Browsing by Subject "Aegean Region"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Kaybolmaya yüz tutmuş bir zanaat: Körüklü çizme(Bilkent University, 2021) Doryan, Alin; Kahraman, Nura Evrim; Ekici, Eda Sıla; Barut, Zeynep İrem; Budak, Doğa KayraTürk kültürünün önemli bir zanaatı olmasına rağmen kaybolmaya yüz tutan körüklü çizme araştırıldı. Bu araştırmanın motivasyonu kaybolmak üzere olan zanaatları canlandırmayı ve topluma yeniden kazandırmayı hedefleyen Bir Usta Bin Usta Programı oldu. Geleneksel kıyafetlerin kültürlerdeki yeri ve önemine değinildi. Bu kıyafetlerden biri olarak kabul edilen körüklü çizmenin Anadolu’ya nasıl geldiği açıklandı. Körüklü çizmenin Türkiye’de üretildiği bölgeler ve üretilmesine etki eden faktörler araştırıldı. Yapım aşamaları ve yapımında kullanılan malzemeler de detaylı bir şekilde incelendi. Körüklü çizmenin Türk kültüründeki yeri, kullanım alanları incelendi. Ayrıca kültürün varlığına ve devamlılığına olan katkıları da araştırıldı. Bunlar yapılırken geçmişteki ve günümüzdeki kulanım alanları da ayrı ayrı ele alındı. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Aydın, Çiriş otu, deri, efe, Ege Bölgesi, gelenek, körüklü çizme, kültür, Ordu, Söke, tahta çivi, Yörük, zanaat, zeybekItem Restricted Kızılcabölük Köyü'nde dokumacılık gelişimi, etkileri, yurt içi ve yurt dışı serüveni(Bilkent University, 2020) Sır, Batuhan; Durgun, Efe Barış; Akarırmak, Mete; Küçük, Hasan Basri; Ertuğrul, Özgür Erdem; Ercan, Sametİnsanoğlunun en temel ihtiyaçlarından biri olan örtünme ihtiyacı Paleolitik ve Mezolitik dönemlerde hayvan derilerinden karşılanırken, Neolitik döneme gelindiğinde eğirme ve ardından ikili iplik sisteminin geliştirilmesi ile Dokumacılık oluşmuş ve örtünme malzemesi açısından bir devrim yaşanmıştır. Bir sonraki devrim ise Orta Asya'da koyunun evcilleştirilmesi ve bu sayede hayvansal iplik üretimine geçilmesiyle olmuştur. Bu devrime öncülük etmesi sebebiyle Çin, dokumacılık sektöründe uzun bir süre en önde gelen üretim merkezlerinden olmuştur. Çin'in dokumacılık kültüründen etkilenen Türk dokuma kültürü gelişmiş, Türkler Anadolu'ya geldikten sonra da bölge kültürüyle beslenmiş ve ilerlemiştir. Sanayi devriminden sonra Avrupa'da başlayan kitlesel üretimden başlarda kötü etkilenen Türk dokumacılığı ilerleyen dönemlerde sanayileşerek tekrar pazara dahil olmuştur. Türkiye'de dokumacılığın önemli merkezlerinden olan Denizli'ye bağlı Kızılcabölük köyü kayda değer bir dokumacılık geçmişine sahiptir. Roma ve Osmanlı döneminde de dokumalarıyla ünlü olan belde kültürünü 2020 yılına kadar geliştirerek gelmiştir. İlk önce sanayileşmenin gerisinde kalmanın ardından Birinci Dünya Savaşı'nın kötü etkileriyle baş eden Kızılcabölük dokumacılığı köklü geçmişi sebebiyle bu dönemleri atlatarak varlığını korumayı başarmıştır. Teşvik politikaları sayesinde sanayisini geliştirmiş ardından doğal ürünlerin tekrar gündeme gelmesiyle kültürel mirasını kaybolmaktan kurtarmıştır. Son 50 yılda bölgede kitlesel üretim ila yurt dışı pazarına dahil olunmuş, atadan kalma tezgahlarla kültür yaşatılır hale gelmiştir.