Browsing by Author "Saral, Ece"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted Tosya’nın Türkiye’ye kattıkları ve Çeltik işletmeciliği(Bilkent University, 2024) Karataş, Alp Tuan; Küçükgüçlü, Arın; Özuysal, Berrak; Tınaz, Deniz; Saral, EceTosya; Kastamonu’ya bağlı, çeltik ve dokumacılık ile öne çıkan bir ilçedir. Çeltik ise yağışlı ve nemli bölgelerde yetişen bir pirinç türüdür. Lezzeti ile öne çıkan Tosya pirincinin üretimine Osmanlı dönemi öncesinde başlanmıştır. Türkiye’nin ilk çeltik fabrikasının Tosya’da kurulması bu üretimi desteklemiş ve artırmıştır. Yetiştirilişi ve üretilişi bakımından birçok bitkiden farklılık gösteren çeltik bitkisi Türkiye ve Tosya’nın ekonomisine katkı sağlamıştır. Su içinde çimlenebilen ve suyun içindeki oksijenden yararlanan çeltik pirinci diğer bitkilerden bu yönü ile ayrılır. Çeltik üretiminde Tosya henüz potansiyeline ulaşamamış ve potansiyelini gerçekleştirme konusunda gerilemiştir.