Browsing by Subject "Çeşme yarımadası"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Restricted Tatlı bir yolculuk: Türkiye'de sakızın tarihi ve Ayvalık İmren Pastanesi(Bilkent University, 2021) Akıllı, Didem; Demirkaya, Didenaz; Doğanyılmaz, İlayda; Sevimli, Zeynep; Erol, ZülalCoğrafi olarak üç kıtanın kesişme noktasında bulunan Türkiye’nin geniş tür havuzunda bulunan ürünlerden biri sadece Yunanistan’ın Chios Adası’nda ve Türkiye’de Çeşme Yarımadası’nda yayılış gösteren damla sakızı reçinesi veren sakız ağacıdır. Geçmiş zamanlarda Osmanlı İmparatorluğuna ürün sağlayan, lüks sofralarda yer verilen sakızın, yirminci yüzyılın başlarında Türkiye’de gerçekleşen imar uygulamaları, nüfus artışı, turizm alanlarının genişlemesi ile üretimi zamanla azalmış ve en sonunda tamamen durdurulmuştur. Sakız bitkisi ve reçinesi damla sakızının birden fazla alanda kullanıldığı görülmektedir. Bu ürünler gastronomi alanında yoğunlaşmakta olup kozmetik ve sanayide de Türk halkının günlük kullanımında yer edinmiştir. Sakız açısından zengin bir kültüre sahip olan Ege bölgesinde sakızın en yaygın üretim yeri olan Çeşme Yarımadası’nda sakızın tarihi, Ege bölgesinde sakızlı tatlılarıyla meşhur Ayvalık’ta kültürel bir değer haline gelmiş İmren Pastanesi’nin sakızlı tatlıları ile sergilenir. Türkiye’de ekonomik ve kültürel olarak değer taşıyan sakızın üretimi yirmi birinci yüzyılda yeniden harekete geçirilmiştir.