Kaman özelinde ceviz üretiminin gelişimi

Date
2020
Editor(s)
Advisor
Supervisor
Co-Advisor
Co-Supervisor
Instructor
Source Title
Print ISSN
Electronic ISSN
Publisher
Bilkent University
Volume
Issue
Pages
Language
Turkish
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Series
İbrahim Mert Öztürk, HIST 200-1 (2019-2020 Summer);10
Abstract

Türkiye, ceviz üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. Bunun nedenlerinden bazıları ülkemizin ceviz üretimi için uygun olan coğrafi konumu ve iklimi olmakla beraber özellikle 1980’li yılların sonunda devletin ceviz üretimi için vermiş olduğu teşviklerin de faydası olmuştur. Bu araştırmada Kırşehir ili, Kaman ilçesinde bu yıllarda yeniden başlayan ceviz üretimini konu alarak, bu sürece önayak olmuş dönemin Belediye Başkanı Hacı Yusuf Canpolat, kendisinin Ziraat Mühendisi Lokman Avşar ile birlikte çalışması için görevlendirdiği Arif Göçmen, ilçede ilk bahçe kuranlardan İbrahim Altın, yine o döneme tanıklık etmiş olan fidan yetiştiricisi Deniz İkizoğlu ve konu ile ilgili ilçede yerleşik kişilerle röportajlar yapılmıştır. Bu röportajlarla birlikte, ilçedeki ceviz üretimi hakkında yazılmış makaleler ve tezler de incelenerek sürecin nasıl geliştiği ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu yıllarda yapılan yatırımlar ve elde edilen tecrübeler sayesinde Kaman cevizi ülkemizde ve dünyada isim yapmış bir ceviz cinsi olarak literatüre girmiştir.


Turkey is one of the leading producers of shelled walnuts in the world. Although this is a result of its geographical location and suitable climate, the government incentives that began at the end of 1980’s were also considerably effective. This research paper investigates the redevelopment of the walnut production in Kaman district of Kırşehir by interviewing notable individuals. Some of these individuals are Hacı Yusuf Canpolat who was the mayor of the district during that time, Arif Göçmen who was assigned by the mayor to work with Lokman Avşar, Ibrahim Altın one of the initial walnut orchard investors and Deniz İkizoğlu who was one of the first cultivators in the region. After the research done through reviewing and combining the previously written articles and theses with the interviews, this paper tries to shed light on the emergence of Kaman-1 and Kaman-5 walnut types that are world renowned today.

Course
Other identifiers
Book Title
Citation
Published Version (Please cite this version)