Browsing by Subject "Şirket"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Afyon Yemek Kültürü'nün tarihi ustası: İkbal Lokantası(Bilkent University, 2018) Arı, İpek; Seber, Zeynep; Demirel, Doğa Armağan; Gürbüz, Metehan; Şengezer, Batuülkelerin kültürleri ve tarihi hakkında bilgi edinmek istediğimiz zaman yemek kültürü her zaman büyük bir önem taşır. Bir ülkenin yemeklerinin hazırlanışı incelendiğinde, bu aynı zamanda bize kültürleri hakkında da bilgi verir. İkbal Lokantası’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin erken dönemlerine kadar uzanan tarihi, bu durumun bir göstergesidir. Bu araştırmada, İkbal Lokantası’nın nasıl kurulduğu, yıllar boyunca nasıl geliştiği ve Türk kültür tarihi ile nasıl kesiştiği incelenecektir.Item Restricted Ankara'nın yerel markası: Seğmen Reçelleri (1938-)(Bilkent University, 2018) Arslanboğa, Gizem; Emecan, Ali Galip; Güven, Ceren; Özyurt, Barkın; Yaman, Şevval1938 yılında Seğmen ailesinin Eskişehir Sivrihisar’dan Ankara’ya göç etmesiyle bakkal olarak ticari hayata adım atan Seğmen Kardeşler A.ş. günümüze kadar gelişimini devam ettiren bir markadır. Cumhuriyet tarihine paralel olarak gelişen Seğmen, zaman içerisinde reçel, bal gibi ürünlerin evlerden çıkarak fabrikalarda üretilmesinin ve teknolojinin gelişmesiyle farklı teknikler uygulayarak bu ürünlerin çeşitlendirilmesinin öncülerinden biri olmuştur. Bu projede hayatta olan son kurucu dahil şirket bünyesindeki toplam dört üst düzey yönetici ile görüşülerek ve şirket arşivi ayrıntılı olarak incelenerek gerekli doküman ve fotoğraflar temin edilmiştir. Toplanılan verilere dayanarak Seğmen Reçelleri’nin kuruluş ve gelişim aşamaları, Ankara’nın ticaret hayatına katkıları, aile şirketi olmasının önemi, şirketin günümüzdeki hali ve yurtdışındaki ekonomik ilişkileri anlatılmıştır. Bu yazı aynı zamanda Seğmen’in kurulduğu yıllarda Ankara’daki yaşamı ve tatlı sektöründeki gelişimi göstermektedir.Item Restricted İskenderun'dan dünyaya: Makzume Ailesi(Bilkent University, 2019) Gürçınar, Elifnaz; Harmancı, Kaan; Gündüz, Ilgın Göksu; Solak, BuğraProjede ilk olarak, ailenin kim olduğu, fertlerin ayrı ayrı önemi, Arap Hristiyan olarak Müslüman bir coğrafyada hayat faaliyetlerini sürdürüyor oluşları ve Türkiye'ye gelişleri incelendi. Ardından İskenderun'da kurulup bir dünya şirketi haline gelen Lyonel Antoine Makzume Deniz Taşımacılığı şirketinden derinlemesine bahsedildi. Bu şirketin gerek Türkiye, gerek aile için taşıdığı maddi ve manevi önem belirtildi. ġirketin ardından ise Makzume ailesinin yapmış olduğu hayırseverlik faaliyetleri, kurdukları devlet okulu ve vakıflar anlatıldı. Aile tarihi, deniz taşımacılığı şirketi ve yaptıkları hayırseverlik faaliyetleri ana başlıklarımız olurken, konu alt başlıklarında çeşitli sorulara cevap aranarak aile tarihi detaylı bir şekilde anlatıldı.Item Restricted Türkiye'de plastik sektörü ve Serdar Plastik(Bilkent University, 2021) Yıldırım, Okan; Bayraktar, Ceyda; Ersak, Beste; Karslı, Özge; Durucan, TanSerdar Plastik 1973 yılında İlhami Tütek tarafından kurulmuş bir şirkettir. 40 metrekareye kurulan şirket şu anda 40 bin metrekarede 550 çalışanla çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye plastik sektörünün 70lere dayandığını varsayarsak Serdar Plastik, Türkiye plastik sektöründe ilk faaliyet veren kuruluşlardan bir tanesidir. Şu anda da İlhami Tütek!in oğlu Serdar Tütek tarafından çalışmalar yürütülmektedir. Bu makalede şu anki yönetici Serdar Tütek ile görüşülerek şirket tarihçesi hakkında yeterli bilgi ve dökümanlara ulaşılmıştır. Toplanılan bilgilere dayanarak Serdar Plastik!in kuruluşundan itibaren olan gelişimi, hangi alanlarda faaliyet gösterdiği, çalışma politikası anlatılmıştır. Aynı zamanda bu makale, Türkiye plastik sektörünü ve dünyadaki yerini de anlatmaktadır.