişe de sahiptir. Alsancak Dostlar Fırınının kurucusu Mustafa Akar ve onun ölümünden sonra işletmeyi yeniden canlandıran kızı Berrinm Akar Rasuli de boyozun İzmir’de ünlenmesine ve yayılmasına önemli katkılar sağlamıştır. Son yıllarda da meşhur bir yiyecek olarak boyozun, İspanya’daki Musevilerden başlayarak İzmir’e ulaşmasını sağlayan süreç farklı alt başlıklarda incelendi. Öncelikle boyozun genel tanımı, kelimenin kökeni, yapılışı ve temel özelliklerinden bahsedildikten sonra Türkiye’ye geliş süreci ve hangi kültürlere dahil olduğu yazıldı. Ardından yakın tarihte boyozu üne kavuşturan ve Alsancak Dostlar Fırınının kurucusu olan Mustafa Akar’ın hayatı ve fırını tarihi anlatıldı. Mustafa Akar’ın ölümünden sonra işletmeyi devralan ve canlandıran kızı Berrin Akar Rasuli’nin yaşadığı süreç, kendi kişisel hayatı ve fırının bugüne kadar geçirdiğ süreçlerden bahsedildi. Boyozun etkileri ve nasıl İzmir’e özgü bir lezzet olduğunun üzerinde duruldu.